Wikipedia:Întrebări privind drepturile de autor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bun venit la Wikipedia!
Contact
Ambasadă (Embassy)
Cafenea
Oracol
Carte de oaspeți
Groapa cu nisip
Întrebări frecvente
Reclamații
Contact
Începuturile
Manual de stil
Politicile noastre
Totul despre Wikipedia
Wikipediști
Ce este Wikipedia?
Ce nu este Wikipedia?
PDVN
Administratori
Administratori
Birocrați
Afișierul administratorilor
Candidați
Conținut de calitate
Articole de calitate
Propuneri
Imagini de calitate
Propuneri
Legături utile
Ajutor
Pagini de șters
Formate
Imagini
Portaluri
Proiecte
Sondaje


Pe această pagină se discută numai subiecte legate de drepturile de autor!

Altfel de mesaje vor fi șterse.

Întrebările și răspunsurile pe subiecte enciclopedice își au locul la Oracol.
Întrebările și răspunsurile legate de Wikipedia își au locul la Cafenea.
Indicațiile privind „cum se face” se găsesc în pagina Ajutor.Noia 64 apps wp.png Adăugați un mesaj nou sau o întrebare privitoare la drepturile de autor (vedeți deasupra, cu roșu)

  • Pentru a introduce un mesaj nou puteți să apăsați fie deasupra, unde scrie „Adăugați un mesaj nou sau o întrebare”, fie pe butonul de sus de tot unde scrie „Modificare”, fie pe „modificare” din dreptul unei secțiuni.
  • Mesajele care deschid subiecte noi se scriu la sfârșit, ca o secțiune nouă, după ce ați constatat că subiectul nu este deja discutat pe pagină. Mesajele date ca răspuns se scriu la secțiunea relevantă.
  • Titlurile de secțiune se scriu astfel:
==Cum inserez o imagine într-un articol==
Semnele == de la începutul și sfârșitul titlului sunt necesare doar dacă nu utilizați butonul „Secțiune nouă” de deasupra paginii.
  • La sfârșitul mesajului vă rugăm să vă semnați introducând patru tilde (~~~~), care vor fi transformate automat în semnătură și dată.
  • Puteți vedea alte detalii despre redactare la manualul de stil.


Informații despre Wikipedia sau Fundația Wikimedia puteți cere la info-ro@wikimedia.org sau info-ro@wikipedia.org.


Începeți o nouă discuție


Wikipedia:Întrebări privind drepturile de autor

Schimbare fotografie articol[modificare | modificare sursă]

Buna ziua.Am intampinat probleme in a descarca poze-spre exemplu as dori sa inserez o alta imagine pentru articolul "Ajutor!...Vine trupa ursului Chica!

Am tot incercat si nu am reusit.M-am folosit si de ghidul de pe Wikipedia,.Care este maximul fiindca am intalnit si un format mai mare decat 220 px cat avea poza initiala

Cum trebuie sa procedez sa schimb imaginea,unde gresesc ? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Myxwyx (discuție • contribuții).

Văd că nimeni nu îmi explică cum trebuie să procedez, în legătură cu imaginile Nu ajunge, doar să mă îndrumați de la un capăt al Wikipedia la altul, unde mă uit lung și sunt total confuz. Cum pot avea imagini la articolul recent creat " Josie și Pisicile" , iar la celălalt să modific fotografia, ba chiar să mai adaug fotografii in cadrul acelorasi articole sau viitoarele articole pe care le voi mai lansa.

E normal să nu pricep pentru că sunt nou, iar dacă nu primesc niciun ajutor, nu o să mă aleg cu nimic.

Myxwyx  !

Ca să încărcați un fișier pe Wikipedia mai întâi folosiți formularul Wikipedia:Trimite fișier, apoi dați pe Este o captură de ecran luată dintr-un film, program TV, joc pe calculator, pagină web, program pe computer, video, sau o altă astfel de sursă. La Summary copiați descrierea de la fișierul Fișier:The Hair Bear Bunch.jpg, înlocuind linkul din câmpul Sursă cu cel al site-ului de unde ați luat imaginea. Nu puteți posta imagini mai mari de 250px, deoarece asta ar încălca politica noastră privind materialele protejate, și nici nu puteți pune mai mult de un fișier aflat sub derepturi de autor. Pentru orice alte nelămuriri lăsați-mi un mesaj pe pagina de discuție.— Ionutzmovie discută 3 iulie 2012 23:45 (EEST)

Ideea e ca imaginea inserata nu trebuie copiată.Pentru un timp foarte scurt am avut imagine pentru articolul "Josie și Pisicile".La scurt timp am primit preaviz de la Wikimedia Commons ca imaginea incalca drepturile de autor asa ca mi-a fost ștearsă. Ce nu a fost bine ? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Myxwyx (discuție • contribuții).

Wikipedia:Trimite fișier vă redirecționează la commons, iar acolo este absolut interzisă încărcarea imaginilor de acest gen. Folosiți această formă - Special:Încărcare - pentru a încărca imagini numai pe Wikipedia română. //  Gikü  vorbe  fapte  miercuri, 4 iulie 2012, 10:30
Gikule nu e adevărat ce spui, Wikipedia:Trimite fișier NU redirecționează doar la commons, e doar prima variantă disponibilă. I-am dat un răspuns mai detaliat aici, pe pagina sa de vorbărie. Nu l-am întrebat totuși ce vârsta are--_ F1orinvorbărieisprăvi 4 iulie 2012 11:05 (EEST)

Menționarea unor titluri(puse între ghilimele) in două limbi poate încălca drepturile de autor?--Andrei Chindris (discuție) 16 august 2012 18:28 (EEST)

Nu încalcă. —Andreidiscuţie 16 august 2012 18:55 (EEST)

Mulțumesc pentru ajutorul acordat.

