Rolleboise

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rolleboise
—  comună în Franța  —

Map
Rolleboise (Franța)
Poziția geografică în Franța
Coordonate: 49°01′08″N 1°36′27″E ({{PAGENAME}}) / 49.018888888889°N 1.6075°E

Țară Franța
ArondismentArondismentul Mantes-la-Jolie
Entitate administrativ-teritorială franceză Franța metropolitană
RegiuneÎle-de-France
Departament al Franței Yvelines


Guvernare
 - maire de Rolleboise[*][[maire de Rolleboise |​]]Maurice Boudet[*][[Maurice Boudet (politician francez)|​]][1][2] ()

Suprafață[3]
 - Total2,96 km²

Populație (2021)
 - Total356 locuitori

Fus orarUTC+1
Cod poștal78270[4]

Prezență online
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Poziția localității Rolleboise
Poziția localității Rolleboise
Poziția localității Rolleboise

Rolleboise este o comună franceză situată în departamentul Yvelines din regiunea Île-de-France, la 10 km vest de Mantes-la-Jolie.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Locație[modificare | modificare sursă]

Rolleboise este o comună situată pe malul Senei, amplasată pe malul stâng al fluviului în convexitatea unei meandre.

Relief și geologie[modificare | modificare sursă]

Relieful din Rolleboise este extrem de variat. Câmpia se află pe malul Senei, iar apoi urmează o vale care permite accesul către un platou.

Comuna este împărțită, din punct de vedere geografic, în mai multe părți distincte, datorită topografiei sale:

  • partea de jos a Rolleboise, de-a lungul fostei drum național 13 și a Senei, se află la o altitudine de 20 de metri.
  • la jumătatea pantei, altitudinea este de 45 de metri.
  • partea de sus a Rolleboise este la 65 de metri.
  • extremitatea satului este la 80 de metri.
  • punctul culminant al comunei atinge 123 de metri.

Hidrografie[modificare | modificare sursă]

  • Sena, insula Sablonnière.

Clima[modificare | modificare sursă]

În 2010, clima din comuna Rolleboise era de tip oceanic al câmpiilor din Centru și de Nord, conform unui studiu a CNRS care se baza pe o serie de date care acoperă perioada 1971-2000[5]. În 2020, Météo-France a publicat o tipologie a climei din Franța metropolitană în care comuna este expusă la un climat oceanic și se încadrează în regiunea climatică sud-vestică a bazinului parizian, caracterizată prin precipitații scăzute, în special în primăvară (120 până la 150 mm) și un iarnă rece (3,5 °C)[6].

Pentru perioada 1971-2000, temperatura medie anuală este de 10,9 °C, cu o amplitudine termică anuală de 14,4 °C. Cantitatea medie anuală de precipitații este de 691 mm, cu 11 zile de precipitații în ianuarie și 7,8 zile în iulie[5]. Pentru perioada 1991-2020, temperatura medie anuală observată la stația meteorologică cea mai apropiată, situată în comuna Magnanville la 11 km distanță în linie dreaptă[7], este de 11,6 °C, iar cantitatea medie anuală de precipitații este de 641,5 mm[8][9]. Pentru viitor, parametrii climatici estimati pentru comuna Bonnières-sur-Seine pentru anul 2050, conform diferitelor scenarii de emisii de gaze cu efect de seră, pot fi consultati pe un site dedicat publicat de Météo-France în noiembrie 2022[10].

Urbanism[modificare | modificare sursă]

Tipologie[modificare | modificare sursă]

Rolleboise este o comună urbană, deoarece face parte din comunele dense sau cu densitate intermediară, conform grilei comunale de densitate a INSEE (Institutul Național de Statistică și Studii Economice)[n 1][11][12][13]. Aceasta face parte din unitatea urbană Bonnières-sur-Seine, o aglomerație intra-departamentală care cuprinde 7 comune[14] și avea 14.602 locuitori în 2021, dintre care este comună suburbană[15][16].

De asemenea, comuna face parte din zona metropolitană a Parisului, fiind o comună din coroana metropolitană[n 2]. Această zonă cuprinde 1.929 de comune[17][18].

Utilizarea terenului simplificată[modificare | modificare sursă]

În 2017, teritoriul comunei era compus din 82,35% spații agricole, forestiere și naturale, 10,24% spații deschise artificializate și 7,42% spații construite artificializate[19].

