Pietro Badoglio

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pietro Badoglio
Pietro Badoglio 1921.jpg
Al 41-lea Prim ministru al Italiei
În funcție
25 iulie 1943 – 18 iunie 1944
Monarh Victor Emmanuel al III-lea
Precedat de Benito Mussolini
Succedat de Ivanoe Bonomi

Născut 28 septembrie 1871(1871-09-28)
Grazzano Badoglio, Regatul Italiei
Decedat 1 noiembrie 1956 (85 de ani)
Grazzano Badoglio, Italia
Partid politic Niciunul (guvern militar provizoriu)
Ocupație om politic
diplomat
Naționalitate Italian

Pietro Badoglio, Primul Duce de Addis Abeba, Primul Marchiz de Sabotino (n. 28 septembrie 1871 – d. 1 noiembrie 1956) a fost un politician și ofițer italian. A fost membru al Partidului Național Fascist și a comandat armatele din țara sa în timpul dictaturii lui Benito Mussolini în al Doilea Război Italo-Abisinian; eforturile sale au dus la înnobilarea sa cu titlul de duce de Addis Abeba.

La 24 iulie 1943, după ce Italia a suferit mai multe înfrângeri în al Doilea Război Mondial, Mussolini a convocat Marele Consiliu Fascist, care a adoptat o moțiune de cenzură față de Mussolini. A doua zi, Il Duce a fost înlăturat de la guvernare de regele Victor Emmanuel al III-lea și arestat, iar Badoglio a fost numit prim ministru. În Italia domnea confuzia, iar el a semnat armistițiul cu Aliații. Când acesta a fost făcut public, Italia a fost aruncată în haos. A izbucnit un război civil, fasciștii luptând împotriva partizanilor. Regele și Badoglio au părăsit Roma lăsând armata italiană fără vreun ordin.

În cele din urmă, la 13 octombrie, la Brindisi, Badoglio a anunțat declarația de război a Italiei față de Germania Nazistă. Badoglio nu a rămas însă multă vreme prim ministru, întrucât noii aliați ai Italiei doreau în fruntea guvernului o persoană fără trecut fascist. În iunie 1944, Badoglio a fost înlocuit de Ivanoe Bonomi de la Partidul Democrat al Muncii.