Se poate pune pe o pagină nou-creată o imagine de la Wikipedia in limba engleză?

Atribuire si distribuire în condiții identice pentru texte[modificare | modificare sursă]

Buna ziua

Daca folosesc cateva fraze dintr-un articol de pe Wikipedia, intr-un proiect comercial (print), este necesar sa trec sursa? Si cum sa distribui in conditii identice (de obicei la produsele pe care intentionez sa le comercializez am trecut "fara copyright")?

Multumesc O zi buna Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Bogdan P BP (discuție • contribuții).

În principiu, dacă preluați orice text din Wikipedia trebuie să menționați sursa. Distribuirea în condiții identice înseamnă, în teorie, că orice text bazat în parte de text din Wikipedia trebuie licențiat sub o licență compatibilă cu CC-BY-SA 3.0. Practic doar versiunile mai noi sau versiunile în alte limbi de CC-BY-SA sunt în prezent considerate compatibile, iar 3.0 este ultima versiune, deci nu aveți decât alternativa de a păstra aceeași licență sau de a alege versiunea adaptată pentru România. Tot ce trebuie să faceți este ca în loc de "fără copyright" să treceți "licențiat sub licența CC-BY-SA 3.0 (România)".--Strainu (دسستي‎)  17 aprilie 2013 16:40 (EEST)
Ca să fiu lămurit vă dau un exemplu:
Am o fotografie (public domain) pe care eventual o modific, îi adaug elemente grafice și câteva fraze informative luate de pe Wikipedia. Textul de pe Wikipedia este ceva de genul "Fructul... crește în ... și este cultivat pentru..." sau "Animalul... trăiește în zona.... Are lungimea de... si cântărește..."
Pentru adăugarea acestui tip de informații este necesar să adaug "sursa: Wikipedia" și să modific din "fără copyright" în "licențiat sub licența CC-BY-SA 3.0 (România)"?
Mulțumesc Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Bogdan P BP (discuție • contribuții).
Faptele și datele nu fac obiectul dreptului de autor, ci doar formularea textului. Deci puteți lua aceste informații, iar ca să fiți sigur că nu vor exista probleme, le puteți reformula. De exemplu "Animalul ... este lung de ... și are o greutate de ...; arealul său natural este zona..."--Strainu (دسستي‎)  9 mai 2013 11:31 (EEST)

Drepturi de autor[modificare | modificare sursă]

Buna ziua! Recent mi-am facut un cont la wikipedia si doresc sa incep sa scriu cateva articole insa nu inteleg foarte bine drepturile de autor. Nu doresc sa public ceva ce ar fi protejat prin drepturi de autor dar am vazut foarte multe texte la wikipedia care provin din carti(poezii, nuvele,etc.). Si atunci ma intreb aici au fost sau nu respectate dreturile de autor? Adica chiar toata lumea de pe acest site cand doreste sa scrie un articol trimite un e-mail autorului?(de exemplu autorul site-ului unde a gasit informatia- avand in vedere ca cele mai multe informatii sunt preluate de pe alte site-uri). Exista un mod mai usor de a afla daca informatia este protejata sau nu prin drepturi de autor? Toate informatiile de pe site-uri sunt fara dreturi iar cartile toate au drept de autor?
As fi foarte recunoscatoare daca m-ati putea ajuta sa inteleg mai bine aceste lucruri.
Multumesc anticipat. -- Limes (discuție) 18 aprilie 2013 17:31 (EEST)

Utilizare cinstita la imagini[modificare | modificare sursă]

Buna,
imi explica si mie cineva cum sa incarc corect imagini cu Utilizare cinstita pe wikipedia?
Deci imaginea e sau o fotografie (nu de monument istoric) sau o imagine creata de cineva prin programe de software grafic, gen Photoshop. Insa imaginea nu e a mea si nu dețin drepturi de autor. Trebuie sa o încarc cu "Utilizare cinstita"
Deci, din cate vad eu, de pe pagina asta http://ro.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Trimite_fi%C5%9Fier trebuie să aleg una din ultimile doua variante:

  • Este o imagine de pe o pagină web
  • Este de altundeva


Iar pe pagina urmatoare ce tip de licenta sa aleg? Din nou dilema.
Cand incarc logo-ul unui club/companii, totul pare mai simplu: alegi licenta de logo, apoi mai completezi cateva randuri în {{JUC logo}}, și ea automat se justifica pentru utilizare cinstita.
dar cu imaginile celelalte e o oarecare bataie de cap.
Iata spre exemplu acest fisier http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:CPSM2.jpg , parca am completat totul cum trebuie și tot nu este în regulă. --//-- XXN 7 august 2013 17:50 (EEST)

Conform rezoluțiilor Fundației Wikimedia și politicilor proiectelor ei, imaginile cu utilizare cinstită se folosesc doar dacă este necesar. Justificarea UC este o explicație clară care să arate:
  • de ce trebuie să folosim o imagine;
  • de ce nu există perspectiva de a realiza imgini libere;
  • de ce această imagine și nu alta, și cu ce ar putea fi înlocuită.
Vezi detalii complete la WP:JUC. —Andreidiscuţie 8 august 2013 11:17 (EEST)

Vezi și[modificare | modificare sursă]