Toponimie[modificare | modificare sursă]

Atestări vechi[modificare | modificare sursă]

Prima mențiune este Rolanis Busius în secolul al VIII-lea[20] sau Rosbacium în 751[20][21][22], apoi numele satului este atestat în comitatul Madrie[n 3] sub forma Rosbacio[26], apoi Bessa-Rollacrota[20]. Găsim numele de Roilleboisse în secolul al XIII-lea[27], apoi Rolleboise începând cu secolul al XVII-lea.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Conform vechilor monografii comunale, în special cea realizată de Paul Aubert, numele Rolleboise ar reprezenta o alterare a expresiei „rouler du bois”[20][28] (a rula lemnul). Într-adevăr, în trecut, pantele erau aproape perpendiculare și tăietorii de lemne care exploatau pădurile de pe munte le rostogoleau de pe vârfuri pe malurile Senei pentru a le încărca pe plute și se contestă unele explicații tradiționale care susțin că numele Rolleboise provine dintr-un cuvânt celtic care ar însemna „munte împădurit” sau din numele lui Rollo Normandul[20]. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste explicații nu ia în considerare atestările vechi, astfel că, de exemplu, cuvântul „bois” ar trebui să apară neapărat sub forma sa franceză sau cel puțin sub forma sa latinizată „boscus”, cuvântul fiind atestat sub această formă în latină medievală în anul 704. De fapt, termenul francez „bois” derivă dintr-un etimon gallo-roman „BŎSCI”[29], însă nu există nicio urmă a acestui cuvânt în mențiunile vechi ale toponimului. În ceea ce privește verbul „rouler”, acesta nu corespunde nici el, deoarece ar trebui să existe o urmă în atestările vechi a unui radical „rëoll-”, „roel-”, „rouel-”, „ruel-” care este precis același cu cel al francezei vechi, ceea ce nu este cazul nici acesta. Acest tip de explicație bazat pe o asemănare vagă între o compoziție franceză ipotetică „*roule-bois” și forma modernă a toponimului Rolleboise, nu este clar de ce ar fi evoluat spre o formă mai opacă, atunci când reinterpretările de toponime („remotivări”) se fac pornind de la cuvinte ale căror sens s-a pierdut.

În schimb, toponimiștii și lingviștii, bazându-se pe formele vechi și pe regulile foneticii istorice, propun compusul vechiului bas franc[n 4] *Rauzbaki[32], însemnând „pârâu cu stuf” în general latinizat în texte ca Rosbaci- sau Resbaci-[21]. Acest tip de toponim germanic este format din elementele *rauz[32] sau *raus(a) însemnând „stuf” (vezi goticul raus, cu același sens[33]). A dat și vechiul francez ros și un diminutiv rosel, care a evoluat în franceza modernă ca roseau[34]. Al doilea element este vechiul bas franc *baki însemnând „pârâu”[32][21] (vezi germanul Bach, cu același sens[22], și neerlandezul beke[32]). Cuvântul *baki a fost adaptat în gallo-roman ca BĀCIS, care a dat vechiul francez bais, cunoscut astăzi ca apelativ toponimic, în general sub forma terminației -bais (cu uneori scrieri alternative -baix, -bets, -bez)[32].

La forma veche Rosbacium din 751 este foarte similară cu cea a lui Rebets (Seine-Maritime, Rosbacium 854[35]), menționată aproximativ o sută de ani mai târziu. Cu toate acestea, spre deosebire de exemplul anterior, forma Rolleboise rezultă dintr-o feminizare. De fapt, terminația așteptată -bais a fost adesea înlocuită cu -baise, cum ar fi în cazul lui Otbaise (Belgia, 880), rieu de l'Hurbaise (Belgia, 1460)[32]. Apoi, formele în -baise și în -boise (precum Française / Françoise) au alternat[22], cu cea de-a doua opțiune impunându-se în cele din urmă. Din punct de vedere fonetic, aceasta reprezintă o regresie falsă de la -aise sau, cel mai probabil, o influență a labialei[32]. Originea alterării de la Ros- la Rolle- nu este explicată.

Nu există niciun pârâu în Rolleboise, dar denumirea ar fi trebuit să indice un mic pârâu, afluent al Senei, care astăzi a dispărut. Acest fenomen este frecvent în regiunile unde subsolul este calcaros.

Există o omofonie cu Robecq (Rosbeccam 1104), Roubaix (Rosbays 1122), Rebets (Rosbacium 854), Rebecq (Belgia, Rosbacem 877), etc.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Site-ul de la Rolleboise a fost locuit încă din Paleoliticul inferior. Au fost descoperite numeroase obiecte precum silexuri, pietre cioplite și alte obiecte preistorice. Colectarea unei cantități foarte mari de silex cioplit de tipul musteriene indică faptul că la acest site exista, la acea vreme, un atelier de cioplire a silexului.

Rolleboise a fost evanghelizat de către sfântul Nicaise, apostolul Vexinului, care a petrecut un an la Mousseaux[20].

În anul 750, Pepin cel Scurt a acordat mănăstirii Saint-Denis bunuri situate la Robascio.

