Portal:Actualități/2005

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Aceasta este o listă de evenimente care au avut loc în 2005. Pentru detalii mergeți la Wikiștiri.

20 decembrie 2005[modificare sursă]

17 decembrie 2005[modificare sursă]

  • Liderii Uniunii Europene au ajuns vineri noaptea la o înțelegere privind bugetul pentru perioada 2007-2013. Noile state membre și cele în curs de aderare, România și Bulgaria, recuperează aproape tot ce ar fi pierdut prin propunerea britanică inițială.

16 decembrie 2005[modificare sursă]

Basilica Sfântul Petru, Vatican

15 decembrie 2005[modificare sursă]

Steagul Irakului
  • Irakienii au votat pentru prima dată un parlament cu un mandat întreg. Rezultatele alegerilor și repartizarea celor 275 de membri vor fi făcute publice peste două săptămâni.

5 decembrie 2005[modificare sursă]

  • Ministrul de externe american, Condoleeza Rice, a admis că Statele Unite folosesc zboruri CIA însă a afirmat că respectă toate obligațiile internaționale asumate, inclusiv "Convenția împotriva Torturii".

2 decembrie 2005[modificare sursă]

Traian Băsescu
  • Președintele român Traian Băsescu a declarat vineri la Kiev, capitala Ucrainei că "primul pas spre soluționarea crizei Transnistrene constă în retragerea trupelor străine din zonă și desființarea forțelor militare și paramilitare ale regimului separatist, în baza unui calendar precis, cu garanții multilaterale", conform unui comunicat al Președinției.

11 noiembrie 2005[modificare sursă]

5 noiembrie 2005[modificare sursă]

  • Senatorul UDMR Péter Eckstein-Kovács, președintele Comisiei Juridice a Senatului, a lansat, sâmbătă, 5 noiembrie 2005, la sediul Ligii PRO EUROPA din orașul Târgu Mureș, unde a avut loc dezbaterea publică "Obstacolele integrării europene", ideea înființării unei comisii parlamentare de anchetă in cazul abuzurilor autorităților statului semnalate de membrii Mișcării de Integrare Spirituală in Absolut. Senatorul a subliniat că, "încă de acum șase luni a fost sesizat și informat despre încălcarea legilor în cazul M.I.S.A. printr-un raport profesionist realizat" dar că - din lipsă de susținere politică - l-a luat în seamă de abia după ce autoritățile suedeze au refuzat extrădarea lui Gregorian Bivolaru. "După decizia autorităților suedeze trebuie clarificate semnele de întrebare care planează asupra modului în care s-a făcut ancheta", a susținut Péter Eckstein-Kovács.

22 octombrie 2005[modificare sursă]

  • Cererea de extrădare formulată de autoritățile române împotriva lui Gregorian Bivolaru a fost respinsă de cea mai înaltă instanță suedeză. Astăzi, 22 octombrie, în jurul orei 11, a fost făcută publică decizia definitivă prin care s-a respins cererea de extrădare, după ce ieri mentorul MISA a fost pus in libertate.
Completul de judecată format din cinci judecători ai Curții Supreme din Stockholm a ajuns la concluzia că Gregorian Bivolaru nu are nici o șansă să aibă parte de un proces echitabil în România. Sentința Curții Supreme, redactată pe 12 pagini, este un adevărat rechizitoriu împotriva Justiției din România. Judecătorii au motivat decizia luată prin faptul că au convingerea că în România, liderul MISA ar fi urmărit de autorități pe nedrept și persecutat din cauza convingerilor sale. Instanța suedeză a apreciat că acuzațiile aduse lui Gregorian Bivolaru de autoritățile române nu au fundament real, ci au fost fabricate.

5 octombrie 2005[modificare sursă]

  • Yves Chauvin, Robert H. Grubbs și Richard R. Schrock au luat premiul Nobel in chimie anul acesta pentru descoperirea unei noi metode in manipularea moleculelor organice. Completarea noii metode a tinut peste 35 de ani si este numita metateză ceea ce inseamna "a schimba locuri". Aceasta reactie chimica va ajuta in crearea medicamentelor, materialelor plastice atit cit si a altor materiale intr-un mod mult mai eficient si mai curat din perspectiva mediului decit metodele curente.

