Traian Demetrescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Traian Demetrescu
Statuia lui Traian Demetrescu în parcul Cişmigiu din București (operă a sculptorului Filip Marin[1]) Monument cod LMI B-III-m-B-20046

Traian Demetrescu, pe numele său complet Traian Rafael Radu Demetrescu, cu pseudonimul literar Tradem, care semna ocazional și Traian Demetrescu-Tradem) (n. 3 noiembrie 1866, Craiova - d. 17 aprilie 1896) a fost un poet pre-simbolist.

A fost al doilea copil, din cei șapte, ai părinților săi Radu Dumitru și Ioana Anica.

După terminarea cursului primar s-a înscris la clasa I a Liceului Carol I din Craiova, pentru anul școlar 1879-1880.

Traian Demetrescu a scris versuri încă de când era elev. În anul 1883, a publicat în revista “Literatorul”, editată de Alexandru Macedonski, câteva poezii, printre care “Meditațiune”, ”Bătrânețe”, ”Plânsul fericirii”, ”Nenorocire”. Primul volum de versuri al lui Traian Demetrescu, apărut sub pseudonimul, Tradem, a fost prefațat tot de mentorul său, Alexandru Macedonski.

A citit poezii la cenaclul lui Titu Maiorescu și a publicat în revista Convorbiri literare, cu orientare socialistă. Este autorul poemului Corbii, citat de George Bacovia: „trec corbii poetului Tradem”.

A recunoscut printre primii valoarea lui Mihai Eminescu pe care îl caracteriza într-un vers tu dulce-al poeziei Crist.

După anul 1890 s-a stabilit la București unde a avut diverse colaborări cu presa din capitală. Bolnav de tuberculoză, a fost nevoit să se întoarcă la Craiova, unde a murit la nici 30 de ani.

La Craiova, pe strada Traian Demetrescu nr. 13, se găsește Casa Memorială Traian Demetrescu, în care sunt expuse obiecte care au aparținut scriitorului.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cu piciorul... prin București
Wikisursă
La Wikisursă există texte originale legate de Traian Demetrescu
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Traian Demetrescu.