Spotify

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Spotify
Spotify logo with text.svg
Spotify HQ.jpg
Adresăsite web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
Instagram
canal YouTube
TikTok
Lansat  Modificați la Wikidata
Scris înC++
Python  Modificați la Wikidata
Limbalimba germană
limba engleză
chineza tradițională[*]
limba maghiară
limba cehă
limba spaniolă
limba finlandeză
limba franceză
franceza canadiană[*]
limba greacă
Limba indoneziană
limba italiană
limba japoneză
limba malaieză
limba neerlandeză
limba poloneză
limba portugheză braziliană
limba suedeză
limba thailandeză
limba turcă
limba vietnameză
limba arabă  Modificați la Wikidata

Spotify este un furnizor suedez de streaming audio și servicii media, lansat în octombrie 2008. Platforma este deținută de Spotify AB, o companie cotată la bursă din New York din 2018 prin intermediul holdingului său Spotify Technology SA. Sediul global al Spotify este în Stockholm, Suedia.

Spotify oferă muzică înregistrată și podcast-uri restricționate prin drepturi de autor digitale, inclusiv peste 60 de milioane de melodii, de la case de discuri și companii media. Ca serviciu freemium, funcțiile de bază sunt gratuite cu reclame și control limitat, în timp ce funcții suplimentare, cum ar fi ascultarea offline și ascultarea fără reclame, sunt oferite prin abonamente plătite. Utilizatorii pot căuta muzică bazată pe artist, album sau gen și pot crea, edita și partaja liste de redare.

Spotify este disponibil în majoritatea Europei și a Americii, Oceania și în părți din Africa și Asia, precum și pe majoritatea dispozitivelor moderne, inclusiv computerele Windows, macOS și Linux și iOS și smartphone-urile și tabletele Android și difuzoarele inteligente cu AI, precum Amazon Alexa. Începând din octombrie 2020, platforma are 320 de milioane de utilizatori activi lunar, inclusiv 144 de milioane de abonați plătitori.

Spre deosebire de vânzările fizice sau de descărcare, care plătesc artiștilor un preț fix pe cântec sau album vândut, Spotify plătește redevențe în funcție de numărul de fluxuri de artiști ca proporție din totalul melodiilor transmise în flux. Distribuie aproximativ 70% din veniturile totale către deținătorii de drepturi (adesea case de discuri), care apoi plătesc artiștii pe baza unor acorduri individuale. Spotify s-a confruntat cu critici din partea artiștilor și producătorilor, inclusiv Taylor Swift și Thom Yorke, care au susținut că nu compensează în mod echitabil muzicienii. În 2017, ca parte a eforturilor sale de renegociere a contractelor de licență pentru interesul de a deveni public, Spotify a anunțat că artiștii vor putea face albume temporar exclusive pentru abonații plătiți, dacă albumele fac parte din Universal Music Group sau Merlin Network.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Spotify a fost fondată în 2006 la Stockholm, Suedia, de Daniel Ek, fost CTO al Stardoll, și Martin Lorentzon, cofondator al Tradedoubler. Potrivit lui Ek, titlul companiei a fost inițial ascuns dintr-un nume strigat de Lorentzon. Mai târziu au gândit o etimologie a unei combinații de „punct” și „identificare”.

Primele lansari internationale[modificare | modificare sursă]

În februarie 2009, Spotify a deschis înregistrarea publică pentru nivelul serviciilor gratuite din Regatul Unit. Înregistrările au crescut ca urmare a lansării serviciului mobil, ceea ce a făcut ca Spotify să oprească înregistrarea pentru serviciul gratuit în septembrie, revenind Regatului Unit la o politică de invitație.

Spotify s-a lansat în Statele Unite în iulie 2011 și a oferit o perioadă de probă publicitară de șase luni, în care utilizatorii noi puteau asculta gratuit o cantitate nelimitată de muzică. În ianuarie 2012, perioadele de încercare gratuite au început să expire și au limitat utilizatorii la zece ore de streaming în fiecare lună și la cinci redări pe cântec. În martie, Spotify a eliminat pe termen nelimitat toate limitele nivelului serviciilor gratuite.

În aprilie 2016, Ek și Lorentzon au scris o scrisoare deschisă către politicienii suedezi care cereau acțiuni în trei domenii despre care au afirmat că au împiedicat capacitatea companiei de a recruta talente de top pe măsură ce Spotify crește, inclusiv accesul la locatie flexibil, o educație mai bună în domeniile de programare și dezvoltare și opțiuni pe acțiuni. Ek și Lorentzon au scris că, pentru a continua să concureze într-o economie globală, politicienii trebuie să răspundă cu noi politici, altfel mii de locuri de muncă Spotify vor fi mutate din Suedia în Statele Unite.