Fiind situat pe malurile Senei, Rolleboise a suferit de mai multe ori invazii normande[n 5], în special în 861[n 6], când acestea au devastat complet regiunea.

În 1177, Ludovic al VII-lea confirmă donațiile făcute de Childebert al IV-lea către abația Saint-Wandrille, constând în Marcoussis, Boncourt, Rosny, Rolleboise, Chauffour, Villette și liberul tranzit pe Sena.

La Rusaliile din 1269, registrul Olim[n 7] menționează un conflict între "Jeanne doamna de Roulleboise și Amaury de Meullent".

În timpul celei de-a șaptea cruciade, în 1250, regele Ludovic al IX-lea a fost luat prizonier de către Ayyubizii lui Baibars I în bătălia de la Fariskur. Pentru a plăti răscumpărarea regelui, stăpânul de Rolleboise, Jacques de Trie[39], a cumpărat, în numele regelui, 120 de acrii de pădure în pădurea Arthies[20].

În timpul Războiului de 100 de Ani, în octombrie 1363, castelul Rolleboise a fost capturat și apoi ocupat de către liderul de companii[n 8] John Jouel[n 9] în slujba lui Eduard al III-lea al Angliei. În 1364, el a transferat comanda unuia dintre locotenenții săi, numit Wauter Straël, sau Wautaire Austrade, un scutier[40][41][42], care a jefuit regiunea și a jefuit navele între Mantes și Rouen. Acest mercenar care acționa pentru propria sa cauză, a jefuit atât posesiunile regelui Navarrei, cât și ale regelui Franței sau ale regelui Angliei. După un asediu și mai multe asalturi eșuate conduse de Bertrand Du Guesclin, Wauter Straël a fost de acord să predea fortificația contra unei sume mari de bani.

În cursul lunii mai 1365, Carol al V-lea a ordonat să fie demolat.

Fortăreața consta dintr-un turn foarte înalt. Păreții săi, de nouă picioare grosime, construiți din materiale deosebit de dure și rezistente, au dat multe bătăi de cap celor care încercau să-i demoleze.

Biserica Saint-Michel, construită în secolul al XV-lea și reconstruită în secolul al XVII-lea, era atunci o dependență a abației Saint-Wandrille.

În secolul al XVII-lea, construcția unui drum regal[n 10] care lega Parisul de Évreux a permis satului să prospere. Rolleboise a văzut apariția unor hanuri, stații de serviciu pentru căruțe, diligențe și nave fluviale. La 2 septembrie 1674, a avut loc botezul lui Jeanne Catherine, clopotul principal al bisericii din Rolleboise. A fost naș Charles de Montgros, stăpânul de Rolleboise și de Flicourt, iar nașă a fost Jeanne Catherine Dantecourt, soția lui Paul Fancrel, procuror la Châtelet de Paris.

La acea vreme, Rolleboise era subordonat Seneșalatului Magny și generalității Rouen[n 11].

În 1770, arhivele indică faptul că în Rolleboise existau 1 foc[n 12] privilegiat și 67 de focuri supuse impozitului[n 13].

În 1789, în timpul Revoluției Franceze, Rolleboise, care era compusă atunci din 101 focuri, și-a emis lista de 23 de plângeri, care cereau printre altele:

  • anularea și revocarea impozitelor regale, feudale și ecleziastice pentru a fi înlocuite cu impozite noi stabilite fără diferențiere între categorii pentru contribuție.
  • libertatea personală a cetățenilor prin abolirea ordinelor de arest și a încorporării forțate, extrase prin tragere la sorți.
  • libertatea presei.
  • ca nimeni să nu poată fi privat de ceea ce îi aparține fără compensație la cel mai înalt preț.
  • găsirea modalităților de a face ca banii proveniți din diferitele impozite să ajungă direct în mâinile regelui.
  • ca reprezentarea celui de-al treilea stat să fie cel puțin egală cu cea a clerului și a nobilimii reunite.

În Stările Generale, comuna este reprezentată pentru cler de către Denis Hollanger, preotul din Rolleboise, care își cedează locul lui Pierre-Charles Barreau, preotul din Freneuse, și pentru starea a treia de către Pierre Noël cel tânăr, fermier la La Galiote, și François Deschamps, brutar. Doar acesta din urmă va reprezenta comuna în calitate de delegat la seneșalul din Magny și la adunarea de la Chaumont.

