Drept procesual penal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Noțiunea, sistemul și însemnătatea principiilor procesului penal


Pentru a realiza sarcinile procesului penal este necesară o reglementare în conformitate cu anumite idei și reguli diriguitoare de desfășurare a procesului penal. Aceasta funcție o îndeplinesc principiile dreptului penal.

Procesul penal are ca scop constatarea la timp și în mod complet a faptelor care constituie infracțiuni, astfel că orice persoană care a săvârșit o infracțiune să fie pedepsită potrivit vinovăției sale și nici o persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală.


Procesul penal trebuie să contribuie la apărarea ordinii de drept, la apărarea persoanei, a drepturilor și libertăților acesteia, la prevenirea infracțiunilor, precum și la educarea cetățenilor în spiritul respectării legilor

Procesul penal se desfășoară atât în cursul urmăririi penale cât și în cursul judecății, potrivit dispozițiilor prevăzute de lege.


Actele necesare desfășurării procesului penal se îndeplinesc din oficiu, afară de cazul când prin lege se dispune altfel.

Urmărirea penală[modificare | modificare sursă]

România[modificare | modificare sursă]

În România, urmărirea penală este prima fază a procesului penal și constă în obținerea probelor pentru a afla, printre alte, existența unei infracțiuni și participanții la o infracțiune. Urmărirea penală poate avea mai multe finalități: soluții de netrimitere în judecată (clasare sau renunțare la urmărire penală) și soluții de trimitere în judecată[1].

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Urmărirea penală în Noul Cod de procedură penală”.