Andrzej Seweryn

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Andrzej Seweryn
Date personale
Nume la naștereAndrzej Teodor Seweryn Modificați la Wikidata
Născut (77 de ani)[2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Heilbronn, Germania[6] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuKrystyna Janda[*][[Krystyna Janda (actriță poloneză)|​]] ()
Bogusława Blajfer[*][[Bogusława Blajfer |​]] ()
Katarzyna Kubacka-Seweryn[*][[Katarzyna Kubacka-Seweryn (Polish cultural manager)|​]] (din ) Modificați la Wikidata
CopiiMaria Seweryn[*][[Maria Seweryn (actriță poloneză)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Polonia
 Franța (–) Modificați la Wikidata
Ocupațieactor de film
regizor de film
actor de televiziune[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiParis[7]
Varșovia[7] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză
limba poloneză Modificați la Wikidata
Alma materAcademia de Teatru Aleksander Zelwerowicz din Varșovia
Alte premii
Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare[*] (2004)
cavaler al Ordinului Național de Merit[*]
Medalia de Aur pentru Merit Cultural[*]
prix du meilleur comédien du Syndicat de la critique[*][[prix du meilleur comédien du Syndicat de la critique |​]] (1996)
Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski[*][[Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski (grade of an order)|​]] (2008)
Comandor al Ordinului Artelor și Literelor[*] (2017)[1]
Ordinul Polonia Restituta în grad de ofițer[*]
Nagroda im. Stanisława Ignacego Witkiewicza[*][[Nagroda im. Stanisława Ignacego Witkiewicza |​]] Modificați la Wikidata
Semnătură

Andrzej Teodor Seweryn (n. , Heilbronn, Germania) este un actor polonez și regizor de teatru. Unul dintre cei mai de succes actori de teatru polonezi, a jucat și în peste 50 de filme, în mare parte produse în Polonia, Franța și Germania. El este, de asemenea, unul dintre cei trei actori care nu sunt francezi care au fost angajați de Comédie-Française din Paris. În prezent, este director general al Teatrului Polonez din Varșovia. El are trei copii cu trei soții diferite: o fiică Maria Seweryn (născută în 1975) cu prima sa soție, actrița poloneză Krystyna Janda precum și doi fii Yann-Baptiste și Maximilien.[8]

Viață și carieră[modificare | modificare sursă]

Andrzej Seweryn s-a născut la 25 aprilie 1946 în Heilbronn, Germania. Părinții săi, Zdzisław și Zofia, au fost prinși și forțați să facă muncă de sclavi în Germania nazistă în timpul celui de-al doilea război mondial. După nașterea lui Andrzej, familia s-a întors în Polonia. În 1968 a absolvit Academia Națională de Artă Dramatică din Varșovia și a lucrat la Teatr Ateneum unde a continuat să interpreteze ca actor până în 1980.

Deja în anii 70 a câștigat multă faimă în urma apariției sale în numeroase filme regizate de Andrzej Wajda, în special Without Anesthesia, Ziemia obiecana (Țara promisă) și Omul de fier. Pentru rolul din 1980, ca Adam Pietryk în Dyrygent (Dirijorul) regizat de asemenea de Wajda, Seweryn a primit Ursul de Argint pentru cel mai bun actor la cel de-al 30-lea festival internațional de film din Berlin.[9]

În 1980 Seweryn a debutat în teatrul din Franța, în urma punerii în scenă a interpretării lui Wajda a pieselor lui Stanisław Witkiewicz la Théâtre Nanterre-Amandiers.

În momentul impunerii legii marțiale în Polonia în 1981 Seweryn se afla în Franța. Simpatizant al Solidarității care era în afara legii, Seweryn a decis să rămână în străinătate și să se stabilească în Franța. Cu timpul a solicitat și cetățenia franceză. În timpul șederii sale în Franța a colaborat cu unii dintre cei mai cunoscuți regizori de teatru. Printre aceștia s-au numărat Claude Régy (La Trilogie du revoir și Grand et Petit de Botho Strauss), Patrice Chéreau (Peer Gynt de Henrik Ibsen), Peter Brook (Mahabharata), Bernard Sobel (Nathan înțeleptul de Gotthold Ephraim Lessing, Omul cel bun din Seciuan de Bertold Brecht, Tartuffe de Molière), Deborah Warner (O casă de păpuși de Henrik Ibsen), Antoine Vitez (L’Échange de Paul Claudel), Jacques Rosner (Livada de vișini de Anton Cehov și Mic dejun cu Wittgenstein bazat pe un roman de Thomas Bernhard) și Jacques Lassalle (Jedermann de Hugo von Hofmannsthal și Mizantropul de Molière).

Din 1993 a jucat la Comédie Française din Paris (a devenit membru deplin în 1995, ca al treilea non-francez din istoria acestui teatru) și a predat la Conservatorul din Paris. În 1996 a primit premiul Witkacy - Premiul Cercul Criticiilor. Pentru contribuția sa la cultura franceză în 2005 a fost premiat cu Legiunea de onoare, de asemenea a primit Ordinul Artelor și Literelor și Ordinul Național de Merit.

Andrzej Seweryn a apărut în peste cincizeci de filme cinematografice, majoritatea producții poloneze, franceze și germane. Este cel mai cunoscut în Statele Unite pentru interpretarea sa ca Julian Scherner în filmul Lista lui Schindler. Se presupune că Seweryn a fost ales pentru rolul lui Scherner, deoarece s-a asemănat fizic cu Julian Scherner, bazat pe dovezi fotografice din al doilea război mondial. De asemenea, el l-a înfățișat pe liderul revoluționar francez Maximilien de Robespierre, în filmul și mini-serialul La Révolution française (1989) (cu sensul și despre Revoluția Franceză).

Filmul său din 2006, Kto nigdy nie żył... (Cine nu a trăit niciodată), a fost înscris în concurs la cel de-al 28-lea Festival Internațional de Film de la Moscova.[10]

În 2016, a câștigat premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Film de la Locarno pentru filmul Ostatnia rodzina (Ultima familie, regia Jan P. Matuszyński).[11][12][13]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.culture.gouv.fr/Nous-connaitre/Organisation/Conseil-de-l-Ordre-des-Arts-et-des-Lettres/Arretes-de-Nominations-dans-l-ordre-des-Arts-et-des-Lettres/Nomination-dans-l-ordre-des-Arts-et-des-Lettres-hiver-2017  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b „Andrzej Seweryn”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  3. ^ a b Andrzej Seweryn, SNAC, accesat în  
  4. ^ a b Andrzej Seweryn, Filmportal.de, accesat în  
  5. ^ a b Andrzej Seweryn, Discogs, accesat în  
  6. ^ „Andrzej Seweryn”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  7. ^ a b „Andrzej Seweryn”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  8. ^ „Andrzej Seweryn”. Teatr Polski. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ „Berlinale 1980: Prize Winners”. berlinale.de. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „28th Moscow International Film Festival (2006)”. MIFF. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ „Palmarès 2016”. Locarno. 
  12. ^ Felperin, Leslie (). „The Last Family review – mesmerising portrait of a battling brood”. The Guardian. Accesat în . 
  13. ^ „The Last Family emerges triumphant at Gdynia”. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]