Drept public

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Dreptul public (în latină ius publicum) este acea parte a dreptului care reglementează relațiile dintre indivizi și instituțiile statului, precum și acele relații interindividuale care sunt de interes public.[1] În relațiile cu publicul, părțile acționează ca inegal din punct de vedere juridic. Una dintre astfel de părți este întotdeauna statul sau corpul său (oficial) înzestrat cu autoritate; în domeniul dreptului public, relațiile sunt guvernate exclusiv de un singur centru, care este puterea de stat. Comportamentul părților în relațiile de drept privat este determinat de către părți. Cu toate acestea, în conformitate cu principiul statului de drept, statul trebuie să respecte propriile sale legi și să împiedice arbitrarea în luarea deciziilor.

Dreptul public în domeniul dreptului civil și al jurisdicțiilor de drept comun[modificare | modificare sursă]

Supremația dreptului, este ideea că administrația statului ar trebui să fie controlată de un set de legi originare din antichitatea greacă și revitalizată de filosofii moderni în Franța (Rousseau), Germania (Kant) și Austria în secolul al XVIII-lea. Este legată de poziția puternică a guvernului central în epoca absolutismului luminat și a fost inspirată de Revoluția și iluminarea franceză. Ea sa dezvoltat mână în mână cu crearea de coduri civile și coduri penale.

Domenii de drept public[modificare | modificare sursă]

Supremația dreptului cuprinde dreptul constituțional, dreptul administrativ, dreptul fiscal și dreptul penal.[1]

Dreptul constituțional[modificare | modificare sursă]

În statele moderne, legea constituțională pune bazele statului. Mai presus de toate, ea postulează supremația legii în funcționarea statului - statul de drept.

Dreptul administrativ[modificare | modificare sursă]

Dreptul administrativ se referă la un corp de lege care reglementează procedurile manageriale birocratice și definește puterile agențiilor administrative.

Dreptul fiscal[modificare | modificare sursă]

Dreptul penal[modificare | modificare sursă]

Legea penală implică faptul că statul impune sancțiuni pentru infracțiunile definite de persoane sau întreprinderi, astfel încât societatea să își poată atinge marca de justiție și o ordine socială pașnică.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Elizabeth A. Martin (). Oxford Dictionary of Law (ed. 7th). Oxford: Oxford University Press. ISBN 0198607563.