Sari la conținut

Adriana Iliescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Adriana Iliescu
Date personale
Născută (86 de ani) Modificați la Wikidata
Craiova, România Modificați la Wikidata
Număr de copii1 Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiefilologă[*]
scriitoare de literatură pentru copii[*]
profesoară universitară[*]
eseistă
critic literar[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiBucurești Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Limbilimba română  Modificați la Wikidata
PatronajUniversitatea Hyperion din București  Modificați la Wikidata

Adriana Iliescu (n. , Craiova, România) este un fost profesor universitar de literatură română și autoare de povești pentru copii, cunoscută mai ales pentru faptul că a fost până la 29 decembrie 2006[1] cea mai vârstnică femeie din lume care a dat naștere unui copil, la vârsta de 66 de ani și 320 zile.[2] Ea a născut-o pe Eliza Maria Bogdana la 16 ianuarie 2005, la Maternitatea Giulești din București, România. Eliza Maria a primit și prenumele Bogdana, nume care era destinat surorii sale gemene, care nu a supraviețuit sarcinii. Fetița nu este, totuși, copilul său biologic, deoarece ovulul și sperma au provenit de la donatori anonimi, Adriana Iliescu fiind mai degrabă o mamă purtătoare.[3]

Sarcină[modificare | modificare sursă]

Adriana Iliescu a primit pentru prima dată tratament hormonal pentru a îndepărta menopauza în 1995, iar fertilizarea în vitro (trei zigoți cu spermă și ovul de la donatori anonimi) i-a fost făcută în 2004 de doctorul Bogdan Marinescu,[4] ea rămânând însărcinată cu tripleți. După trei săptămâni, unul dintre embrioni și-a încetat dezvoltarea și a murit. Feții rămași, ambii de gen feminin, au cântărit doar 1,45 și respectiv 0,69 kg după 33 de săptămâni de sarcină, însă după complicații ulterioare, cel mic a murit. Deși doctorii doreau să realizeze o naștere prin cezariană la scurt timp după a 34-a săptămână, moartea unuia dintre gemeni a dus la nașterea prematură. Bebelușul supraviețuitor a rămas în spital încă șase săptămâni.

Interes internațional[modificare | modificare sursă]

Legislația românească referitoare la procesul de fertilizare in vitro este în proces de revizuire și adaptare la legislația europeană, lucru care ar putea să interzică un asemenea tratament după vârsta de 50 de ani.

Povestea a devenit știre în întreaga lume și a iscat o serie de controverse referitoare la corectitudinea din punct de vedere etic a aplicării unui tratament de fertilizare după o anumită vârstă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ atunci a fost întrecută de spaniola Maria del Carmen Bousada, care a dat naștere la vârsta de 66 ani și 358 zile
  2. ^ „World's oldest mother, 70, is pleased at male heir but declares daughter 'a burden'. Mail Online. 
  3. ^ „Woman, 66, becomes world's oldest mother”. Mail Online. 
  4. ^ Active Soft. „Vor face tandem în politică - Bucuresti – Ziarul Ring”. Ziarul Ring. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]