19 septembrie 2005[modificare sursă]

  • Rezultat strâns la alegerile pentru al XVI-lea Bundestag. Alianța conservatoare CDU-CSU a obținut 35,2% din voturi, față de 34,3%, cât a obținut SPD-ul. Este incert dacă Angela Merkel, candidata conservatorilor, va reuși să formeze noul guvern federal german și să înlocuiască astfel coaliția socialist-ecologistă a cancelarului Gerhard Schröder și a vice-cancelarului Joschka Fischer.

23 iunie 2005[modificare sursă]

  • Miniștrii de finanțe și directorii băncilor centrale din 55 de țări, care sunt membre ale Băncii Islamice de Dezvoltare (IDB) se întâlnesc în vederea sprijinirii comerțului din cadrul blocului islamic. (Malaezia, Kuala Lumpur, 23-24)
Reprezentanții MISA vor solicita, de asemenea, o audiență la Procurorul General al României, Ilie Botoș.

comunicatul oficial al M.I.S.A.

17 iunie 2005[modificare sursă]

Yoghinii vor manifesta la Cotroceni și la Km 0 din Piața Universității în sprijinul reformei din justiție

Școala de yoga M.I.S.A. va organiza vineri, 17 iunie, între orele 9.00-11.30, în fața Palatului Cotroceni, intrarea Leu, un miting cu participarea a 500 de persoane în sprijinul reformei în justiție, precum și în semn de protest față de măsurile abuzive aplicate de procurori în cazul unor membri, cursanți și simpatizanți ai școlii de yoga M.I.S.A.

Școala de yoga M.I.S.A. va cere cu această ocazie o audiență la Președintele României.

Între orele 13.00-15.30, în fața Teatrului Național, la km 0 al democrației, se va desfășura o a doua manifestație de sprijin pentru reforma în justiție și un protest public față de discriminarea practicanților de yoga din cadrul școlii de yoga M.I.S.A.

comunicatul oficial al M.I.S.A.

13 iunie 2005[modificare sursă]

Asociația victimelor mineriadelor organizează astăzi, 13 iunie, un miting în fața Palatului Cotroceni între orele 13:30 - 15:00 și un al doilea miting în fața Universității pentru comemorarea evenimentelor de acum 15 ani.

10 iunie 2005[modificare sursă]

Școala de yoga M.I.S.A. va fi prezentă vineri, 10 iunie, ora 9:30, în fața Parlamentului, în zona parcului Izvor.

Ei vor protesta din nou împotriva discriminării la care sunt supuși cursanții M.I.S.A..

9 iunie 2005[modificare sursă]

Școala de yoga M.I.S.A. va fi joi, 9 iunie, ora 13:00, în Piața Universității, în fața Teatrului Național.

Ei vor protesta împotriva discriminării la care sunt supuși cursanții M.I.S.A..

2 iunie 2005[modificare sursă]

Școala de yoga M.I.S.A. va fi din nou joi, 2 iunie, ora 9.30, în fața sediului DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism). Ei vor protesta împotriva abuzurilor înfăptuite până acum în ancheta împotriva cursanților M.I.S.A..

Între orele 11.30-14.00, 100 de cursanți yoga vor protesta, ca și săptămâna trecută, în fața Consiliului Superior al Magistraturii, str. Petofi Sandor nr. 47.


26 mai 2005[modificare sursă]

București - Școala de yoga M.I.S.A. va fi din nou joi, 26 mai, ora 9.30, în fața sediului Ministerului de Justiție din str. Apolodor, nr. 17. Prin acest miting M.I.S.A. își exprimă sprjinul față de reforma promovată de această instituție, deoarece cursanții yoga fac parte dintre românii care suferă din cauza abuzurilor inimaginabile ale unor reprezentanți ai justiției române.

Între orele 11.30-14.00, 100 de cursanți yoga vor protesta, ca și săptămâna trecută, la Consiliul Superior al Magistraturii, str. Petofi Sandor nr. 47.

comunicatul oficial al M.I.S.A.

20 mai 2005[modificare sursă]

Școala de yoga M.I.S.A. a organizat vineri, 20 mai, între orele 9:30-11:00, pe strada Pache Protopopescu, în fața PRO TV un spectacol.

