Sari la conținut

Terapia Bowen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Terapia Bowen (sau Tehnica Bowen) este o terapie alternativă care constă în manipulare fizică, numită după australianul Thomas Ambrose Bowen (1916–1982).

Nu există dovezi clare că această tehnică este o intervenție medicală utilă[1].

Thomas Bowen nu a avut pregătire medicală formală[2] și a descris abordarea sa ca un „dar de la Dumnezeu[3]. S-a autointitulat osteopat și a încercat să se înscrie în registrul australian al osteopaților în 1981, dar nu a îndeplinit cerințele pentru acest titlu[4].

Mișcări în timpul unei sesiuni Bowen.

Pacientii sunt, în general, complet îmbrăcați. Fiecare sesiune implică, de obicei, mișcări de rulare blânde pe mușchi, tendoane și fascie[5]. Caracteristicile distinctive ale terapiei sunt natura minimă a intervenției fizice și pauzele încorporate în tratament.

În 2015, Departamentul de Sănătate al Guvernului Australian a publicat rezultatele unei evaluări a terapiilor alternative, care a căutat să determine dacă vreuna dintre acestea ar fi potrivită pentru a fi acoperită de asigurarea de sănătate; Tehnica Bowen a fost una dintre cele 17 terapii evaluate, pentru care nu s-au găsit dovezi clare de eficacitate[1].

Terapia Bowen este considerată ca fiind un „tratament discutabil”[6].

  1. ^ a b Baggoley C (). „Review of the Australian Government Rebate on Natural Therapies for Private Health Insurance” (PDF). Australian Government – Department of Health. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ Walsh, Nancy (). „Touch therapy may thaw frozen shoulder (Small Study of Bowen Technique)”. Family Practice News (15). 
  3. ^ Young, J (). Complementary Medicine For Dummies. For Dummies. pp. 257–8. ISBN 978-0-470-02625-0. 
  4. ^ Matthews, K (). „Healing Hands - About Tom Bowen”. Geelong Advertiser. 
  5. ^ Andrea, Kargel-Schwanhaeusser (). „General features and quality of Bowen therapy”. European Journal of Integrative Medicine. 4: 189. doi:10.1016/j.eujim.2012.07.919. 
  6. ^ „Index of Questionable Treatments”. Quackwatch. Accesat în .