La sfârșitul anului 2016, compania a lansat „cea mai mare campanie de [marketing] până în prezent”, prin plasarea unor panouri publicitare la scară largă în marile orașe din întreaga lume, care au batjocorit cu umor obiceiurile de ascultare ale utilizatorilor. Seth Farbman, directorul de marketing al Spotify, a declarat pentru Creativity că „au existat unele dezbateri cu privire la faptul că big data nu face să creadă creativitatea în marketing, dar am pus asta pe capul nostru ... Pentru noi, datele inspiră și oferă o perspectivă asupra emoției pe care oamenii o au exprimă. "

În februarie 2017, Spotify a anunțat o extindere majoră a operațiunilor sale din Statele Unite în Lower Manhattan, New York, la 4 World Trade Center, adăugând aproximativ 1.000 de noi locuri de muncă și păstrând 832 de poziții existente. Sediul companiei din SUA este situat în districtul Flatiron din New York.

La 14 noiembrie 2018, compania a anunțat un total de 13 piețe noi în regiunea MENA, inclusiv crearea unui nou hub arab și a mai multor liste de redare, sprijinind în același timp textul de la dreapta la stânga în aplicațiile lor.

Alte dezvoltari[modificare | modificare sursă]

Streaming de înregistrări[modificare | modificare sursă]

În octombrie 2015, „Thinking Out Loud” de Ed Sheeran a devenit prima piesă care a trecut peste 500 de milioane de fluxuri. O lună mai târziu, Spotify a anunțat că „Lean On” de Major Lazer și DJ Snake cu MØ a fost cea mai difuzată melodie din toate timpurile, cu peste 525 de milioane de fluxuri în întreaga lume. În aprilie 2016, Rihanna l-a depășit pe Justin Bieber pentru a deveni cel mai mare artist de pe Spotify, cu 31,3 milioane de ascultători activi lunar. În mai 2016, Rihanna a fost depășită de Drake cu 31,85 milioane de fluxuri totale. În decembrie 2016, cei puțin sub 36 de milioane de ascultători ai lui Drake au fost depășiți de 36.068 milioane de săptămâni. Mai târziu în acea lună, piesa lui Drake „One Dance” a devenit prima melodie care a lovit un miliard de fluxuri pe Spotify. La lansarea sa în august 2017, single-ul „Look What You Made Me Do” de Taylor Swift a câștigat peste opt milioane de fluxuri în decurs de 24 de ore, doborând recordul pentru cele mai multe streamuri de o singură zi pentru o piesă. Pe 19 iunie 2018, single-ul de succes „Sad!” Al XXXTentacion a doborât recordul de streaming al unei singure zile al lui Swift, acumulând 10,4 milioane de fluxuri a doua zi după ce a fost împușcat fatal în Florida.

Crestera in numarul de utilizatori[modificare | modificare sursă]

În martie 2011, Spotify a anunțat o bază de clienți de un milion de abonați plătitori în toată Europa, iar până în septembrie 2011, numărul abonaților plătitori s-a dublat la două milioane. În august 2012, Time a raportat 15 milioane de utilizatori activi, patru milioane fiind plătitori de abonați Spotify. Creșterea utilizatorilor a continuat, ajungând la 20 de milioane de utilizatori activi, inclusiv cinci milioane de clienți plătitori la nivel global și un milion de clienți plătitori în Statele Unite, în decembrie 2012. Până în martie 2013, serviciul avea 24 de milioane de utilizatori activi, șase milioane fiind abonați plătitori, care a crescut la 40 de milioane de utilizatori (inclusiv zece milioane de plăți) în mai 2014, 60 de milioane de utilizatori (inclusiv 15 milioane de plăți) în decembrie 2014, 75 de milioane de utilizatori (20 de milioane plătitori) în iunie 2015, 30 de milioane de abonați plătitori în martie 2016, 40 de milioane de abonați plătitori în septembrie 2016 și 100 de milioane de utilizatori în total în iunie 2016. În aprilie 2020, Spotify a atins 133 de milioane de utilizatori premium. În țările afectate de pandemia COVID-19, Spotify a înregistrat o scădere a utilizatorilor la sfârșitul lunii februarie, dar a înregistrat o recuperare.

Ofertă publică inițială[modificare | modificare sursă]

Potrivit TechCrunch, Spotify plănuia să devină public pe piața bursieră în 2017, dar în schimb a folosit o ofertă publică inițială (IPO) în 2018 pentru a „construi un bilanț mai bun și a lucra la schimbarea modelului său de afaceri pentru a-și îmbunătăți marjele”. Valoarea IPO-ului său este estimată a fi cuprinsă între 6,3 și 23 miliarde USD. Cea din urmă cifră ar face ca IPO-ul Spotify să fie unul dintre cele mai mari din sectorul tehnologic din 2012. Cu toate acestea, spre deosebire de o ofertă publică obișnuită, Spotify nu va emite noi acțiuni, dar acționarii existenți ai companiei își vor lua acțiunile direct pe piață. Această abordare nu este menită să atragă capital proaspăt, ci să permită investitorilor să obțină profiturile. Morgan Stanley este consilierul companiei pe această temă.

