Nicu Covaci

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Nicu Covaci
Nicolae Covaci.jpg
Nicu Covaci în concert
Date personale
Născut 19 aprilie 1947 (69 de ani)
Timișoara, România
Cetățenie România
Ocupație compozitor
cântăreț
Activitate
Educație Institutul de Arte Plastice din Timișoara
Instrument(e) chitară

Nicolae (Nicu) Covaci (n. 19 aprilie 1947, Timișoara) este un compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician român, cunoscut ca fondator și lider al formației Phoenix.

Singurul copil al unei croitorese (Tamara) originară din Basarabia și al unui tată bănățean de lângă granița cu Serbia, Covaci a crescut fără tată până la vârsta de vreo 11 ani, deoarece acesta a fost deținut politic la Canalul Dunăre-Marea Neagră timp de vreo 10 ani.

A început de mic copil să ia lecții particulare de pian, acordeon și limbă franceză, germană și engleză. Mai târziu, după ce a învățat singur să cânte la muzicuță, a luat și lecții de chitară.

A urmat secția germană a școlii primare, secția română a școlii generale, liceul de arte plastice și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.

Nicu Covaci a părăsit România în 26 octombrie 1976,[1], stabilindu-se mai întâi în Olanda, apoi în Germania și în final în Spania.

Actualmente (2012), Covaci locuiește în Moraira, Spania.[2]

Covaci este și un iubitor al motocicletelor și al sportului, practicând, printre altele, atletismul, canotajul, karate, boxul, înotul și scufundatul sportiv.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cantafabule si... pa! - Mugur de fluier. http://www1.jurnalul.ro/editie-de-colectie/cantafabule-si-pa-mugur-de-fluier-7241.html. 
  2. ^ Uite unde sta Nicu Covaci, in Moraira, Spania! Se relaxeaza, pescuieste si face scuba.. 21.04.2011. http://www.revistapresei.eu/stire/uite-unde-sta-nicu-covaci-in-moraira-spania-se-relaxeaza-pescuieste-si-face-scuba.;580110. 
  3. ^ Nicu Covaci: Tot ce mi-am propus in viata am reusit! Dar ce pret am platit…. http://www.revistatango.ro/celebritati/interviuri/nicu-covaci-tot-ce-mi-am-propus-in-viata-am-reusit-dar-ce-pret-am-platit-8230-6071-p11.html. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Nicolae Covaci, Phoenix, însă eu..., Ed. Nemira, București, 1994

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Articole biografice

Interviuri

Galerie imagini[modificare | modificare sursă]