Iridologie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Caracteristici ale unui iris de ochi drept (culoare albastră, "cunună de structuri tulburi în fața irisului "), care ar indica - din punct de vedere iridologic "o constituție limfatică."

Iridologia (sau analiza irisului, diagnosticul pe iris , sau diagnostic ocular) este o metodă de diagnostic folosită în medicina alternativă bazată pe ideea că bolile oamenilor pot fi detectate prin analiza imaginii irisului. Această metodă este considerată pseudoștiințifică, neavând baza științifică pe care practicații de regulă pretind că ar avea-o.

Diagnosticarea pe baza aspectului irisului nu trebuie confundată cu identificarea după iris a persoanelor, metodă care, similar cu identificarea după amprentele digitale), profită de faptul că structura irisului este unică la fiecare persoană.

Critica[modificare | modificare sursă]

În mai multe rânduri, s-a demonstrat că diagnosticul pe iris este lipsit de orice bază științifică.[1] [2][3][4][5][6][7]

Topografie circulară
Topografie sectorială

Note și referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Franz Grehn: Augenheilkunde. 30.
  2. ^ A. Simon, D. M. Worthen, J. A. Mitas: An evaluation of iridology.
  3. ^ K. Munstedt, S. El-Safadi, F. Bruck, M. Zygmunt, A. Hackethal, H. R. Tinneberg: Can iridology detect susceptibility to cancer?
  4. ^ M. Norn: Analysis of iris: history and future.
  5. ^ P. Knipschild: Looking for gall bladder disease in the patient's iris.
  6. ^ E. Ernst: Iridology: not useful and potentially harmful.
  7. ^ R. S. Worrall: Pseudoscience - a critical look at iridology.