Supremație albă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Supremația albilor)
Jump to navigation Jump to search
Placat rasist The Two Platforms din Pennsylvania, 1866

Supremația albă (din engleză White supremacy) este o ideologie potrivit căreia oamenii albi sunt superiori celorlalte rase. Termenul este, de asemenea, folosit pentru a descrie o ideologie politică care favorizează rolul dominant al albilor, în toate sferele politice și sociale.

Superioritate albilor și rasismul în ansamblu, sunt bazate pe etnocentrism, precum și de dorința de hegemonie politică și economică. Acestă terminologie este asociată cu diferite grupe rasiste și cele care susțin segregarea rasială. Ideologia supremației albe apare de multe ori în scopul unei politici rasiste anti-negroide, anti-semite, precum și a încălcărilor unor tratate internaționale privind drepturile omului, etc.

Cei mai mulți susținători ai ideologiei se află în țări cu o populație albă, în special în America de Nord, Africa de Sud și Rusia. În Europa, Australia precum și America de Sud, punctele lor de vedere reprezintă o minoritate, numărul membrilor activi fiind mic, dar în creștere, datorită creșterii numărului imigranților non-europeni. În unele țări europene sunt legi care interzic incitarea la ură rasială, precum și care interzic sau limitează activitățile organizațiilor rasiste. Acest lucru se datorează faptului că propaganda rasistă încalcă Convenția privind drepturile omului și în trecut a condus la catastrofe istorice și sociale.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]