Reflexologie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Prin reflexologie se înțelege o practică a medicinei alternative care constă în stimularea, folosind un  un masaj special sau atingând zone ale corpului numite puncte reflexe.

Prin zonă reflexă se înțelege un punct de pe suprafața corpului pe care, în conformitate cu teoriile reflexologilor, s-ar proiecta un anumit organ, situat din punct de vedere anatomic, departe de acel punct. Acționând în aceste puncte ar exista șansa de a influența pozitiv organul respectiv; pentru acest motiv, reflexoterapia intră în domeniul medicinei complementare și este considerată a fi o tehnică holistică de vindecare. Susținătorii acestei practici pretind că pot vindeca, de asemenea, anumite stări de spirit (stres, anxietate etc.) prin masaj. Teoriile reflexologice nu se reflectă în cunoștințele de anatomie și fiziologie moderne și nu avem confirmări experimentale de încredere efectuate în conformitate cu metodele științifice.

Critică[modificare | modificare sursă]

Cu privire la reflexoterapie (masajul picioarelor), s-a constatat că nu există studiile clinice care să confirme convingerile reflexologilor [1].

Note[modificare | modificare sursă]