Financial Times a raportat în martie 2017 că, ca parte a eforturilor sale de a renegocia noi acorduri de licențiere cu casele de discuri, Spotify și casele de discuri importante au fost de acord că Spotify va restricționa unele albume recent lansate la nivelul Premium, Spotify primind o reducere a taxelor de redevență. pentru a face acest lucru. Albumele selectate vor fi disponibile numai pe nivelul Premium pentru o perioadă de timp, înainte de lansarea generală. Acordul „poate fi la câteva luni de la finalizare, dar se spune că Spotify a eliminat această clauză specială cu case de discuri majore”. Noile rapoarte din aprilie au confirmat că Spotify și Universal Music Group au ajuns la un acord pentru a permite artiștilor care fac parte din Universal să-și limiteze lansările de noi albume la nivelul serviciului Premium timp de maximum două săptămâni. CEO-ul Spotify, Daniel Ek, a comentat că „Știm că nu fiecare album al fiecărui artist ar trebui să fie lansat în același mod și am lucrat din greu cu UMG pentru a dezvolta o nouă politică de lansare flexibilă. Începând de astăzi, artiștii universali pot alege să lanseze noi albume premium numai timp de două săptămâni, oferind abonaților o șansă mai timpurie de a explora munca creativă completă, în timp ce single-urile sunt disponibile pe Spotify pentru ca toți ascultătorii noștri să se bucure ”. Mai târziu, în aprilie, a fost anunțat că acest tip de acord va fi extins la artiștii independenți semnați la agenția Merlin Network.

După ce a debutat pe bursa din New York pe 3 aprilie 2018, CNBC a raportat că Spotify s-a deschis la 165,90 USD, cu peste 25% peste prețul său de referință de 132 USD.

Achizitii[modificare | modificare sursă]

Anii 2010[modificare | modificare sursă]

În mai 2013, Spotify a achiziționat aplicația de descoperire a muzicii Tunigo.

În martie 2014, Spotify a achiziționat The Echo Nest, o companie de informații muzicale.

În iunie 2015, Spotify a achiziționat Seed Scientific, o firmă de consultanță în domeniul științei datelor și o companie de analiză. Într-un comentariu adresat TechCrunch, Spotify a spus că echipa Seed Scientific va conduce o unitate de analiză avansată în cadrul companiei axată pe dezvoltarea serviciilor de date.

În ianuarie 2016, Spotify a achiziționat startup-urile sociale și de mesagerie Cord Project și Soundwave, achizițiile indică faptul că Spotify își poate îmbunătăți caracteristicile sociale - în special în domenii precum mesageria.

În aprilie 2016, Spotify a achiziționat CrowdAlbum, un „startup care colectează fotografii și videoclipuri cu spectacole distribuite pe rețelele de socializare” și ar „îmbunătăți dezvoltarea produselor care îi ajută pe artiști să înțeleagă, să activeze și să-și monetizeze publicul”.

În noiembrie 2016, Spotify a achiziționat Preact, o „platformă și serviciu bazat pe cloud dezvoltat pentru companiile care operează pe modele de abonament, care ajută la reducerea churn-ului și la creșterea numărului de abonați”.În martie 2017, Spotify a achiziționat Sonalytic, un startup de detectare audio, pentru o sumă nedivulgată de bani. Spotify a declarat că Sonalytic va fi folosit pentru a îmbunătăți listele de redare personalizate ale companiei, pentru a combina mai bine melodiile cu compozițiile și pentru a îmbunătăți sistemul de date de publicare al companiei.

Spotify a achiziționat, de asemenea, MightyTV mai târziu în martie, o aplicație conectată la servicii de streaming de televiziune, inclusiv Netflix și HBO Go, care recomandă conținut utilizatorilor. Spotify folosește în principal MightyTV pentru a-și îmbunătăți eforturile de publicitate pe nivelul gratuit de servicii.

În aprilie 2017, Spotify a achiziționat Mediachain, un start blockchain care dezvoltase un sistem de baze de date descentralizat pentru gestionarea atribuirii și alte metadate pentru mass-media.

În mai 2017, Spotify a achiziționat startup-ul de inteligență artificială Niland și își folosește tehnologia pentru a-și îmbunătăți caracteristicile de personalizare și recomandare pentru utilizatori.

În noiembrie 2017, Spotify a achiziționat Soundtrap, un startup de studio de muzică online.

în august 2018, Spotify a semnat un acord cu Joe Budden pentru a-și aduce podcast-ul The Joe Budden Podcast exclusiv pe platforma sa, Budden a fost de asemenea de acord să extindă emisiunea la un program semestrial, cu noi episoade în fiecare miercuri și sâmbătă.

La 12 aprilie 2018, Spotify a achiziționat platforma de licențiere muzicală Loudr.

La 6 februarie 2019, Spotify a achiziționat rețelele de podcast-uri Gimlet Media și Anchor FM Inc., stabilindu-se ca un jucător important în podcasting.

Pe 26 martie 2019, Spotify a anunțat că va achiziționa o altă rețea de podcasturi, Parcast.

Pe 12 septembrie 2019, Spotify a achiziționat SoundBetter, o piață de producție muzicală pentru oamenii din industria muzicală pentru a colabora la proiecte și a distribui piese muzicale pentru licențiere.