Prin acest gest yoghinii protestează deoarece sunt revoltați că marea majoritate a știrilor legate de M.I.S.A. au o conotație negativă, sunt tendențioase și lipsite de obiectivitate și sunt ilustrate cu imagini ofensatoare pentru yoghini, sursa multora dintre aceste imagini fiind dubioasă și legătura lor cu M.I.S.A. fiind nedovedită.

comunicatul MISA

19 mai 2005[modificare sursă]

  • București: Școala de yoga M.I.S.A. protestează din nou joi, 19 mai, ora 9.30, în fața Consiliului Suprem al Magistraturii și începând cu ora 12:00 în fața Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din strada Scaune. Prin aceste proteste cere anchetarea și pedepsirea procurorilor și judecătorilor vinovați de nenumărate abuzuri în cazul școlii de yoga M.I.S.A., precum și stoparea înscenărilor și a fabricării de dosare împotriva cursanților yoga, menite să acopere lipsa de probe pentru variatele și gravele acuzații formulate în ultimul an.

13 mai 2005[modificare sursă]

  • Școala de yoga M.I.S.A. protestează vineri, 13 mai, ora 9.30, în fața Parchetului General, împotriva sechestrului pus pe 70 de imobile ale cursanților yoga.

29 aprilie 2005 - 8 mai 2005[modificare sursă]

  • Școala de yoga MISA organizează simpozionul internațional de yoga de la Herculane,

in intervalul 29 aprilie – 8 mai

27 aprilie 2005[modificare sursă]

Deși a expirat termenul, jurnaliștii sunt în viață - Sorin Mișcoci a fost îmbrăcat în cămașa morții.

Aseară a apărut la televiziunea din Qatar, Al Jazeera o nouă înregistrare video cu cei trei jurnaliști răpiți și cu călăuza lor, Mohamed Munah. Acesta din urmă și Sorin Mișcoci erau îmbrăcați în hainele portocalii, purtate de obicei de persoanele care urmează să fie ucise.

Într-un mesaj audio transmis ieri redacției Prima TV, Sorin Mișcoci declara: "Vă rog, domnule președinte, vă rog, popor român, ajutați-ne! Voi fi primul pe care-l vor omorî. Trebuie să retrageți trupele ca să ne salvați!"

CFR a remis recent două comunicate de presă referitoare la perioada sărbătorilor. Au fost suplimentate unele trenuri, au fost modificate sau au fost anulate altele. O listă poate fi găsită la Program special CFR de sărbători.

19 ani de la cel mai grav accident nuclear din secolul douăzeci.

În 26 aprilie 1986 în fosta Uniune Sovietică, două explozii au zguduit reactorul numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. Incendiul a durat zece zile și au fost răspândite cantități imposibil de calculat de substanțe radioactive în atmosferă.

25 aprilie 2005[modificare sursă]

România și Bulgaria semnează astăzi, la Luxemburg, Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, pasul decisiv spre intrarea în marea familie europeană, care va ajunge astfel la 27 de membri. Din partea României, tratatul va fi semnat de către președintele Traian Băsescu și premierul Călin Popescu Tăriceanu.

22 aprilie 2005[modificare sursă]

Grevă la trenuri

Muncitorii CFR întră astăzi în grevă: Negocierile între Ministerul de Transport și sindicatele munictorilor de căi ferate nu au ajuns la o rezoluție încă, și din cauza asta muncitorii feroviari au anuțat că întră astăzi în grevă.

21 aprilie 2005[modificare sursă]

Geoană l-a învins pe tovarășul Iliescu: După un lung congres PSD, senatorul Mircea Geoană a fost ales președinte al partidului cu o majoritate covârșitoare față de candidatul cu cele mai mari șanse, senatorul Ion Iliescu.

19 aprilie 2005[modificare sursă]

Benedictvs XVI
  • Conclavul a decis: La ora locală 18:43 cardinalul Jorge Arturo Medina Estévez a ieșit la Balconul Bazilicii Sfântul Petru anunțând: "Dragi frați și surori, Annuntio vobis gaudium magnum; habemus Papam: Eminentissimum ac Reverendissimum Dominum, Dominum Josephum Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem Ratzinger qui sibi nomen imposuit Benedictum XVI". (Dragi frați și surori, vă anunț o bucurie mare; avem papă: Eminentisimimul și Reverendisimul Domnului, Cardinalul Domnului al Sfintei Biserici Romane Joseph Ratzinger care se va numi Benedict al XVI-lea).

19 aprilie 2005[modificare sursă]

  • Conducerea școlii de yoga M.I.S.A. , împreună cu un număr de cursanți yoga și membri fondatori, au fost citați ca învinuiți la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București. Școala de yoga M.I.S.A. consideră aceasta o manevră disperată a procurorilor care, realizând că Gregorian Bivolaru, mentorul spiritual al școlii, poate primi azil politic în Suedia, descoperă brusc noi acuzații împotriva conducerii mișcării.

