Vladimir Șuhov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Vladimir Grigorievich Shukhov
Turnul Şuhov din Moscova, care este amenințat de demolare. Există o campanie internațională de salvare a sa.

Vladimir Grigorievici Șukov (rusă Владимир Григорьевич Шухов), n. 28 (stil vechi) / 16 august 1853 - d. 2 februarie 1939) a fost un om de știință rus multilateral, inginer, arhitect, designer, constructor, fotograf, inventator, cunoscut pentru lucrările sale de pionierat în domeniul analizei ingineriei structurale, care a condus la o revoluție în designul industrial, permițând realizarea primelor structuri hiperboloide [1], structurilor subțiri [2], structurilor de tensiune [2], gridshell structures[2], rezervoare de țiței, conducte, boilere, nave maritime și barje.

În afara inovaților pe care Șuhov le-a adus indistriei petroliere și a construirii a numeroase tipuri de poduri și clădiri, Șuhov a fost inventatorul unei întregi familii forme structurale având curburi duble. Aceste forme, bazate pe geometria ne-euclidiană a hiperboloidelor rotaționale este cunoscută astăzi sub numele de hiperboloizi de revoluție.

Fiind un remarcabil teoretician și practician, Șuhov a realizat schițe, desene și proiecte, dintre care unele realizate în timpul vieții sale, dar a și explicat matematic prin demostrații corespunzătoare generarea întregii familii. Designul turnurilor sale hiperboloidice este remarcabil, Turnul Şuhov fiind un strălucit exemplu.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Web site-ul de conservare și restaurare al lucrărilor savantului Vladimir G. Șukov

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Hyperboloid water tower”. International Database and Gallery of Structures. Nicolas Janburg, ICS. 2007. http://en.structurae.de/structures/data/index.cfm?ID=s0037128. Accesat la 28 noiembrie 2007. 
  2. ^ a b c Rotunda of the Panrussian Exposition”. International Database and Gallery of Structures. Nicolas Janburg, ICS. 2007. http://en.structurae.de/structures/data/index.cfm?ID=s0000385. Accesat la 28 noiembrie 2007. 

Fotografii ale unor opere[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Vladimir Șuhov