Jean Rey

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Jean Rey
Jean Rey World Economic Forum 1975.jpg
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Liège, Belgia Modificați la Wikidata
Decedat (80 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Liège, Belgia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Belgium.svg Belgia Modificați la Wikidata
Ocupațieom politic
avocat
jurist Modificați la Wikidata
Președinte al Comisiei Europene Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deWalter Hallstein
Succedat deFranco Maria Malfatti[*]
European Commissioner for External Relations Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Europarlamentar Modificați la Wikidata
Deputat în Camera Reprezentanților Belgiei Modificați la Wikidata

PremiiOrdinul Isabelei Catolica în grad de Mare Cruce[*]
Q20890187[*]
Partid politicLiberal Reformist Party[*]
Liberal Party[*]
Alma materUniversitatea din Liège[*]

Jean Rey (n. 15 iulie 1902, Liège - d. 19 mai 1983, Liège) a fost un avocat și om politic belgian și militant valon. A fost ministru al reconstrucției în guvernul belgian (1954 - 1958).

În calitate de ministru a militat pentru înființarea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului și apoi a participat la negocierile pentru Tratatul de la Roma.

A fost membru al Comisiei Europene (1958-1967) și i-a succedat lui Hallstein ca Președinte al Comisiei (1967-1970).

Fin diplomat și negociator abil, dă dovadă de eficacitate la întâlnirea la vârf de la Haga, unde se hotărăsc o serie de măsuri de relansare și accelerare a construcției europene.

Jen Rey este la originea sistemului resurselor financiare proprii ale Uniunii Europene, care a culminat, la 22 aprilie 1970, cu semnarea Tratatului de la Luxemburg, cunoscut sub denumirea scurtă Tratatul bugetar din 1970 (denumirea completă fiind: Tratatul de modificare a unor dispoziții bugetare ale Tratatelor de instituire a Comunităților Europene și a Tratatului de instituire a unui Consiliu unic și a unei Comisii unice ale Comunităților Europene[3]).

In memoriam[modificare | modificare sursă]

Ca omagiu pentru contribuția sa la fondarea Uniunii Europene, bustul său a fost inclus printre cele 12 busturi de oameni politici reunite în Monumentul părinților fondatori ai Uniunii Europene, inaugurat la București, la 9 mai 2006, de Ziua Europei, pe Insula Trandafirilor din Parcul Herăstrău.[4]

Premiul internațional Jean Rey (Jean Rey international Prize), (înființat ca un omagiu adus gândirii liberale ale lui Jean Rey, care a fost președinte al Comisiei Comunităților Europene și care a fost ales în parlamentul European la primele alegeri, în 1979, prin vot popular), răsplătește o personalitate internațională din rândul politicienilor, oamenilor de știință sau economiștilor, care s-au remarcat prin umanism și universalism.[5]

Note[modificare | modificare sursă]