Halo: Combat Evolved

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Halo: Combat Evolved
Halo - Combat Evolved (XBox version - box art).jpg
Dezvoltator(i) Bungie[*]
Gearbox Software[*]
Editor(i) Microsoft Game Studios
Compozitor(i) Martin O'Donnell[*]
Serie Halo[*]
Ultima versiune 1.01
Platformă Xbox 360
Xbox
Microsoft Windows
Xbox One
macOS
Dată lansare Xbox: 15 Noiembrie , 2001; Windows: 30 Septembrie, 2003; Mac:3 Decembrie, 2003
Genuri Shooter first-person
Moduri Multiplayer
Singleplayer
joc cooperativ[*]
Media disc optic[*]
Cerințe sistem Procesor 733 MHz, 128 MB RAM, placă video 32 MB
Control Gamepad
Tastatură
Maus
Site web http://halo.bungie.net/projects/Halo/
Ratinguri
PEGI PEGI 16[*]
USK USK 16[*]
ESRB Mature 17+[*]

Halo: Combat Evolved, sau doar Halo, este un joc video de tip first-person shooter SF, produs de Bungie Studios, și prima parte din trilogia Halo. A fost lansat pe 15 noiembrie 2001 ca titlu de lansare pentru sistemul de jocuri Xbox, și este considerat „aplicația ucigașă” a platformei respective. Cu peste 5 milioane de copii vândute în toată lumea, Halo este secund doar continuării acestuia, Halo 2, în vânzări pe consola Xbox.

Pe PC s-a lansat în data de 30 septembrie 2003, fiind un succes. El este unul dintre cele mai jucate FPS pentru PC în modul multiplayer fiind întrecut dar de Call of Duty, Unreal Tournament, Battlefield și Counter Strike.

Intriga[modificare | modificare sursă]

Povestea se desfășoară în viitor. Suprapopularea planetei și călătoria în spațiu cu viteza luminii au determinat oamenii să colonizeze alte planete asemănătoare Pământului. Una este Reach, și îndeplinește rolul de fabrică de nave și cercetări științifice. Dar planeta mai are un secret, adică Spartan II, care își propune să formeze o armată de supersoldați, cu ADN modificat numiți „cyborgi”. Însă o rasă extraterestră foarte avansată declară război rasei umane și atacă planeta, oamenii suferind numai înfrângeri.

După 32 de ani aceștia se pregătesc să pornească o misiune în care să găsească planeta extratereștrilor și toți soldați Spartan II sunt chemați pe Reach pentru a fi îmbunătățiți. În acest timp, extratereștri atacă colonia umană pe care o distruge. O navă, „The Pillar of Autumn”, reușește să scape și atacă sperând să atragă rasa extraterestră departe de Pământ. Dar cum se apropie de planeta extraterestră, nava este atacată de forțele Legamantului(=Covenant), iar căpitanul Jacob Keyes trezește din criogenie un super soldat pe nume Master Chief care trebuie să o păzească pe Cortana, proiecția digitală a navei Pillar of Autumn. Imediat ce este trezit, el scapă într-o capsula de urgenta de pe navă și aterizează forțat pe inelul planetar numit Halo de către Strabuni. În momentul când a ajuns acolo află că Căpitanul Jacob Keyes a fost capturat de Covenant.