La 19 noiembrie 2019, Spotify a anunțat că a încheiat un acord pentru a aduce ultimul podcast din stânga exclusiv pe platforma sa.

Anii 2020[modificare | modificare sursă]

La 5 februarie 2020, Spotify și-a anunțat intenția de a achiziționa blogul și rețeaua de podcast-uri The Ringer, Bill Simmons, pentru o sumă nedivulgată.

Pe 19 mai 2020, Joe Rogan a anunțat că a semnat un acord de licență pe mai mulți ani cu Spotify, în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari, ceea ce îl face unul dintre cele mai mari acorduri de licențiere din podcast-uri. Acordul va face The Joe Rogan Experience disponibil pe Spotify începând cu 1 septembrie 2020 și din ianuarie 2021, exclusiv pe platformă. Clipurile din versiunea video vor continua să fie disponibile pe YouTube. În urma anunțului, acțiunile Spotify au crescut cu 7% până pe 20 mai. În ziua în care episoadele au devenit disponibile pe Spotify, oamenii au remarcat că lipsesc emisiunile cu Tommy Chong, Joe List, Alex Jones, Nick Kroll și alții. Primul episod nou lansat pe Spotify a fost numărul 1.530 pe 31 august cu comediantul Duncan Trussell, care a durat peste cinci ore.

În noiembrie 2020, Spotify a anunțat planurile de a achiziționa Megaphone de la The Slate Group pentru 235 milioane USD.

Parteneriate cu alte companii[modificare | modificare sursă]

În ianuarie 2015, Sony a anunțat PlayStation Music, un nou serviciu de muzică cu Spotify ca partener exclusiv. PlayStation Music încorporează serviciul Spotify în consolele de jocuri Sony PlayStation 3 și PlayStation 4 și dispozitivele mobile Sony Xperia, în 41 de piețe din întreaga lume. Serviciul permite utilizatorilor să asculte melodiile preferate în timpul jocurilor. Noul serviciu a fost lansat la 30 martie 2015.

În martie 2017, Spotify a anunțat un parteneriat cu conferința South by Southwest (SXSW) pentru 2017, prezentând conținut specific în liste de redare speciale printr-un hub SXSW în fila Browse a Spotify din aplicațiile mobile și desktop. Integrarea a permis, de asemenea, Spotify în cadrul aplicației SXSW GO pentru a ajuta utilizatorii să descopere și să exploreze artiștii care participă la conferință. Au fost anunțate încă două parteneriate în martie; una cu studiourile WNYC și una cu Waze. Parteneriatul WNYC Studios a adus diverse podcast-uri de la WNYC la Spotify, inclusiv Note To Self, On the Media și Here's the Thing. Spotify a anunțat, de asemenea, că cel de-al treilea sezon al podcast-ului 2 Dope Queens al WNYC Studios va avea premiera cu o perioadă de exclusivitate de două săptămâni pe serviciu pe 21 martie 2017. Podcasturile sunt disponibile pentru toți utilizatorii Spotify Free și Premium. Parteneriatul Waze permite utilizatorilor aplicației Waze să vadă direcțiile către destinațiile din aplicația Spotify și să își acceseze listele de redare Spotify prin intermediul aplicației Waze.

În octombrie 2017, Microsoft a anunțat că va încheia serviciul de streaming Groove Music până în decembrie, cu toată muzica de la utilizatori transferată la Spotify ca parte a unui nou parteneriat.

În noiembrie 2017, s-a anunțat că produsele cosmetice Pat McGrath Labs vor fi vândute prin Spotify prin Merchbar pe pagina artistului cântăreței Maggie Lindemann.

În decembrie 2017, componenta muzicală a Spotify și Tencent, Tencent Music Entertainment (TME), au fost de acord să schimbe mizele și să facă o investiție reciprocă în afacerile muzicale, aliată cu industria muzicală. În urma acestei tranzacții, Spotify a câștigat o participație de 9% la TME, iar TME a câștigat o participație de 7,5% la Spotify.

În februarie 2018, Spotify s-a integrat cu serviciul de chat vocal Discord, orientat spre jocuri, pe clienții desktop, permițându-le utilizatorilor să afișeze melodia care se joacă în prezent ca o prezență bogată în profilul lor și să invite alți utilizatori cu Spotify Premium să grupeze „petreceri de ascultare”.

În aprilie 2018, Spotify a anunțat un pachet de divertisment redus cu furnizorul de video la cerere Hulu, care a inclus tarife reduse pentru studenții universitari.

Pe 6 iunie 2019, Spotify a anunțat un parteneriat cu Barack și Michelle Obama’s Higher Ground Productions pentru a produce podcast-uri exclusive Spotify. Primul podcast din cadrul parteneriatului, Podcast-ul Michelle Obama, a avut premiera pe 29 iulie 2020.

În mai 2020, Spotify a făcut echipă cu ESPN și Netflix pentru a organiza podcast-uri în jurul documentarului Netflix Michael Jordan.