13 aprilie 2005[modificare sursă]

La conferința de presă organizată de Esoteric Orient Yoga Suedia si Natha Yoga Center Danemarca au participat și Adina Solomon, avocata Mădălinei Dumitru, Ulla Sandbaek, parlamentar european între 1996 - 2004, și Mihai Stoian, reprezentant al Federației Internaționale de Yoga și Meditație "Atman".

12 aprilie 2005[modificare sursă]

11 aprilie 2005[modificare sursă]

  • Ministerul Justiției a transmis, luni, 11 aprilie, instituției similare din Suedia cererea de extrădare a lui Gregorian Bivolaru. Cererea a fost formulată de Curtea de Apel București, în vederea executării mandatului de arestare preventivă emis în lipsă de Judecătoria sectorului 5 București. Autoritățile judiciare din Suedia urmează să se pronunțe asupra solicitării în conformitate cu legea suedeză și cu prevederile Convenției Europene de Extrădare.

10 aprilie 2005[modificare sursă]

Săptămâna care urmează este foarte importantă pentru integrarea europeană a României. În 13 aprilie, europarlamentarii își vor da votul cu privire la România. Parlamentarul UDMR Marko Bela susține că România este sprijinită de către europarlamentarii maghiari. Se așteaptă votul pozitiv a cel puțin două treimi de europarlamentari, vot ce ar fi favorabil pentru integrarea europeană la 1 ianuarie 2007.

9 aprilie 2005[modificare sursă]

Mai mult de patru milioane de utilizatori români pe internet în luna martie, susține un studiu recent realizat. Majoritatea vizitatorilor caută paginile celebrelor ziare românești de pe internet. S-a constatat că ar exista aproape un milion de vizitatori străini pe site-urile românești.

2 aprilie 2005[modificare sursă]

După o lungă perioadă de boală, se stinge din viață papa Ioan Paul al II-lea la ora 21:37.

31 martie / 1 aprilie 2005[modificare sursă]

Papa Ioan Paul al II-lea este în stare gravă după ceea ce aseară se anunța o febră pe fondul unei infecții urinare. În această dimineață a fost confirmat faptul că papa a primit ultimele sacramente, lucru care s-a mai întâmplat și după atacul din 1981. Tot în această dimineață a fost anunțat că în cursul nopții, papa a avut un atac de cord iar în aceste momente situația este "foarte gravă", după cum a anunțat purtătorul de cuvânt Joaquin Navarro-Valls. Un astfel de limbaj, nu a mai fost folosit de apropiații Vaticanului până acum.

29 martie 2005[modificare sursă]

Mai mult de patru milioane de utilizatori români pe internet în luna martie, susține un studiu recent realizat. Majoritatea vizitatorilor caută paginile celebrelor ziare românești de pe internet. S-a constatat că ar exista aproape un milion de vizitatori străini pe site-urile românești.

28 martie 2005[modificare sursă]

Un curtemur cu magnitudinea de 8.7 grade pe scara Richter a lovit în jurul orei locale două zeci și trei regiunea Sumatra. Populația a fost avertizată și au sunat alarmele de tsunami dar nu s-a repetat istoria din decembrie 2004. Curtemurul a fost soldat cu câteva sute de victime.

10 februarie 2005[modificare sursă]

Prințul Charles

8 februarie 2005[modificare sursă]

3 februarie 2005[modificare sursă]

  • Starea papei Ioan Paul al II-lea internat în 1 februarie 2005 la spitalul Gemelli din Roma este stabilă. Directorul Biroului de Presă al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls, a dat publicității următoarea declarație în această dimineață cu privire la starea actuală a sănătății Sfântului Părinte: "În timpul nopții, terapia de asistență respiratorie a continuat, conducând la o stabilizare a situației. Parametrii cardio-respiratorii și metabolici sunt în continuare între limitele normale. Astfel, diagnosticul de traheită laringeală acută cu episoade de spasme ale laringelui, pe care l-am comunicat seara trecută, a fost confirmat", a mai informat Navarro-Valls.

1 februarie 2005[modificare sursă]

21 ianuarie 2005[modificare sursă]

16 ianuarie 2005[modificare sursă]

15 ianuarie 2005[modificare sursă]

Mahmoud Abbas