La Galiote, o barcă cu aburi, lega Rolleboise de Poissy la începutul secolului al XIX-lea. Transporta indiferent călători și mărfuri și era foarte folosită. Avea 89 de locuri, dintre care 40 în salonul său. Era trasă de patru cai, care erau schimbați la releuul stabilit la Rangiport, un cătun din Gargenville. Un decret prefectoral datat 13 mai 1809 stabilea: "Plecare din Rolleboise la ora 8 seara, sosire în Poissy a doua zi la ora 5 dimineața". Pentru călătoria dus, erau necesare 9 ore pentru a parcurge traseul, dar pentru întoarcere erau suficiente doar 5 ore. Această diferență se datora curentului pe care trebuia să-l înfrunte în urcare, întunericului nopții și proastei întrețineri a drumului de tractare.

În timpul Directoratului, o hotărâre din 6 nivôse an VII indică: „Auzind raportul ministrului poliției generale și văzând informațiile prezentate în legătură cu numiții Hodanger, preotul din Rolleboise[46], Benjamin Fouet vicar de la Freneuse, Roi fost preot la Amenucourt și Dégouville fost preot la Vétheuil. Luând în considerare că prezența acestor clerici este un motiv de tulburări în cantonul La Roche-Guyon, că îi fanaticizează pe locuitorii din locuințele lor, că prin manevrele și discursurile lor sedițioase îndeamnă poporul să se îndepărteze de instituțiile republicane și că își oferă sprijinul susținându-i pe regaliști și pe anarhiștii care se agită în cantonul La Roche-Guyon, se dispune deportarea lor.”

  • Hodanger, preotul din Rolleboise, va fi deportat la 6 nivôse an VII pentru „a arunca în iad un preot care celebrează cultul duminica și se agită pentru următoarele alegeri.”[46]
  • Benjamin Fouet, vicarul din Freneuse, va fi deportat la 6 nivôse an VII pentru „a arunca în iad un preot care celebrează cultul duminica și se agită pentru a conduce următoarele alegeri.”[46]
  • Roi, preotul din Amenucourt, va fi deportat la 6 nivôse an VII pentru „a arunca în iad un preot care celebrează cultul duminica și se agită pentru a conduce următoarele alegeri.”[46]
  • Degouville, preotul din Vétheuil, va fi deportat la 6 nivôse an VII pentru „a arunca în iad un preot care celebrează cultul duminica și se agită pentru a conduce următoarele alegeri.”[46]

Comuna nu a suferit prea mult în timpul campaniei din Franța din 1814. A trebuit doar să găzduiască diferite detașamente ale armatelor aliate, precum și în timpul invaziei Franței din 1815.

William Turner, pictor englez, reprezintă malurile Senei în anul 1833 într-o acuarelă intitulată „Priveliște asupra Senei între Mantes și Vernon (Rolleboise pe drumul către Bonnières)”. Aceasta face parte din seria sa „Wanderings by the Seine” („Rătăciri pe lângă Sena”) și este expusă la Tate Britain din Londra[47].

În 1841 a început construcția căii ferate de la Paris la Rouen, precum și a tunelului de la Rolleboise. După 21 de luni de lucru și un cost de patru milioane de franci, tunelul a fost deschis circulației la 3 mai 1843. Populația, temându-se pentru prosperitatea Rolleboise și a comunelor învecinate, a fost în disensiune cu construcția tunelului și a căii ferate[20]. Trupele au fost trimise la Bonnières, Freneuse și Rolleboise pentru a asigura securitatea muncitorilor de pe șantierul căii ferate. În 1845, toți proprietarii de hanuri, conducătorii de dilijențe, căruțașii, proprietarii de stații de schimb, etc. au fost nevoiți să-și închidă localurile sau să-și părăsească postul sau locul de muncă[20].

În revista sa satirică „Les Guêpes” din august 1845[48], Jean-Baptiste Alphonse Karr menționează despre tunelul de la Rolleboise: „Tunelul de la Rolleboise, prin intermediul căruia se trece trei sferturi de leghe sub pământ, a fost prost construit inițial și bolta lasă să cadă câteva pietre de la o înălțime mare și ar putea risca să ucidă pe cei care nu vor să plătească 16 franci sau cel puțin 13 franci, fiind în vagoanele descoperite (vagoanele de clasa a treia)... Când convoiul ajunge la Bonnières de o parte sau la Rolleboise de cealaltă, se oprește și se face trecerea pasagerilor din clasa a treia în vagoanele acoperite... O, umanitate! După aceea, sunt îndemnați să se întoarcă la locurile lor, unde nu vor mai fi expuși decât la ploaie, vânt, scântei de la locomotive și pleurezii.”

În timpul Revoluției, la 23 februarie 1848, un grup format din foști comercianți, proprietari de hanuri, tâmplari de bărci, grajdari și femei au incendiat chioșcurile gardienilor de la calea ferată, au smuls două șine de 4,80 de metri de la intrarea în tunel și, trecând prin tunel, rebelii au capturat vagonul regal, care era depozitat la Bonnières, l-au incendiat și l-au împins înapoi în depozit distrugându-l complet, fără să fie opriți de către gardienii naționali. A doua zi, parchetul din Mantes a desfășurat o anchetă care a dus la arestarea unor vinovați.