Disputa cu Apple[modificare | modificare sursă]

În iulie 2015, Spotify a lansat o campanie de e-mail pentru a-i îndemna pe abonații săi din App Store să își anuleze abonamentele și să înceapă altele noi prin intermediul site-ului său web, ocolind taxa de tranzacție de 30% pentru achizițiile în aplicație necesare pentru aplicațiile iOS de către compania de tehnologie Apple Inc. Actualizarea aplicației Spotify de pe iOS a fost respinsă de Apple, determinând consilierul general Spotify, Horacio Gutierrez, să scrie o scrisoare consilierului general de atunci al Bruce Bruce Sewell, afirmând: „Acest ultim episod ridică îngrijorări serioase atât în ​​dreptul concurenței din SUA, cât și din cel al UE. Continuă un comportament tulburător de comportament al Apple pentru a exclude și a reduce competitivitatea Spotify pe iOS și ca rival pentru Apple Music, în special atunci când este văzut pe fundalul conduitei anticompetitive anterioare a Apple care vizează Spotify ... nu putem sta în picioare deoarece Apple folosește App Store procesul de aprobare ca armă pentru a dăuna concurenților. "

Sewell a răspuns la scrisoare: „Ne pare îngrijorător faptul că solicitați scutiri de la regulile pe care le aplicăm tuturor dezvoltatorilor și recurgeți public la zvonuri și jumătăți de adevăruri despre serviciul nostru”. El a mai explicat că „liniile directoare noastre se aplică în mod egal tuturor dezvoltatorilor de aplicații, indiferent dacă sunt dezvoltatori de jocuri, vânzători de cărți electronice, servicii de streaming video sau distribuitori de muzică digitală și indiferent dacă concurează sau nu împotriva Apple. Nu ne-am modificat comportamentul sau regulile noastre atunci când am introdus propriul nostru serviciu de streaming de muzică sau când Spotify a devenit un concurent ". Mai mult, el a declarat că „în comportamentul Apple nu există nimic care să„ echivaleze o încălcare a legilor aplicabile antitrust ”. Departe de asta ... Aș fi fericit să vă facilitez o revizuire și aprobare rapidă a aplicației dvs. imediat ce furnizați noi cu ceva care respectă regulile App Store ”.

În lunile următoare, Spotify s-a alăturat mai multor companii în depunerea unei scrisori la organismul antitrust al Uniunii Europene prin care acuza indirect Apple și Google că „abuzează de„ poziția lor privilegiată ”în vârful pieței”, referindu-se la „unele” companii ca având „transformat mai degrabă în„ gatekeepers ”decât„ gateways ”. Plângerea a determinat Uniunea Europeană să anunțe că va pregăti o inițiativă până la sfârșitul anului 2017 pentru o posibilă lege care să abordeze practicile de concurență neloială.

Spotify a lansat prima versiune a aplicației sale Apple Watch în noiembrie 2018, permițând controlul redării iPhone-ului prin intermediul ceasului. Utilizatorii pot alege, de asemenea, pe ce dispozitive să redea muzică prin Bluetooth. Într-o nouă escaladare a disputelor cu Apple, la 13 martie 2019, Spotify a depus o plângere antitrust la Comisia Europeană privind practicile neloiale ale magazinelor de aplicații. Două zile mai târziu, Apple a răspuns afirmând că afirmația era retorică înșelătoare și că Spotify dorea beneficiile unei aplicații gratuite fără a fi o aplicație gratuită. Spotify a răspuns printr-o declarație numind Apple un monopolist și a declarat că au depus plângerea doar deoarece acțiunile Apple au afectat concurența și consumatorii și încalcă în mod clar legea. De asemenea, a spus că Apple credea că utilizatorii Spotify din magazinul de aplicații erau clienții Apple și nu ai lui Spotify.

Apple a răspuns la afirmațiile Spotify prin contraclamare că fără platforma Apple App Store, acoperirea pe piață și baza de utilizatori a Spotify nu ar fi fost posibile. În plus, Apple a declarat că au încercat să colaboreze cu Spotify pentru a integra mai bine serviciul cu produsele Apple, precum Siri și Apple Watch. În 2019, sub iOS 13, a devenit posibilă redarea muzicii Spotify folosind comenzile Siri. În septembrie 2020, Spotify s-a alăturat The Coalition for App Fairness care urmărește condiții mai bune pentru includerea aplicațiilor în magazinele de aplicații.

Strategia de dezvoltare organizațională[modificare | modificare sursă]

Un articol a fost scris în jurnalul științific IEEE Software în februarie 2019, prezentând strategia Spotify de a-și asista inginerii în dezvoltarea de software în birouri și echipe disparate din punct de vedere geografic. Cadrul organizațional care sprijină dezvoltarea software-ului Spotify este extins, grupându-și angajații mai întâi în „triburi”, care sunt compuse din între 30 și 200 de ingineri fiecare, cu o misiune clară, un set de principii și un lider superior. În cadrul fiecărui trib sunt grupuri mai mici numite echipe și capitole: echipele sunt menite să se simtă ca mini-startup-uri care facilitează creativitatea prin includerea rolurilor multifuncționale, în timp ce capitolele au același manager și sunt menite să se concentreze pe creșterea personală și dezvoltarea abilităților prin discutarea provocărilor comune . Unirea acestor grupuri este un concept numit „breaslă”, care este alcătuit din angajați cu competențe și interese similare, sperând să împărtășească experiențele și cunoștințele lor de codificare. Guildele sunt diferite de celelalte grupuri prin faptul că sunt voluntare și nu se limitează la fiecare birou geografic, în timp ce celelalte sunt separate fizic.

