Pietro Badoglio

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pietro Badoglio
Pietro Badoglio 1921.jpg
Date personale
Născut 28 septembrie 1871(1871-09-28)
Grazzano Badoglio, Regatul Italiei
Decedat (85 de ani)
Grazzano Badoglio, Italia
Naționalitate Italian
Cetățenie Flag of Italy.svg Italia Modificați la Wikidata
Ocupație om politic
diplomat
militar[*] Modificați la Wikidata
Al 41-lea Prim ministru al Italiei
În funcție
25 iulie 1943 – 18 iunie 1944
Monarh Victor Emmanuel al III-lea
Precedat de Benito Mussolini
Succedat de Ivanoe Bonomi

Premii Order of the Most Holy Annunciation[*]
Military Order of Italy[*]
Order of Saints Maurice and Lazarus[*]
Ordinul Coroana Italiei[*]
Colonial Order of the Star of Italy[*]
Medal of Military Valour[*]
Ordinul Sfântului Mormânt
Partid politic Niciunul (guvern militar provizoriu)

Pietro Badoglio, Primul Duce de Addis Abeba, Primul Marchiz de Sabotino (n. 28 septembrie 1871 – d. 1 noiembrie 1956) a fost un politician și ofițer italian. A fost membru al Partidului Național Fascist și a comandat armatele din țara sa în timpul dictaturii lui Benito Mussolini în al Doilea Război Italo-Abisinian; eforturile sale au dus la înnobilarea sa cu titlul de duce de Addis Abeba.

La 24 iulie 1943, după ce Italia a suferit mai multe înfrângeri în al Doilea Război Mondial, Mussolini a convocat Marele Consiliu Fascist, care a adoptat o moțiune de cenzură față de Mussolini. A doua zi, Il Duce a fost înlăturat de la guvernare de regele Victor Emmanuel al III-lea și arestat, iar Badoglio a fost numit prim ministru. În Italia domnea confuzia, iar el a semnat armistițiul cu Aliații. Când acesta a fost făcut public, Italia a fost aruncată în haos. A izbucnit un război civil, fasciștii luptând împotriva partizanilor. Regele și Badoglio au părăsit Roma lăsând armata italiană fără vreun ordin.

În cele din urmă, la 13 octombrie, la Brindisi, Badoglio a anunțat declarația de război a Italiei față de Germania Nazistă. Badoglio nu a rămas însă multă vreme prim ministru, întrucât noii aliați ai Italiei doreau în fruntea guvernului o persoană fără trecut fascist. În iunie 1944, Badoglio a fost înlocuit de Ivanoe Bonomi de la Partidul Democrat al Muncii.