În timpul Războiului din 1870, și mai ales în timpul asediului Parisului, germanii nu au rămas în comuna Rolleboise. Cu toate acestea, Rolleboise, la fel ca toate comunele din cantonul Bonnières, a fost rechiziționată pentru furnizarea de ovăz, animale și diverse contribuții extraordinare[n 14], în special la data de 4 octombrie 1870.

Pe 20 august 1944, armata americană, care a debarcat în Normandia în luna iunie a aceluiași an, traversează Sena la Rolleboise.

Organe administrative și judiciare[modificare | modificare sursă]

Primăria.

Comuna Rolleboise face parte din cantonul Bonnières-sur-Seine și din comunitatea urbană Grand Paris Seine et Oise.

În ceea ce privește aspectul electoral, comuna este asociată cu a noua circumscripție electorală din Yvelines, o circumscripție cu dominanță rurală în nord-vestul departamentului Yvelines.

Pe plan judiciar, Rolleboise face parte din jurisdicția instanței[n 15] din Mantes-la-Jolie și, ca toate comunele din Yvelines, se supune tribunalului judiciar[n 16] și tribunalului comercial[n 17] din Versailles[53].

Populația și societatea[modificare | modificare sursă]

Date demografice[modificare | modificare sursă]

Evoluția demografică[modificare | modificare sursă]

Evoluția numărului de locuitori este cunoscută prin recensămintele populației efectuate în comuna respectivă începând din 1793. Pentru comunele cu mai puțin de 10 000 de locuitori, un recensământ al întregii populații este realizat la fiecare cinci ani, populațiile legale pentru anii intermediari fiind estimate prin interpolare sau extrapolare[54]. Pentru comuna respectivă, primul recensământ exhaustiv în cadrul noului dispozitiv a fost realizat în 2004[55].

În 2021, comuna număra 356 locuitori[n 18], în scădere cu 11,44% față de 2015 (Yvelines: +2,04%, Franța fără Mayotte: +1,84%).

Demografia în Rolleboise (Sursa : EHESS[56], INSEE[57][58][59])
An 17931821184118561872188619011921193619621982200620132021
Populație 333412418293248360321242320403371407398356

Piramida vârstei[modificare | modificare sursă]

În 2018, rata persoanelor sub vârsta de 30 de ani era de 29,5%, mai mică decât media pe departament (38%). În schimb, rata persoanelor cu vârsta peste 60 de ani era de 25,9% în acel an, în timp ce media pe departament era de 21,7%[60].

În 2018, în comună erau înregistrți 197 bărbați și 189 femei, ceea ce reprezintă un procent de 51,04% bărbați, mult peste media pe departament (48,68%).

Biserica Saint-Michel.

Cultura și patrimoniul local[modificare | modificare sursă]

Locuri si monumente[modificare | modificare sursă]

  • Biserica dedicată Sfântului Mihail, construită în partea de sus a satului, dominând valea râului Sena.

