Sebastian Burduja

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Sebastian I. Burduja
Sebastian Tianu Burduja.jpg
Președinte PACT
Date personale
Născut1985 (34 de ani)
București
Căsătorit cuEmmaline Holly Burduja
Naționalitate România
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
ReligieOrtodoxă
Activitate
CircumscripțiaBucurești

Partid politicPlatforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT)
Alma materUniversitatea Stanford
Harvard Business School[*]
Facultatea Kennedy de Guvernare și Administrație Publică de la Harvard[*]
Profesieconsultant dezvoltare economică

Sebastian „Tianu” Burduja (n. 1985, București) este un antreprenor civic și un om politic român. Este președintele și fondatorul partidului Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), lansat în ianuarie 2016.[1] A fondat și condus Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români).[2] Este căsătorit și are un copil.[3] Tatăl său este Marinel Burduja, bancher, fost primar al municipiului Piatra Neamț, deputat în legislatura 1990-1992 si Vicepreședinte al Băncii Române de Comerț Exterior (BANCOREX).[4]

Carieră[modificare | modificare sursă]

Din aprilie 2016 este Președinte al partidului Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT). Conform site-ului oficial, PACT își propune să redea România cetățenilor ei pentru a construi împreună „o țară democratică, dezvoltată și demnă”.[5] PACT s-a remarcat prin mai multe proiecte noi, printre care: Pactul pentru cetățeni, platforma candidez.eu pentru susținerea tuturor candidaților independenți și contestarea candidaturilor la alegerile locale a unor candidați suspectați de fraudarea listelor de susținători.[6][7] Partidul a desemnat 100 de candidați la alegerile locale din iunie 2016.[8]

Din 2012 până în 2015 a lucrat ca Specialist în Dezvoltare la Banca Mondială, la sediul central din Washington D.C., coordonând proiecte pentru regiunea Europa și Asia Centrală, inclusiv în România.[9][10] A fost autor principal sau co-autor la 22 de rapoarte tehnice pentru România.[11] A susținut în cadrul Băncii Mondiale prezentarea premiată „Reshaping the Economic Geography of Romania”.[12]

Între 2011-2012 a fost Consultant al Dalberg Global Development Advisors, companie de consiliere strategică care dezvoltă strategii de țară și proiecte de dezvoltare la nivel înalt pentru țările emergente, în parteneriat cu organizații ca G20, Banca Mondială, Organizația Națiunilor Unite ș.a.[13]

A efectuat stagii de practică în cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) – Comisia Economică pentru Europa, la Geneva, în cadrul prestigioasei companii de consultanță McKinsey & Co., la București, precum și la Ministerul Afacerilor Externe – Divizia NATO, la National Endowment for Democracy (Washington DC) și la Freeman Spogli Institute for International Studies (Stanford CA), unde a colaborat ca asistent al reputatului analist politic, Prof. Dr. Larry Diamond. La Harvard a colaborat, printre alții, cu profesorii Steve Jarding și David Gergen.

A fost selectat de revista Forbes în prima promoție „30 sub 30” din România.[14][15]

Educație[modificare | modificare sursă]

A absolvit cu titlul de Phi Beta Kappa Universitatea Stanford din Statele Unite, with honors and with distinction, cu specializarea principală în Politică și sub-specializări în Economie și Sociologie. Calificativul „with distinction” se acordă studenților cu media generală între primii 15% iar calificativul „honors” se acordă în urma recomandării departamentelor de specialitate pentru o lucrare proprie de nivel avansat, conform Universității Stanford.[16]

Din 2008 până în 2011, și-a continuat studiile la Universitatea Harvard, fiind David M. Rubenstein Fellow și absolvind în paralel două programe de masterat: MBA la Harvard Business School și MPP la Harvard Kennedy School of Government. S-a distins în 2009 și 2010 prin rezultate academice deosebite, inclusiv distincțiile „First Year Honors” and „Second Year Honors”, acordată celor mai buni studenți la Harvard Business School.[17]

În România a absolvit cursurile Colegiului Național Mihai Viteazul de la București. Este absolvent și șef de promoție al Școlii Nr. 11 Ion Heliade Rădulescu.[3]

Articole și lucrări publicate[modificare | modificare sursă]

A publicat articole în jurnale de specialitate din Statele Unite, axându-se în special pe tema democrației din România și necesitatea consolidării ei.[18] În 2015 a publicat la Editura Humanitas lucrarea „Între speranță și deziluzie. Democrație și anticorupție în România Postcomunistă”, care prezintă „în viziune proprie parcursul postcomunist al democrației românești, având ca punct de referință aspectul care a reprezentat – în opinie personală – principalul obstacol în calea acestei evoluții: corupția politică.”[19] Cartea are la bază lucrarea de diplomă de la Universitatea Stanford, notată cu calificativul A+.[20] Prefața cărții este semnată de Larry Diamond, iar postfața de Vladimir Tismăneanu.

