Podcasting

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Podcasting este o metodă de distribuție pe internet a fișierelor în format multimedia (audio dar și video), prin intermediul tehnologiei Web-Feed și a formatelor de sindicalizare de conținut (RSS, ATOM). Utilizatorii unui site pot descărca fișierele în timp real și redate pe echipamente mobile sau calculatoare ce acceptă formatul în care acestea au fost create. Un autor de podcast este de obicei denumit podcaster. Site-urile de podcasting (de obicei servere) pot oferi fișierele spre descărcare și ascultare off-line sau pentru redare directă on-line. Metoda de bază este totuși aceea de descărcare prin intermediul unui cititor de conținut RSS sau Atom.

Termenul „podcast” este o combinație între iPod, lectorul portabil de muzică portabilă Apple Computer, și casting, transmisie.

Podcasting-ul a apărut după anul 2005, când cea mai nouă versiune iTunes de la Apple, a început să suporte acest mediu.

Cititoare podcast[modificare | modificare sursă]

Podcast poate fi folosit pentru notebook sau PC, dar este destinat și dispozitivelor portabile ca iPhone, iPod, mp3 player. Podcastul funcționează cu ajutorul unui software specializat care sincronizează conținutul de pe internet cu cititorul de podcast care conține un software de sincronizare.

Cititoare specializate:

Software-uri care au integrat funcție de Podcast:

Servicii online care permit ascultarea de podcasturi[1][2]:

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Best Podcast Directories in 2018”. 
  2. ^ „Podcast Statistics 2017: Will Android Continue To Gain Market Share While Apple Slips?”. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]