Scribus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Scribus

Scribus în Linux Mint
DezvoltatorEchipa de dezvoltare Scribus
Versiune inițială26 iunie 2003
Ultima versiune1.6.1[1]  Modificați la Wikidata ()
Repowww.scribus.net/websvn/listing.php?repname=Scribus Modificați la Wikidata
Stare de dezvoltareactivă
Scris înC++, folosind Qt
Platformămulti-platformă
Disponibil în românănu
Tipdesktop publishing
LicențăGNU
Prezență online
www.scribus.net

Scribus este un program desktop publishing (DTP) pentru platforma UNIX, bazat pe biblioteca Qt, și cunoscut pentru capabilități comparabile cu cele ale altor aplicații DTP majore, precum Adobe PageMaker, PagePlus, QuarkXPress sau Adobe InDesign. Flexibilitatea și abilitatea programului de a crea fișiere pentru echipamentele de tipărire profesională, îl face ideal pentru typesetting de ziare mici, broșuri, postere, cărți, etc.

Scribus este publicat sub licență GNU GPL și este software liber. Începând cu versiunea 1.3.0 (iulie 2005), porturi Scribus sunt disponibile și pentru platformele Microsoft Windows și Mac OS. Un manual Scribus este disponibil începând cu data de 19 ianuarie 2009[2], și este publicat de FLES Books[3].

Capabilități[modificare | modificare sursă]

Scribus suportă toate formatele grafice majore, inclusiv Scalable Vector Grafics (SVG), precum și management de culoare cum ar fi CMYC și ICC. Programul include un driver de tipărire propriu PostScript level 3, care suporta font embedding și sub-setting de fonturi TrueType, Type 1 și OpenType.

Suportul PDF include transparență, encripție, form fields, adnotări, bookmarks, precum și un set larg de capabilități din specificațiile PDF 1.4 și PDF/x3. Deși exportul în format PDF este foarte bun, nu există suport de citire de fișiere PDF.

Formatul implicit pentru salvarea datelor se numește SLA și este un format XML. Text poate fi importat în format OpenDocument, OpenOffice.org Writer, Microsoft Word și HTML. Scribus nu poate importa documente în formatele native ale altor programe precum QuarkXPress, Microsoft Publisher, sau InDesign, o muncă de reverse engineering pentru implementarea unui asemenea suport putând crea probleme legale.[4]

Datorită problemelor de licențiere, Scribus nu include suport pentru Pantone color matching system (PMS) care este inclus în unele sisteme DTP.

Scribus suportă parțial standardul Unicode.[5][6]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Craig Bradney (), Scribus 1.6.1 Released (în engleză), accesat în  
  2. ^ „FLES Books News”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „FLES Books - Scribus 1.3 Official Manual”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Scribus FAQ "Why are there no import filters for Quark, Indesign or other commercial DTP applications?" Arhivat în , la Wayback Machine., scribus.net
  5. ^ Scribus Metabug 3965: Support for non-latin languages
  6. ^ Scribus bug 1547: Support for Indic Scripts

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Articole