Medicină antroposofică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Medicina antroposofică este o direcție de medicină complementară apărută din antroposofia fondată de Rudolf Steiner. Ea își propune să completeze și să lărgească medicina cu baze științifice experimentale, și nu să o înlocuiască (așa cum își propune medicina alternativă). Bazele teoretic-metodice ale medicine antroposofice au fost dezvoltate de Steiner în anii 1920-1924 în numeroase conferințe pentru medici și studenți la medicină, ca și în cartea scrisă împreună cu Ita Wegman Fundamentele terapiei antroposofice (titlul original Fundamente pentru lărgirea artei medicale prin cunoștințe spiritual-științifice, apărută în 1925).

Medicina antroposofică își extrage denumirea din greaca veche; anthropos-om și sophia-înțelepciune. Este practicată astăzi în peste 80 de țări, cu preponderență în Europa Centrală. Se fundamentează pe principiile științelor naturale, prin cercetarea fenomenelor fizice, vitale(de viață), sufletești și spirituale, completate cu cunoștințe din știința spirituală Antroposofia, imaginație, inspirație, intuiție. Medicii antroposofi nu resping terapiile standard, ci încearcă să le completeze prin metode speciale și prin medicamente produse din substanțe vegetale, animale și minerale. În spațiul vorbitor de limbă germană, există în acest moment nouă spitale și clinici orientate antroposofic. În Germania de exemplu, în prezent sunt achitate total sau parțial tratamentele cu medicamente antroposofice de către 52 de case de asigurări de sănătate.

Medicina antroposofică atribuie omului patru părți constitutive și anume corp fizic, corp eteric, corp astral și EU, prin a căror cooperare/legătură iau naștere trei sisteme funcționale: - sistemul nervos/senzorial, ca purtător al gândirii - sistemul ritmic ca putător al simțirii (sentimentelor) - sistemul metabolic și al membrelor ca purtător al voirii/voinței Astfel, medicina antroposofică explică îmbolnăvirile printr-un dezechilibru al acestor sisteme. Medicamentele antroposofice sunt introduse în tratament cu scopul de a reface echilibrul și astfel de a depăși boala.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Rudolf Steiner și Ita Wegman, "Fundamentele terapiei antroposofice" (Brașov: Salco, 2006)
  • Rudolf Steiner, "Fiziologie și terapie în concepția științei spirituale" (Cluj-Napoca: Triade, 2005)