Planetă pitică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Planete pitice)

O planetă pitică (engleză dwarf planet) este o categorie de corpuri cerești definită într-o rezoluție a Uniunii Astronomice Internaționale pe 24 august 2006. Mai exact, UAI afirmă că o planetă pitică este „un corp ceresc care (a) orbitează în jurul Soarelui, (b) are o masă suficientă pentru ca forțele sale gravitaționale să depășească forțele de coeziune ale corpului solid și îl menține în echilibru hidrostatic, într-o formă aproape sferică, (c) nu a eliminat niciun corp capabil să se miște pe o orbită apropiată, (d) nu este un satelit.”

Pluto[modificare | modificare sursă]

Planeta pitică Pluto. Imagine de înaltă definiție care utilizează culori ameliorate (combinație de imagini albastre, roșii și infraroșii), 14 iulie 2015.

Când și după ce a fost descoperită planeta Pluto, se credea că aceasta este o planetă. Însă, ținându-se cont de caracteristicile unei planete pitice, s-a constatat că Pluto este o planetă pitică deoarece masa sa este relativ mică față de celelalte planete propriu-zise din Sistemul Solar.

Alte planete pitice[modificare | modificare sursă]

UAI a identificat mai multe corpuri cerești care au primit statutul de planetă pitică, printre care: Ceres, Pluto, Haumea, Makemake și Eris.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Landau, Elizabeth (). „Dawn Delivers New Image of Ceres”. NASA. Accesat în . 
  2. ^ Chang, Kenneth (). „NASA Spacecraft Get a Closer Look at Dwarf Planets Pluto and Ceres”. New York Times. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]