Afilieri profesionale[modificare | modificare sursă]

Este Președinte de Onoare și fondator al Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) și membru fondator al Fundației CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români).[2] Este membru al filialei Washington D.C. a Global Shapers, o comunitate dezvoltată de Forumul Economic Mondial pentru tinerii cu mare potențial de a fi lideri în societate.[21]

Profil public[modificare | modificare sursă]

Este unul dintre cei mai cunoscuți români din generația formată în anii 1990. Povestea lui Sebastian Burduja a fost redată de unele dintre cele mai importante publicații din România: Gândul[10], Revista Cariere[22], Q Magazine[23], Agerpres[9], Cotidianul[24], campania Viitorul României[25], Realitatea TV[26], Revista Psychologies[27], Adevărul[28][29], Nașul[30]; Evenimentul Zilei[31], Income Magazine[32], Capital[33], ziare.com[34] (interviu care a câștigat premiul I la concursul de presă „Susținem performanța”[35]), psnews[36], TVR[37][38].

A fost implicat în protestele împotriva OUG 13[39] din februarie-martie, fiind invitat în platoul unor emisiuni precum Jocuri de Putere de la Realitatea TV, Sinteza Zilei și Dincolo de Știri de la Antena 3. De asemenea, în acea perioadă a dat interviuri unor agenții de presă internaționale precum Euronews[40], Spiegel.de[41], France24, IBTimes[42] și Extreme Alaska[43].

El scrie articole în cadrul Republica[44], blogurile Adevărul[45], wall-street.ro[46] și ziare.com[47].

Sebastian Burduja este invitat constant în cadrul unor emisiuni de la Digi24[48], Realitatea TV și Național TV