Modelul de afaceri[modificare | modificare sursă]

Spotify funcționează sub un model de afaceri freemium (serviciile de bază sunt gratuite, în timp ce funcțiile suplimentare sunt oferite prin abonamente plătite). Spotify generează venituri prin vânzarea de abonamente de streaming premium către utilizatori și plasări publicitare către terți.

În decembrie 2013, compania a lansat un nou site web, „Spotify for Artists”, care explica modelul său de afaceri și datele privind veniturile. Spotify își obține conținutul de la case de discuri importante, precum și de la artiști independenți și plătește drepturi de autor pentru deținătorii drepturilor de autor pentru muzica transmisă în flux. Compania plătește 70% din veniturile totale deținătorilor de drepturi. Spotify for Artists afirmă că compania nu are o rată fixă ​​pe redare; în schimb, ia în considerare factori precum țara de origine a utilizatorului și rata redevenței pentru fiecare artist. Deținătorii de drepturi au primit o plată medie pe joc între 0,006 USD și 0,0084 USD.

Spotify oferă un pachet de abonament nelimitat, apropiat de echilibrul economic estimat de Open Music Model (OMM) pentru industria înregistrărilor. Cu toate acestea, încorporarea limitării managementului drepturilor digitale (DRM) diferă de OMM și de concurenți precum iTunes Store și Amazon Music care au renunțat la DRM.

Conturi si subscriptii[modificare | modificare sursă]

Începând cu noiembrie 2018, cele două tipuri de abonamente Spotify, toate oferind timp de ascultare nelimitat, sunt:

Tip Disparitia reclamelor Ascultare de pe mobil Calitate Asculatre offline Spotify Connect
Spotify Free Nu Limitat(doar shuffle-mode) Pana la 160 kbit/s Nu Limitata

(Spotify Connect boxa cu SDK nou)

Spotify Premium Da Da Pana la 320 kbit/s Da Da

În martie 2014, Spotify a introdus un nou nivel de abonament Premium redus pentru studenți. Studenții din Statele Unite înscriși la o universitate pot plăti la jumătate de preț pentru un abonament Premium. În aprilie 2017, oferta Studenților a fost extinsă la încă 33 de țări.

Spotify și-a introdus abonamentul Family în octombrie 2014, conectând până la cinci membri ai familiei pentru un abonament Premium partajat. Familia Spotify a fost modernizată în mai 2016, permițând până la șase persoane să partajeze un abonament și să reducă prețul.

În noiembrie 2018, Spotify a anunțat că deschide Spotify Connect către toți utilizatorii care folosesc serviciul gratuit, cu toate acestea, aceste modificări au necesitat în continuare produse care acceptă Spotify Connect pentru a suporta cel mai recent kit de dezvoltare software (SDK).

Monetizare[modificare | modificare sursă]

În 2008, imediat după lansare, compania a înregistrat o pierdere de 31,8 milioane de coroane suedeze (4,4 milioane de dolari).

În octombrie 2010, Wired a raportat că Spotify câștiga mai mulți bani pentru etichete în Suedia decât orice alt comerciant cu amănuntul „online sau off”.

Ani după creștere și expansiune, un raport din noiembrie 2012 a sugerat un impuls puternic pentru companie. În 2011, a raportat o pierdere netă de aproape 60 milioane USD din veniturile de 244 milioane USD, în timp ce se aștepta să genereze o pierdere netă de 40 milioane USD din veniturile de 500 milioane USD în 2012.

O altă sursă de venit a fost achizițiile de muzică din aplicație. Acest serviciu a fost eliminat în ianuarie 2013.

În mai 2016, Spotify a anunțat „Liste de redare sponsorizate”, o oportunitate de generare de bani în care mărcile pot specifica publicul pe care îl au în vedere, Spotify potrivind marketerul cu muzica potrivită într-o listă de redare.

În septembrie respectiv, Spotify a anunțat că a plătit în total peste 5 miliarde de dolari industriei muzicale. În iunie 2017, ca parte a licențelor renegociate cu Universal Music Group și Merlin Network, documentele financiare ale Spotify au dezvăluit acordul său de a plăti mai mult de 2 miliarde de dolari în plăți minime în următorii doi ani.

Începând din 2017, Spotify nu era încă o companie profitabilă.