Personalități[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Conform zonei de clasificare a comunelor rurale și urbane publicată în noiembrie 2020, în aplicarea noii definiții a ruralității validată la 14 noiembrie 2020 în cadrul comitetului interministerial pentru ruralități.
  2. ^ În octombrie 2020, noțiunea de zonă metropolitană a înlocuit vechea noțiune de zonă urbană, pentru a permite comparații coerente cu alte țări din Uniunea Europeană.
  3. ^ Comitatul (sau țara) Madrie (Mérezais, Mérensais, uneori chiar Madrecin[23]) este un vechi pagus merovingian cu contururile slab cunoscute[24], întinzându-se la vest de actuala regiune Île-de-France și în partea de sud-est a actualei Normandii orientale, care a fost administrată de conți franci de la sfârșitul secolului al VII-lea până la mijlocul secolului al IX-lea, pentru a dispărea complet în prima jumătate a secolului al X-lea[25].
  4. ^ Francica sau vechea francică este, din punct de vedere istoric, limba originală a francilor salieni, o limbă neatestată, cu excepția inscripției runice de la Bergakker[30] (o scurtă frază) și a câtorva cuvinte în textul latin al legii salice. Este clasificată în grupul limbilor germanice de jos, de unde și numele său alternativ de veche francică de jos[31].
  5. ^ Raidurile vikingilor asupra teritoriului Franței actuale sunt cunoscute în special prin cronici redactate de călugări, care adesea au exagerat amploarea și importanța lor. Aceste raiduri au lăsat aproape nicio urmă materială, cu excepția câtorva arme și obiecte, în principal descoperite în partea normandă a Senei[36].
  6. ^ Asediul Parisului de către vikingi, care a avut loc în ianuarie 861, este al treilea asediu viking al viitoarei capitale a Franței[37].
  7. ^ Olimurile (din latină olim, însemnând „altădată”) sunt primele patru registre ale parlamentului din Paris care înregistrează hotărârile date de curtea regelui în timpul domniilor lui Ludovic al IX-lea, Filip al III-lea, Filip al IV-lea cel Frumos, Ludovic al X-lea și Filip al V-lea[38].
  8. ^ În timpul secolelor XII și XIII și în timpul Războiului de 100 de Ani, companiile de mercenari erau recrutate. Fiind private de angajatori în perioadele de pace, ele se adunau în grupuri numite "mari companii" și trăiau pe seama populației. Erau conduse de către șefi, capitani.[40][41][42]
  9. ^ Îl găsim sub numele de Jean Jouel sau Jean Joüel
  10. ^ Drumul național 13 sau RN 13 este una dintre principalele drumuri naționale din Franța, plecând din Paris. Acesta leagă capitala Franței de Cherbourg, trecând prin Évreux, Lisieux și Caen. Este una dintre cele patru mari rute care leagă Parisul de Normandia, alături de drumurile naționale 12 (Paris - Dreux - Verneuil-sur-Avre - Mortagne-au-Perche - Alençon - Mayenne - Fougères - Rennes), 14 (Paris - Rouen - Le Havre) și 15 (Paris - Dieppe)[43].
  11. ^ Generalitatea Rouen este o veche circumscripție administrativă din Normandia creată în 1542. Rouen este sediul uneia dintre cele șaptesprezece generalități create de Henric al II-lea și încredințate unor generali de finanțe prin edictul dat la Blois în ianuarie 1551.
  12. ^ În Evul Mediu, focul fiscal era o noțiune de referință pentru calculul unui impozit. Echivala cu o familie[44].
  13. ^ În Franța, sub Vechiul Regim, "taille" era un impozit direct foarte nepopular, deoarece burghezii marilor orașe, clerul și nobilimea erau scutiți de el. Acest impozit putea să fie aplicat fie indivizilor (taille personnelle), fie pe terenuri (taille réelle), în funcție de regiuni[45]. A devenit anual și permanent în 1439, spre sfârșitul Războiului de 100 de Ani. Statul a încercat de mai multe ori, în secolul al XVII-lea, să reformeze impozitarea pentru a limita scutirile și privilegiile, ceea ce a dus la apariția altor tipuri de impozite, care s-au adăugat la taille și au condus la o nemulțumire tot mai mare a populației față de sistemul fiscal francez[45].
  14. ^ În Franța, contribuțiile directe sunt un set de patru impozite, cunoscute sub numele de "cele patru vechi", instituite în timpul Revoluției franceze începând cu anul 1791, când toate impozitele indirecte au fost eliminate. Aceste patru contribuții sunt toate impozite directe fără a purta acest nume, termenul de "contribuție" sugerând mai mult o idee de gest civic și consimțit. Aceasta a fost o încercare de a schimba sistemul fiscal foarte impopular al Vechiului Regim și de a-l face mai egalitar[49].
