Linux Mint

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Linux Mint
Linux Mint Official Logo.svg
Linux Mint Lisa.png
Linux Mint 12 („Lisa”)
DezvoltatorLinux Mint team
Familie SOUnix-like bazat pe Ubuntu și Debian (LMDE) din Septembrie 2010)
StareCurent
Model surseSoftware gratuit, Open source și Software proprietar
Dată lansare inițială  Modificați la Wikidata
Ultima versiune stabilă18.3 („Sylvia”) din 27 noiembrie 2017 (Cinnamon, MATE) 15 decembrie 2017 (XFCE, KDE)
Ultima preversiune17.3 („Rosa”), 4 decembrie 2015
Limbi disponibilemultilingv
Metodă de actualizareAPT
Gestionar de pachetedpkg
Platforme suportatei386, amd64
Tip de nucleuMonolitic
Interfață implicităCinnamon, MATE, Xfce și KDE disponibile de asemenea.
LicențăGPL
Prezență online
www.linuxmint.com www.linuxmint.ro

Linux Mint este o distribuție Linux pentru calculatoare personale bazată pe Ubuntu și compatibilă cu Debian. Deși nucleul Linux Mint este în mare parte bazat pe Ubuntu, designul spațiului de lucru și al interfeței cu utilizatorul sunt considerabil diferite. Aceste diferențe includ o temă distinctă, un meniu propriu Linux Mint și uneltele MintTools, o colecție de programe de sistem proiectate pentru a face administrarea sistemului mai ușoară pentru utilizatorii finali.

Linux Mint a prezentat prima sa distribuție, numită Ada, în 2006. Ultima distribuție a ajuns la versiunea 19.3, numită Tricia.

Ramuri[modificare | modificare sursă]

Ca și multe alte distribuții de Linux, Linux Mint este disponibilă la diferite versiuni de test sau „ramuri”. Ramura cu cele mai multe funcții, sau ramura „instabilă” a Linux Mint, se numește Romeo. Nu este activată implicit în edițiile Linux Mint. Utilizatorii care doresc ultimele funcții și care doresc să ajute în testarea noilor aplicații pot adăuga Romeo în lista surselor apt.

Programele noi sunt prima oară introduse în Romeo, unde sunt testate de către dezvoltatori și membri ai comunității ce folosesc Romeo. După ce un program este confirmat ca fiind destul de stabil, este introdus în ultima versiune stabilă.

MintTools[modificare | modificare sursă]

Linux Mint vine cu propriul set de unelte proiectate pentru a face experiența mai ușoară pentru utilizator.

 • Cinnamon: Este un fork pentru GNOME Shell bazat pe inovațiile realizate în Mint Gnome Shell Extensions (MGSE). Lansat ca și add-on pentru Linux Mint 12 și disponibil ca un desktop manager implicit pentru Linux Mint 13 și viitoarele versiuni.
 • mintInstall (Software Manager): Un program pentru a descărca programe din cataloage de pe Internet care distribuie fișiere .mint. Un fișier .mint nu include programul, dar conține toată informația și sursele de descărcare pentru acel program. mintInstall permite utilizatorului să adauge programe prin intermediul fișierelor .mint.
 • mintUpdate: Program de actualizare proiectat special pentru Linux Mint. mintUpdate categorizează fiecare actualizare cu un nivel de securitate (de la 1 la 5) bazat pe stabilitatea și necesitatea actualizării. Actualizările pot fi setate pentru a notifica utlizatorul (cum este și normal), pentru a fi listate dar fără notificare, sau pentru a fi ascunse implicit. În plus, pe lângă includerea actualizărilor specifice pentru distribuția Mint, echipa de dezvoltatori testează toate actualizările pachetelor. Acest sistem este proiectat pentru a preveni utilizatorii neexperimentați să instaleze actualizări care nu sunt necesare sau care presupun un anume nivel de cunoștințe pentru a fi configurate cum trebuie. mintUpdate este în momentul actual la versiunea beta 1.5 și este inclus în versiunea Elyssa. Dacă mintInstall este folosit pentru a instala un program din sursele implicite, acel program poate primi actualizări prin mintUpdate.
 • mintDesktop: Program de configurare a desktop-ului pentru setare ușoară a mediului GNOME. Deasemenea se comportă ca un proces de fundal pentru a îndeplini diferite sarcini în urma autentificării. De asemenea căutarea în rețea este făcută mai ușoară (prin fusesmb). mintDesktop a primit o majoră revizie în Mint 4.0
 • mintConfig: (Considerat neîntreținut odată cu versiunea Daryna). Un centru de control configurabil. Conține toate setările din meniurile Preferințe și Administrare, și le organizează în categorii. Scopul mintConfig a fost crearea unui centru de control pentru că GNOME nu deținea unul. În Daryna numai Centrul de control GNOME va fi prezent.
 • mintAssistant: Un program de configurare ce apare după prima autentificare, punând câteva întrebări pentru a configura Mint bazat pe nivelul de cunoștință și acomoditate cu diverse componente Linux. În prezent întreabă utilizatorul dacă dorește să activeze sau nu texte mistice în terminal, dacă dorește sau nu să activeze contul root și dacă Mint ar trebui să utilizeze MintDisk sau fstab pentru a monta partiții NTFS.
 • mintUpload: Un client FTP care uploadează fișierele pe un server prin selectarea din meniul click-dreapta al unui fișier opțiunea Upload. Utilizatorului i se va oferi o adresă care o va putea da altor persoane pentru partajare ușoară și rapidă.
 • mintSpace: Versiunea mai mare a mintUpload. Permite un spațiu de 1 GB adițional și fișierele rămân pe server 7 zile (în loc de 2 zile)
 • mintMenu: Un meniu programat în Python ce permite text, culori și icoane configurabile. Folosește aceleași legături rapide către software ca și meniul principal GNOME.
 • mintWifi: Drivere pentru câteva plăci WLAN și mintWifi.py. Localizat în /usr/lib/linuxmint/mintWifi.

