Rollo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Rollo
Duce al Normandiei
Rollon Falaise (Calvados).jpg
Statuia lui Rollo în orașul Falaise
Domnie 911927
Născut 860
Scandinavia
Decedat 931
Normandia
Predecesor instituit
Succesor William I Sabie Lungă
Căsătorit cu Poppa de Bayeux
Gisela Caroling
Tată Rognvald Eysteinsson
Înmormântat Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Rouen

Rollo (n. aprox. 860 - d. aprox. 931) a fost primul duce de Normandia (sub numele de Robert I), fondator al dinastiei Normande, de care a aparținut și regele englez Wilhelm Cuceritorul.

Numismatică[modificare | modificare sursă]

Rollo sau Rollon este un nume franco-latin, sub care probabil a fost cunoscut în Franța, unul dintre conducǎtorii vikingilor Hrólfr Pietonul. A fost poreclit "pietonul", pentru că fiind foarte mare și greu, nu-l putea transporta niciun cal, și a fost nevoit întotdeauna să călătorească pe jos.

Origine[modificare | modificare sursă]

Rollo s-a nǎscut într-o cunoscutǎ familie danezǎ, însǎ a fost nevoit sǎ fugǎ din patrie dupǎ ce tatǎl sǎu a fost ucis. însǎ Saga povestesc despre rǎdǎcinile norvegiene a primului conducǎtor a Normandiei. Disputa dintre susținătorii teoriilor daneze și norvegiene, continuǎ și pînǎ în pprezent.

Conform Saga Orkneyinga (Saga orkneyezilor) scrisǎ de Snorri Sturluson, tatǎl lui Rollo a fost Rognvald Eysteinsson, Jarl de Møre, o regiuni din vestul Norvegiei, dintre orașele de astǎzi Trondheim și Bergen. În anul 860, regiunea a fost cuceritǎ de regele Norvegiei Harald Hårfagre. Numeroasa nobilime localǎ care nu a recunoscut o singură conducere sub Harald, s-a grǎbit spre vest și sud, unde fǎcea raiduri pe coastele Marii Britanii, Irlandei, Europei Vestice și colonizând noi teritorii, de unde ataca apoi coasta scoțiană, irlandeză și norvegiană. Rongvald a trecut de parte lui Harald.

Imposibil să mai îndure raidurile vikingilor Harald a adunat o armată și a plecat într-o expediție punitivă în vest. Ca urmare a campaniei militare a supus insulele Shetland, Orkney, Hebride și Insula Man. Cu toate acestea, în bătălie a fost ucis fiul lui Rongnvald, Ivar. Drept compensație, Harald i-a dat lui Rognvald insulele Orkney și Shetland, unde a fost fondat un principat autonom sub suzeranitatea regelui suprem al Norvegiei. Unul dintre fii lui Rongnvald, Einar a devenit Jarl de Orkney și fondatorul dinastiei, care a dominat nordul Insulelor Britanice pânǎ în secolul al XII-lea. Un alt fiu, Hrólfr numit "Pietonul", conduce detașamente mari de vikingi danezi și norvegieni, care din anul 886, au început a subjuga și ataca pământurilor franceze în regiunile inferioare ale Senei, uneori, se deplasează pe căi fluviale de unde ajung pânǎ la Paris.

Duce al Normandiei[modificare | modificare sursă]

În Franța, numele Hrólfr era pronunțată ca Rollo. În 911, regele Carol III cel Simplu, ne mai având puteri de a lupta cu vikingii a făcut o înțelegere cu Rollon prin care acesta din urmă a primit, un teritoriu de pe coasta Franței cu centrul la Rouen (în prezent Normandia de Sus), iar în schimb l-a recunoscut drept stăpân pe regele Franței și s-a convertit la creștinism. Acest acord a pus bazele Ducatului Normandiei, care a devenit posesie ereditară a urmașilor săi. În timpul domniei sale s-a dovedit a fi un conducător activ și un legiuitor înțelept: el ia forțat pe normanzi la un mod de viață stabil și a stabilit o justiție strictă. Rollo a murit aprobabil în anul 931, iar povestirile despre viața sa au fost mult timp împodobite de numeroase saga.

Legaturi externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
instituit
Duce al Normandiei
911 - 927

Succesor:
William I Sabie Lungă