  15. ^ În Franța și în Senegal, tribunalul de instanță este o instanță de primă instanță specializată în anumite cazuri civile (cunoscută ca instanță de atribuire) și penale (tribunal de poliție). Este compus dintr-unul sau mai mulți magistrați, numiți judecători de instanță, care judecă fiecare caz în calitate de judecător unic[50].
  16. ^ În Franța, tribunalul judiciar (TJ) este instanța de drept comun (în opoziție cu instanțele de excepție) de primă instanță. Acesta a înlocuit, începând cu 1 ianuarie 2020, tribunalul de instanță și tribunalul de mare instanță, create în 1958, care la rândul lor au succedat justiției păcii și tribunalelor de district. Tribunalul judiciar se ocupă de litigii care nu sunt atribuite în mod special unei alte instanțe. În plus, dispune de competențe speciale, unele dintre ele fiind exclusive[51][52].
  17. ^ În Franța, conform articolului L.721-1 din codul comercial, tribunalul comercial este definit ca o instanță de primă instanță compusă din judecători aleși și un grefier. Judecătorii sunt comercianți aleși de către colegii lor pentru doi ani (se întâlnesc în trei), iar grifonierul este un ofițer public și ministerial numit de către ministrul justiției și recrutat prin concurs începând cu 27 ianuarie 2016. Tribunalul de comerț este responsabil pentru soluționarea litigiilor dintre comercianți și gestionarea procedurilor colective. Uneori este numit și „jurisdicție consulară” din motive istorice. Pe lângă aceste sarcini jurisdicționale, acesta se ocupă și de publicitatea legală, precum și de controlul juridic al registrului comerțului și al societăților și al instanțelor cu competență comercială, care includ în special întreținerea registrului comerțului și al societăților.
  18. ^ Populația municipală legală în vigoare la 1 ianuarie 2024, înregistrată în anul 2021, este definită în limitele teritoriale în vigoare la 1 ianuarie 2023, data de referință statistică fiind 1 ianuarie 2021.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.data.gouv.fr/fr/datasets/5c34c4d1634f4173183a64f1/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ French National Directory of Representatives, accesat în  
  3. ^ répertoire géographique des communes, accesat în  
  4. ^ dataset of postal codes in France,  
  5. ^ a b Joly, Daniel; Brossard, Thierry; Cardot, Hervé; Cavailhes, Jean; Hilal, Mohamed; Wavresky, Pierre (). „Les types de climats en France, une construction spatiale”. Cybergéo, revue européenne de géographie - European Journal of Geography (în franceză și engleză). 501. Accesat în . 
  6. ^ fr Zonarea climatică în Franța continentală.  (accesat la 08/05/2024)
  7. ^ fr Distanța în linie dreaptă între Bonnieres-sur-Seine și Magnanville  (accesat la 08/05/2024)
  8. ^ fr Stația Météo-France Magnanville - fișă climatologică - perioada 1991-2020  (accesat la 08/05/2024)
  9. ^ fr Stația Météo-France Magnanville - fișă de metadate  (accesat la 08/05/2024)
  10. ^ fr Climadiag Commune France: Diagnosticați problemele climatice din comunitatea dvs  (accesat la 08/05/2024)
  11. ^ INSEE (). „Zonage rural”. observatoire-des-territoires.gouv.fr (în franceză). Accesat în . 
  12. ^ fr Comună urbană – definiție  (accesat la 08/05/2024)
  13. ^ fr Înțelegerea grilei de densitate  (accesat la 08/05/2024)
  14. ^ fr Unitatea urbană 2020 Bonnieres-sur-Seine (78302)  (accesat la 08/05/2024)
  15. ^ fr Baza unităților urbane 2020  (accesat la 08/05/2024)
  16. ^ Costemalle, Vianney (). „Toujours plus d'habitants dans les unités urbaines”. INSEE FOCUS (în franceză). 210. Accesat în . 
  17. ^ fr Zona metropolitană 2020 Paris (001)  (accesat la 08/05/2024)
  18. ^ Bellefon, Marie-Pierre de; Eusebio, Pascal; Forest, Jocelyn; Pégaz-Blanc, Olivier; Warnod, Raymond (). „En France, neuf personnes sur dix vivent dans l'aire d'attraction d'une ville”. INSEE FOCUS (în franceză). 211. Accesat în . 
  19. ^ fr Rolleboise - Utilizarea terenului în 2017 (comparație cu 2012)  (accesat la 13/05/2024)
  20. ^ a b c d e f g h i Monografia comunei pe site-ul Arhivelor Departamentale
  21. ^ a b c Rostaing, Charles; Dauzat, Albert (). Dictionnaire étymologique des noms de lieux en France (în franceză). Paris: Guénégaud. p. 559a. ISBN 2-85023-076-6. 
  22. ^ a b c Nègre, Ernest (). Toponymie générale de la France vol. II. Publications romanes et françaises (în franceză). Genève: Droz. p. 728. 
  23. ^ Stapleton, Thomas (). Magni rotuli Scaccarii Normanniae sub regibus Angliae, Volume 1 (în engleză). Londra: sumptibus Soc. antiq. londiniensis. p. 18. 