Veniturile Spotify pentru primul trimestru al anului 2020 s-au ridicat la 1,85 miliarde EUR (2 miliarde USD). O mare parte din această sumă, 1,7 miliarde EUR (1,84 miliarde USD), a venit de la abonații Spotify Premium. Profitul brut în același trimestru s-a ridicat la 472 milioane EUR (511 milioane USD), cu o pierdere operațională de 17 milioane EUR (18 milioane USD). În ciuda creșterii abonaților și a podcasturilor, în trimestrul II al anului 2020, Spotify a raportat o pierdere de 356 milioane EUR (1,91 EUR pe acțiune). Pierderea „mai profundă” a rezultat din datoria fiscală a companiei către peste o treime din angajații săi din Suedia.

Finanțarea[modificare | modificare sursă]

În februarie 2010, Spotify a primit o mică investiție de la Founders Fund, unde membru al consiliului de administrație Sean Parker a fost recrutat pentru a ajuta Spotify să „câștige etichetele de pe cea mai mare piață muzicală din lume”.

În iunie 2011, Spotify a obținut finanțare de 100 de milioane de dolari și a planificat să utilizeze acest lucru pentru a sprijini lansarea sa în SUA. Noua rundă de finanțare a evaluat compania la 1 miliard de dolari.

O rundă de finanțare condusă de Goldman Sachs s-a încheiat în noiembrie 2012, strângând aproximativ 100 de milioane de dolari la o evaluare de 3 miliarde de dolari.

În aprilie 2015, Spotify a început o altă rundă de strângere de fonduri, cu un raport de la The Wall Street Journal care preciza că urmărește 400 de milioane de dolari, ceea ce ar evalua compania la 8,4 miliarde de dolari. Finanțarea a fost închisă în iunie 2015, Spotify a strâns 526 milioane de dolari, la o valoare de 8,53 miliarde de dolari.

În ianuarie 2016, Spotify a strâns încă 500 de milioane de dolari prin obligațiuni convertibile.

În martie 2016, Spotify a strâns 1 miliard de dolari în finanțare prin datorii plus o reducere de 20% la acțiuni odată ce are loc oferta publică inițială (IPO) de acțiuni. Compania intenționa, conform TechCrunch, să se lanseze pe piața bursieră în 2017, dar în 2017 a fost văzută ca planificând efectuarea IPO în 2018 pentru a „construi un bilanț mai bun și a lucra la mutarea modelului său de afaceri la îmbunătățiți marginile sale "

Publicitatea[modificare | modificare sursă]

Spotify oferă agenților de publicitate zece tipuri diferite de formate de publicitate, descrise în 2016 ca: Momente de marcă, Liste de redare sponsorizate, Sesiuni sponsorizate, Preluări video, Audio, Afișare, Suprapunere, Preluări de pagină de pornire, Liste de redare de marcă și Pagini de publicitate. Aceste reclame variază în funcție de dimensiune, tip și implicarea utilizatorilor.

  • Momentele de marcă permit brandurilor să-și „spună povestea pe o serie de afișaje secvențiale cu o cotă de voce de 100% în timpul sesiunii de 30 de minute”, folosind „un videoclip vertical captivant” și pot debloca 30 de minute de muzică neîntreruptă.
  • Lista de redare sponsorizată este o „sponsorizare exclusivă de o săptămână a listelor de redare deținute și operate de Spotify”.
  • Sesiunile sponsorizate permit mărcilor să „ofere publicului lor ascultare neîntreruptă în schimbul unei vizionări video”. Acestea sunt disponibile numai pe dispozitive mobile și tablete și sunt limitate la anumite piețe.
  • Video Takeover este un „spot video cu o unitate de afișare însoțitoare”, este „difuzat în timpul pauzelor publicitare comerciale între melodii într-o sesiune de muzică” și este disponibil numai în aplicațiile de pe computer.
  • Anunțurile audio sunt „difuzate în timpul pauzelor de reclame comerciale între melodii într-o sesiune de muzică” cu o durată maximă de 30 de secunde și redate la fiecare 15 minute.
  • Anunțurile grafice sunt „imagini pe care se poate da clic afișate timp de 30 de secunde”. Anunțurile grafice sunt afișate în partea de jos a clientului Spotify
  • Suprapunerea este „anunțul„ bun venit înapoi ”al Spotify. Salută utilizatorii care revin pe mobil și desktop cu un anunț grafic de neuitat, pentru a maximiza impactul și performanța mărcii”.
  • Preluările de acasă sunt „o combinație de aspect de fundal și zonă interactivă opțională care preia pagina de pornire Spotify”.
  • Listele de redare de marcă sunt „liste de redare Spotify care conțin o imagine și un text de copertă de marcă”. Pot avea doar o melodie per artist și trebuie să aibă minimum 20 de melodii în lista de redare.
  • Paginile advertiserilor sunt un „microsite integrat perfect în playerul Spotify”, care poate „conține practic orice conținut pe care îl veți găsi pe o pagină web, inclusiv videoclipuri, imagini care pot fi făcute clic, bloguri, știri, linkuri și comentarii”.

În ianuarie 2020, Spotify a lansat propria sa tehnologie de inserare a anunțurilor în flux (SAI), care inserează reclame în podcasturi pe măsură ce oamenii ascultă. Alegerea anunțului se adaptează pe baza profilului utilizatorului și a datelor de locație. Aceste anunțuri încă se joacă pentru abonații contului Premium, iar compania a anunțat planuri de extindere a unităților de anunțuri podcast cu elemente interactive.