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Cătălina Mănoiu. „Lansarea unui nou partid - PACT: Generația Tianu, îmbiată cu balsam de buze cu aromă de Vanilie Civică și "Pepene Profesionist". Accesat în . 
 2. ^ a b Fundația CAESAR. „Echipa CAESAR”. Accesat în . 
 3. ^ a b Sebastian Burduja. „Cine sunt”. Accesat în . 
 4. ^ „Se lanseaza partidul Platforma Actiunea Civica a Tinerilor. Fondatorul: Sebastian Burduja, presedintele Fundatiei CAESAR si fost lider al Ligii Studentilor Romani din Strainatate”. Hotnews. . 
 5. ^ Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT). „Pactul nostru”. Accesat în . 
 6. ^ http://www.romaniatv.net/alegeri-locale-2016--s-a-lansat-o-platforma-de-instruire-a-candidatilor-independenti_281211.html.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 7. ^ http://www.stiripesurse.ro/candidaturile-lui-predoiu-turcescu-i-adrian-severin-au-fost-contestate-ce-s-a-descoperit_992824.html.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 8. ^ http://www.rador.ro/2016/04/28/platforma-actiunea-civica-a-tinerilor-si-a-anuntat-candidatii-pentru-alegerile-locale-din-5-iunie/.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 9. ^ a b http://www.agerpres.ro/update-romania/2014/09/08/update-romania-sebastian-burduja-atunci-cand-ti-s-a-dat-mult-trebuie-sa-dai-mult-inapoi-13-24-16.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 10. ^ a b http://www.gandul.info/magazin/povestea-tanarului-de-30-de-ani-care-a-renuntat-la-un-job-la-banca-mondiala-pentru-a-indrepta-lucrurile-in-romania-14971265.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 11. ^ Banca Mondială. „Documents & Reports”. Accesat în . 
 12. ^ Banca Mondială. „Presentation: Reshaping the Economic Geography of Romania”. Accesat în . 
 13. ^ Book of Success. „Book of Success - Sebastian Burduja”. Accesat în . 
 14. ^ http://www.forbes.ro/cum-arata-generatiile-30-sub-30-din-2012-pana-prezent-58453.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 15. ^ http://www.forbes.ro/articles/vremea-celor-tineri-58919.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 16. ^ Stanford University Registrar's Office. „Undergraduate Honors”. Accesat în . 
 17. ^ http://www.romanialibera.ro/economie/finante-personale/presedintele-lsrs---imi-doresc-sa-revin-in-romania--228826.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 18. ^ Sebastian I. Burduja. „Lagging Behind: Romania's Democratic Quality under Neocommunist Governance, 1989-1996” (PDF). Accesat în . 
 19. ^ Burduja, Sebastian (). Între speranță și deziluzie. Democrație și anticorupție în România postcomunistă. Humanitas. p. 28. 
 20. ^ http://www.ziare.com/diaspora/romani-strainatate/elite-fara-granite-ei-sunt-romania-drumul-pana-la-banca-mondiala-via-stanford-si-harvard-1267466.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 21. ^ Global Shapers - World Economic Forum. „Shapers Profile - SEBASTIAN BURDUJA”. Accesat în . 
 22. ^ http://www.cariereonline.ro/articol/sebastian-burduja-ne-preda-lectia-implicarii-invatata-sua.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 23. ^ Floriana Jucan. „Deștepții României”. Accesat în . 
 24. ^ Marcel Bărbătei. "Românii au trăit o serie interminabilă de dezamăgiri în ultimii ani!". Accesat în . 
 25. ^ Andrei Militaru. „http://viitorulromaniei.ro/un-absolvent-de-stanford-si-harvard-renunta-la-banca-mondiala-pentru-a-lucra-gratis-in-romania/”. Accesat în .  Legătură externa în |title= (ajutor)
 26. ^ http://www.realitatea.net/schimba-romania-sebastian-burduja-educatia-este-un-lucru-esential_1091368.html.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 27. ^ Iuliana Alexa. „Romani destepti de prin strainatate”. Accesat în . 
 28. ^ Adevarul. „Sebastian Burduja, liderul studenților din străinătate”. Accesat în . 
 29. ^ http://adevarul.ro/educatie/studii-in-strainatate/despre-gala-ligii-studentilor-romani-strainatate-tianu-burduja-alina-bota-adevarul-live-1300-1_568cd37137115986c62fa736/index.html.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 30. ^ http://www.nasul.tv/top-story-un-absolvent-de-stanford-si-harvard-renunta-la-banca-mondiala-pentru-a-lucra-gratis-in-romania/.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 31. ^ EVZ si Strada32. „Succesul lui Sebastian Burduja: din România la ONU, via Harvard”. Accesat în . 
 32. ^ Adriana Margarit. „Elite fără frontiere: Sebastian Burduja, drumul către Banca Mondială trece pe la Stanford și Harvard”. Accesat în . 
 33. ^ Valentin Vioreanu. „Cum poți ajunge să studiezi la Harvard”. Accesat în . 
 34. ^ Diana Robu. „Elite fara granite - Ei sunt Romania: Drumul pana la Banca Mondiala, via Stanford si Harvard”. Accesat în . 
 35. ^ http://www.ziare.com/media/jurnalisti/jurnalista-ziare-com-diana-robu-a-castigat-marele-premiu-la-concursul-sustinem-performanta-1283857.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 36. ^ http://psnews.ro/adevaruri-nestiute-despre-sebastian-burduja-absolventul-de-standford-si-harvard-118076/.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 37. ^ http://www.tvrplus.ro/editie-reportajele-tvr-international-346802.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 38. ^ http://www.radardemedia.ro/tvr-1-ii-aduce-pe-jonathan-scheele-si-ion-tiriac-pe-%E2%80%9Eculoarele-puterii%E2%80%9D/.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 39. ^ Ion Spanu. „Beizadeaua fostului director Bancorex”. Accesat în 18.04.2019.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
 40. ^ „Romania Democracy's improbable beacon of hope”. Accesat în . 
 41. ^ „Protests in Romania continue in political awakening”. Accesat în . 
 42. ^ „How Romanians see Brexit Britain”. Accesat în . 
 43. ^ „Romanians Call for Repeal of Corrupt Government Decree”. Accesat în . 
 44. ^ „Profil autor - Sebastian Burduja”. Accesat în . 
 45. ^ „Profil autor - Sebastian Burduja”. Accesat în . 
 46. ^ „Articol Wall-Street: Antreprenori, ne pregatim sa tragem obloanele”. Accesat în . 
 47. ^ „Biografie Sebastian Burduja”. Accesat în . 
 48. ^ „Emisiune Jurnalul de Seară”. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]