  24. ^ Beaurepaire, François de (). Les Noms des communes et anciennes paroisses de l'Eure (în franceză). Paris: A. et J. Picard. p. 143. ISBN 2-7084-0067-3. OCLC 9675154. 
  25. ^ DION (Adolphe de), Trente-sixième session tenue à Chartres au mois de septembre 1869, (1870), p. 374-384, p. 380.
  26. ^ DION (A. Cte de) Société Archéologique de Rambouillet (1870) t.1, p.5.
  27. ^ Cocheris, Hippolyte (). Dictionnaire des anciens noms des communes du département de Seine-et-Oise (în franceză). Versailles: impr. de Cerf et fils. p. 50. 
  28. ^ fr Monografii de Paul Aubert  (accesat la 13/05/2024)
  29. ^ fr Etimologia cuvântului „bois”  (accesat la 13/05/2024)
  30. ^ Looijenga, Tineke (). Texts and contexts of the oldest Runic inscriptions. The northern world (în engleză). Leiden: Koninklijke Brill NV. p. 318. ISBN 90-04-12396-2. 
  31. ^ de Istoria limbii france (sec. III-IX)  (accesat la 13/05/2024)
  32. ^ a b c d e f g Guinet, Louis (). Les emprunts gallo-romans au germanique: du 1er. à la fin du Ve. siècle. Bibliothèque française et romane. Série A, Manuels et études linguistiques (în franceză). Paris: Klincksieck. pp. 32–33. ISBN 2865630404. 
  33. ^ Duden Herkunftswörterbuch, Band 7, Dudenverlag ISBN: 3-411-20907-0. p. 597b.
  34. ^ fr Etimologia cuvântului „roseau”  (accesat la 13/05/2024)
  35. ^ Beaurepaire, François de (). Les Noms des communes et anciennes paroisses de la Seine-Maritime (în franceză). Paris: A. et J. Picard. pp. 127–128. ISBN 2-7084-0040-1. OCLC 6403150. 
  36. ^ Flambard Héricher, Anne-Marie (). La progression des Vikings, des raids à la colonisation. Cahiers du GRHIS (în franceză). Mont-Saint-Aignan: Publications de l'Université de Rouen. ISBN 2-87775-346-8. 
  37. ^ Abbon de Saint-Germain-des-Prés; Taranne, Nicolas-Rodolphe (). Le siège de Paris par les Normands, en 885 et 886 (în franceză și latină). Paris: Impr. royale. 
  38. ^ Beugnot, Auguste-Arthur (). Les Olim, ou Registres des arrêts rendus par la Cour du Roi (3 tomes en 4 vol.) (în franceză și latină). Paris: Impr. royale. 
  39. ^ fr Genealogia seniorilor de Trie în Vexin  (accesat la 14/05/2024)
  40. ^ a b fr Trancrieri și reproduceri ale numeroaselor manuscrise ale Cronicilor Froissart  (accesat la 14/05/2024)
  41. ^ a b fr Lista manuscriselor Froissart (arhivele literaturii medievale)  (accesat la 14/05/2024)
  42. ^ a b fr Cronici ale lui J. Froissart publicate de Siméon Luce, disponibile parțial pe Gallica  (accesat la 14/05/2024)
  43. ^ fr Roadbook-ul RN13  (accesat la 14/05/2024)
  44. ^ Rigaudière, Albert (). Gouverner la ville au Moyen âge. Historiques (în franceză). Paris: Anthropos. ISBN 2-7178-2406-5. 
  45. ^ a b Delalande, Nicolas; Spire, Alexis (). Histoire sociale de l'impôt. Repères: histoire (în franceză). Paris: la Découverte. p. 11. ISBN 978-2-7071-5716-4. 
  46. ^ a b c d e fr Indexul volumului VII al Proceselor verbale ale Directoratului (P-Z)  (accesat la 11/05/2024)
  47. ^ Acuarelă de Turner, Tate Britain  (accesat la 15/05/2024)
  48. ^ Karr, Alphonse Jean-Baptiste (). Les guêpes. Série 1 (în franceză). Paris: M. Lévy frères. 
  49. ^ Delalande, Nicolas; Spire, Alexis (). Histoire sociale de l'impôt. Repères: histoire (în franceză). Paris: la Découverte. p. 13. ISBN 978-2-7071-5716-4. 
  50. ^ fr Dicționar juridic: Tribunalul de instanță  (accesat la 15/05/2024)
  51. ^ fr Cod de procedură penală francez  (accesat la 15/05/2024)
  52. ^ fr Codul de organizare judiciară francez  (accesat la 15/05/2024)
  53. ^ fr Curtea de Apel Versailles  (accesat la 15/05/2024)
  54. ^ fr Prezentarea recensământului populației  (accesat la 09/05/2024)
  55. ^ fr Documentație suplimentară privind recensământul  (accesat la 09/05/2024)
  56. ^ fr De la satele de pe hărțile lui Cassini la comunele de astăzi pe pagina de internet a Școlii Superioare de Studii în Științe Sociale (EHESS).  (accesat la 15/05/2024)
  57. ^ fr Populații legale 2006 Rolleboise (78528)  (accesat la 15/05/2024)
  58. ^ fr Populații legale 2013 Rolleboise (78528)  (accesat la 15/05/2024)
  59. ^ fr Populații legale 2021 Rolleboise (78528)  (accesat la 15/05/2024)
  60. ^ fr Evoluția și structura populației în 2018 - Rolleboise (78528)  (accesat la 15/05/2024)
  61. ^ fr Biografia lui Herbert Ward  (accesat la 15/05/2024)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Le patrimoine des communes des Yvelines vol. 1. Collection Le patrimoine des communes de France (în franceză). Paris: Flohic. . pp. 124–125. ISBN 2-84234-070-1. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]