Downloadari[modificare | modificare sursă]

În martie 2009, Spotify a început să ofere descărcări de muzică în Regatul Unit, Franța și Spania. Utilizatorii ar putea achiziționa piese de la Spotify, care a colaborat cu 7digital pentru a încorpora funcția. Capacitatea de a achiziționa și descărca piese muzicale prin intermediul aplicației a fost eliminată pe 4 ianuarie 2013.

Spotify pentru artisti[modificare | modificare sursă]

În noiembrie 2015, Spotify a introdus un panou „Fan Insights” în formă beta limitată, permițând artiștilor și managerilor să acceseze date despre ascultători lunari, date geografice, informații demografice, preferințe muzicale și multe altele. În aprilie 2017, panoul a fost actualizat pentru a părăsi starea beta, redenumit „Spotify for Artists” și a fost deschis tuturor artiștilor și managerilor. Funcțiile suplimentare includ posibilitatea de a obține starea „verificată” cu o bifă albastră pe profilul unui artist, primirea asistenței artistului de la Spotify, personalizarea paginii de profil cu fotografii și promovarea unei anumite melodii ca „alegere” a acestora.

În septembrie 2018, Spotify a anunțat „Încărcați beta”, permițând artiștilor să încarce direct pe platformă în loc să treacă printr-un distribuitor sau o casă de discuri. Funcția a fost lansată unui număr mic de artiști din SUA numai pe bază de invitație. Încărcarea a fost gratuită, iar artiștii au primit 100% din venituri din melodiile pe care le-au încărcat; artiștii au putut controla când lansarea lor a devenit publică. La 1 iulie 2019, Spotify a renunțat la program și a anunțat că intenționează să nu mai accepte încărcări directe până la sfârșitul lunii respective și, în cele din urmă, să elimine tot conținutul încărcat în acest mod.

Initiative in industrie[modificare | modificare sursă]

În iunie 2017, Variety a raportat că Spotify va anunța „Secret Genius”, o nouă inițiativă menită să evidențieze compozitorii și producătorii și efectul pe care acești oameni îl au asupra industriei muzicale și a carierei artiștilor. Proiectul, care va include premii, ateliere de compoziție „Songshops”, liste de redare curate și podcast-uri, este un efort de „a da lumină acestor oameni din culise care joacă un rol atât de mare în unele dintre cele mai importante momente din viața noastră Când publicul larg aude o melodie, o asociază automat cu artistul care o cântă, nu cu oamenii din culise care o fac să se întâmple, așa că am considerat că titlul Secret Genius este potrivit ”, a declarat Troy Carter, directorul global al serviciilor pentru creatori de la Spotify. Varietate, prima ceremonie de premiere va avea loc la sfârșitul anului 2017 și a fost menită să cinstească „compozitorii, producătorii și editorii de top din industrie, precum și talentele viitoare”. În plus, ca parte a „Programului Ambasadorului”, 13 compozitori vor găzdui fiecare un atelier Songshop, în care colegii lor vor încerca în colaborare să creeze o piesă de succes, primul atelier având loc la Los Angeles în iunie 2017.

În octombrie 2017, Spotify a lansat „Rise”, un program destinat promovării artiștilor emergenți. În februarie 2020, Spotify a anunțat că va include noi pagini de compozitori și liste de redare „scrise de”. Aceasta a avut ca scop oferirea de fani a unei scene din spatele scenei la procesul unora dintre cântărețele lor preferate. Printre paginile inițiale adăugate se numărau Justin Trantor, Meghan Trainor și Missy Elliott. Ulterior, Spotify a anunțat că intenționează să adauge mai multe dintre aceste pagini și liste de redare pentru a evidenția compozitorii.

Statiuni creeate de Spotify[modificare | modificare sursă]

La 31 ianuarie 2018, Spotify a început să testeze o nouă aplicație independentă în stil Pandora numită Stations by Spotify pentru utilizatorii australieni de Android. Dispune de 62 de canale muzicale, fiecare dedicat unui anumit gen. Spotify în sine are două canale numite după listele sale de redare care se leagă direct de profilul utilizatorilor: „Release Radar” și „Discover Weekly”. Scopul este de a ajuta utilizatorii să asculte muzica pe care o doresc fără supraîncărcare a informațiilor sau petrecerea timpului construindu-și propriile liste de redare. La lansare, funcția de saltare nu a fost prezentată pentru a „întări senzația de radio”, dar a fost adăugată în liniște mai târziu și fără limite. Melodiile pot fi „iubite”, dar nu pot fi „urâte”. Dacă o melodie este „iubită”, se va crea un canal radio personalizat pe baza acesteia, iar atunci când există cel puțin 15 dintre aceste melodii, un canal „Favoritele mele” este deblocat. Utilizatorii care nu se abonează la Spotify Premium aud anunțuri vizate de locație.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Spotify