Andrew, Duce de York

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Prințul Andrew
Duce de York
Prințul Andrew în 2014
Prințul Andrew în 2014
Căsătorit(ă) cu Sarah, Ducesă de York
(c. 1986, div. 1996)
Urmași Prințesa Beatrice de York
Prințesa Eugenie de York
Nume complet
Andrew Albert Christian Edward
Casa regală Casa de Windsor
Tată Filip, Duce de Edinburgh
Mamă Elisabeta a II-a a Regatului Unit
Naștere 19 februarie 1960 (1960-02-19) (55 de ani)
Palatul Buckingham, Londra

Prințul Andrew, Duce de York (Andrew Albert Christian Edward; n. 19 februarie 1960), este al doilea fiu și al treilea copil al reginei Elisabeta a II-a și al Prințului Filip, Duce de Edinburgh. În momentul nașterii sale era al doilea în linia de succesiune la tronul britanic, în prezent aflându-se pe locul noua.

Familie și educație[modificare | modificare sursă]

Prințul Andrew s-a născut la Palatul Buckingham la 19 februarie 1960, ca al treilea copil și al doilea fiu al reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit și a al Prințului Filip, Duce de Edinburgh. Botezat la 8 aprilie 1960 de arhiepiscopul de Canterbury, Geoffrey Fisher, nașii prințului sunt: Ducele de Gloucester (unchiul mamei sale); Prințesa Alexandra de Kent (verișoara mamei sale); contele de Euston; lordul Elphinstone și Mrs Harold Phillips;[1] a fost numit după bunicul patern, Prințul Andrew al Greciei și Danemarcei.

Prințul Andrew a fost primul copil născut de un monarh britanic în funcție de la nașterea în 1857 a copilului cel mic al reginei Victoria, Prințesa Beatrice.

Ca și în cazul celorlalți frați mai mari, s-a numit o guvernantă care să aibă grijă de prinț și care să fie responsabilă pentru educația lui primară. Prințul Andrew a fost trimis la Heatherdown Preparatory School în septembrie 1973, Gordonstoun, în nordul Scoției, așa cum au procedat și tatăl și fratele lui mai mare. În timp ce era aici, Prințul Andrew a petrecut șase luni participând la un program de schimb la Lakefield College School, Lakefield, Ontario și a absolvit doi ani mai târziu cu nivel avansat la engleză, istorie, economie și științe politice. Pentru studii superioare, prințul a ales să intre la Britannia Royal Naval College, Dartmouth.

Note[modificare | modificare sursă]

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]