EHESS (École des Hautes Études en Sciences Sociales)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
EHESS (École des Hautes Études en Sciences Sociales)
PredecesorÉcole pratique des hautes études (Paris). Section Sciences économiques et sociales[*][[École pratique des hautes études (Paris). Section Sciences économiques et sociales (old section of the EPHE school, became an autonomous institution in 1975)|​]]  Modificați la Wikidata
FondatorLucien Febvre  Modificați la Wikidata
Informații
Fondată  Modificați la Wikidata
Localizare
Țara Franța
Unitate administrativăSeine  Modificați la Wikidata
OrașParis  Modificați la Wikidata
Adresa8 cours des Humanités, 93322 Aubervilliers Cedex  Modificați la Wikidata
Coordonate48°50′10″N 2°22′19″E ({{PAGENAME}}) / 48.83607°N 2.37205°E
Cifre cheie
Angajați750  Modificați la Wikidata
Studenți3.000  Modificați la Wikidata
Alte informații
Prezență web
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter

EHESS (Școala Superioară de Înalte Studii în Științe Sociale), cu statut de « Grand Établissement », este o Școală Superioară de Înalte Studii, care promovează un învățământ superior elitist fondat prin decret în 1975, cunoscută până atunci sub numele EPHE – Școala Practică de Înalte Studii, Membră a “Paris Universitas“.

Printre domeniile de cercetare ale EHESS menționăm științele socio-umane (istoria, arheologia, antropologia, geografia, demografia, statistica, filosofia, sociologia, psihologia, științele economice, lingvistica, dreptul) dar și altele ca amenajarea teritorială, medicina sau artele. După noul model de învățământ superior LMD (Licență-Masterat-Doctorat), EHESS școlarizează studenți numai în ciclul II : 2.800/an, respectiv, în ciclul III, în Master: 2.600/an și Doctorat: 200/an, în majoritatea cazurilor în colaborare cu cele mai elitiste și reputate “Grandes Ecoles“ franceze : ENS (Școala Normală Superioară - Normale Sup), X (Ecole Polytechnique), Ponts (ParisTech), Télécom Paris.

EHESS eliberează și o diplomă specifică care permite accesul la concursurile naționale de “Capes“ (Titularizare în învățământul mediu), “Agrégation“ (Titularizare în învățământul mediu și primul ciclu universitar, respectiv, “Classes Prépas – Școli pregătitoare pentru concursurile de admitere în Școlile Superioare de Înalte Studii“), respectiv, pentru concursul de admitere la celebra școală de înalte studii administrative ENA (Școala Națională de Administrație) sau ENM (Școala Națională de Magistratură).