Programele din repository-urile Mint pot fi instalate în Debian și Ubuntu de asemenea prin APT.

Ediții[modificare | modificare sursă]

 • Ediția principală: Ediția principală a Linux Mint oferă un mediu GNOME ce include codecuri Multimedia ce încap într-un singur CD.
 • Ediția „Universal”: Unele din codec-urile ediției principale nu sunt redistributabile gratuit în unele părți din lume.Din acest motiv utliziatori care trăiesc în țări unde legislația interzice distribuirea sau utilizarea distribuției principale au acces la ediția Linux Mint Universal.Ediția Universala este o copie a celei principale fără nici un component patentat sau proprietar.
 • Ediția KDE: Linux Mint oferă de asemenea o versiune KDE (în principal pentru utilizatorii individuali).Mediul GNOME este înlocuit de KDE.Selecția implicită de aplicații este diferită și de obicei această ediție vine cu mai multe programe.Ediția KDE nu încape neaapărat pe un CD,fiind disponibilă ca un download DVD.
 • Ediția Xfce:O încercare de a crea o versiune cu cerințe de sistem mai mici.Mediul GNOME este înlocuit cu Xfce.
 • Ediția LXDE: Linux Mint cu GNOME și OpenBox pentru a conferi un mediu mic și cu resurse minime.
 • Ediția Fluxbox: Extrem de mică și rapidă.Folosește mediul GNOME și managerul de ferestre Fluxbox.Poate fi instalată și ca Live USB.

Repository-uri[modificare | modificare sursă]

Repository-ul Linux Mint poate fi adăugat la /etc/apt/sources.list:

deb http://www.linuxmint.com/repository romeo daryna

Ediții[modificare | modificare sursă]

Inițial,Linux Mint nu avea un ciclu previzibil al lansărilor.Proiectul și-a definit obiectivele pentru următoarea edișie,și după ce toate obiectivele au fost atinse o versiune beta este lansată și o dată de lansare este lansată pentru versiunea stabilă.Recent s-a hotărât însă ca Linux Mint să se sincronizeze cu perioada de 6 luni dintre lansări a Ubuntu.

Legendă Culori
Roșu Versiune veche,nesuportată
Galben Versiune veche,încă suportată
Verde Versiunea curentă
Mov Versiune de test
Albastru Versiune viitoare

Fluxbox[modificare | modificare sursă]

Versiune Nume de cod Ediție Baza codului Baza APT Data Lansare
4.0 Daryna BETA 028 Fluxbox CE Daryna 4.0 Gutsy 3 ianuarie 2008

GNOME / Cinnamon / MATE[modificare | modificare sursă]

Versiune Nume de cod Ediție Baza APT Data Lansare
2.0 Barbara Main Edgy 13 noiembrie 2006
2.1 Bea Main Edgy 20 decembrie 2006
2.2 Bianca Main Edgy 20 februarie 2007
3.0 Cassandra Main Feisty 30 mai 2007
3.1 Celena Main Feisty 24 Septembri 2007
4.0 Daryna Main Gutsy 15 octombrie 2007
5 Elyssa Main Hardy 8 iunie 2008
6 Felicia Main Intrepid 15 decembrie 2008
7 Gloria Main Jaunty 26 mai 2009
8 Helena Main Karmic 28 noiembrie 2009
9 Isadora Main Lucid 18 mai 2010
10 Julia Main Maverick 12 noiembrie 2010
11 Katya Main Lucid 26 mai 2011
12 Lisa Main Oneiric 26 November 2011
13 Maya Main Precise 2012

KDE[modificare | modificare sursă]

Versiune Nume de cod Ediție Baza APT Data Lansare
1.0 Ada Main Dapper 27 Aug2006
2.2 Bianca KDE CE Edgy 20 Apr2007
3.0 Cassandra KDE CE Feisty 14 Aug2007
3.0 Cassandra MiniKDE CE Feisty 14 Aug2007
4.0 Daryna KDE CE Gutsy 03 Mar2008
5 Elyssa KDE CE Hardy LTS
6 Felicia KDE CE Intrepid Noiembrie 2008
7 Gloria KDE CE Jaunty Mai 2009
8 Helena KDE CE Karmic Noiembrie 2009
9 Isadora KDE CE Lucid 27 iulie 2010

XFCE[modificare | modificare sursă]

Versiune Nume de cod Ediție Baza APT Data Lansare
3.0 Cassandra Xfce CE Feisty 07 Aug2007
4.0 Daryna BETA 008 Xfce CE Gutsy 2 Nov2007
5 Elyssa XFCE CE Hardy TBD
6 Felicia XFCE CE Intrepid Decembrie 2008
7 Gloria XFCE CE Jaunty Iunie 2009
8 Helena XFCE CE Karmic Decembrie 2009
 • De la Elyssa,s-a renunțat la numărul minor al versiunii (adică „Linux Mint 5.0” este acum „Linux Mint 5”).Aceasta a fost cauzată de decizia de a fi conform ciclului de 6 luni între lansări a Ubuntu;Nu se va mai face mai mult de o lansare pe ediție a Ubuntu.[1]
 • Ediția bazată pe Debian este lansată ca o versiune Alpha deoarece „nu este gândită pentru a fi utilizată ca sistemul de operare principal,ci doar pentru a oferi utilizatorului o prezentare tehnologică a modului cum s-ar comporta Linux Mint în cazul în care ar fi bazat pe Debian.”De asemenea,imaginea .iso se comportă ca un LiveCD neinstalabil.
 • Linux Mint 5 va avea și o versiune Profesională,proiectată special pentru mediul profesional.

Cerințe de sistem[modificare | modificare sursă]

Linux Mint 13 "Maya" are următoarele cerințe de sistem:[2]

Minim Recomandat
Procesor (x86) 600 MHz 1 GHz
Memborie RAM 512 MB 1024 MB
Hard Disk (spațiu liber) GB 10 GB
Rezoluție Monitor 800×600 1024×768

Este suportată arhitectura Intel x86 și AMD64. Dacă efectele vizuale sunt de dorit, un GPU suportate este necesar.

Comparația cu Ubuntu[modificare | modificare sursă]

Linux Mint este bazat pe Ubuntu și ambele distribuții au multe în comun.Ambele folosesc aceleași repository-uri.De exemplu,versiunea 8 Helena folosește seria de pachete a Ubuntu 9.10 Karmik Koala.Majoritatea pachetelor sunt la fel pe ambele distribuții,iar cele două sisteme se comportă aproape identic.

Cele mai multe diferențe se află în mediul de lucru.Ubuntu și Linux Mint se concentrează pe ușurința în utilizare,dar Linux Mint oferă utilizatorului o experiență diferită,și include un număr de aplicații neincluse în Ubuntu (vezi MintTools,menționat mai sus)

Multe codecuri multimedia populare sunt instalate implicit în Linux Mint.Ubuntu,și multe alte distribuții GNU/Linux nu le distribuie cu instalarea inițială din cauza problemelor legate de patente. Ubuntu are o comunitate mult mai mare decât Linux Mint.Însă,majoritatea ajutorului ce se aplică la Ubuntu este de asemenea aplicabil și Linux Mint.Ubuntu suportă mai multe limbi direct de pe LiveCD,și vine cu o localizare mai bună.

A se vedea[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]