Piața Romană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Piața Romană, ianuarie 2012

Piața Romană este o intersecție majoră din sectorul 1, în centrul Bucureștiului.[modificare | modificare sursă]

Două bulevarde importante se intersectează în Piața Romană: bulevardul Lascăr Catargiu (care se îndreaptă spre nord-vest către Piața Victoriei) și bulevardul Magheru (care se îndreaptă spre sud către Piața Universității). Cele două drumuri coincid geografic cu linia M2 de metrou. Bulevardul Dacia străbate Piața de la est la vest.

Economia zonei[modificare | modificare sursă]

Piața Romană reprezintă pentru proprietarii de restaurante, hoteluri și magazine de haine un business de 60-70 de milioane de euro anual.[1] Cel mai important jucător din zona care începe cu restaurantul McDonald's și magazinul Miniprix, continuă până la ASE și la hotelul Duke pentru a merge apoi până la cafenelele de pe Dorobanți și la barurile din piața Lahovari, este Academia de Studii Economice din București (ASE).[1]

Panoramă, decembrie 2014

O mica parte a istoriei Pietei Romane din Bucuresti[modificare | modificare sursă]

Se spune ca in anul 1761, conform calugarului franciscan Blasius Kleiner are loc prima consemnare a orasului Bucuresti. Aceasta informatie contravine din pacate istoria deoarece in anul 1410 Mircea cel Batran numeste Bucurestiul, “Cetatea noastra”.

Dar haideti totusi sa vedem cate date mai adunam din anul 1410 pana in anul 1761, cand a fost realizata prima consemnare. In anul 1562 se construieste biserica Sfantul Gheorghe. De la inceputul secolului XVII orasul incepe sa se dezvolte si pe partea dreapta a Dambovitei.

In anul 1595 Sinan Pasa, pradeaza orasul Bucuresti, il incendiaza si transforma toate bisericile in moschei. In anul 1659, Bucurestiul devine capitala Tarii Romanesti.

Piata Romana are o vechime mai mare de 200 de ani. Cu toate ca nu stim denumirea din anul 1600, avem [care ne indica existenta acestei zone].

Analizand foarte bine harta din secolul XVI, putem vedea ca forma cartierului Pietei Romane, exista din anul 1600. In momentul de fata Piata Romana este intre Gara de Nord, Stefan cel Mare si Piata Obor. Harta din anul 1900, contine o mare parte a orasului Bucuresti din prezent, iar analizand-o putem vedea in continuare existenta Pietei Romane.

Piata Romana dupa 1900[modificare | modificare sursă]

Cu toate ca Piata Romana nu a fost o emblema in semnificatiile politice, a devenit de-a lungul timpului o zona cu foarte multe mistere si legende. In centrul Pietei Romane se afla statuie Lupa Capitolina, ce are o vechime mai mare de 100 de ani. La inceputul secolului XX, Piata Romana a devenit unul dintre cele mai importante centre comerciale.

Tot la inceputul secolului XX, Piata Romana se numea Piata Lascar Catargiu. Se spune ca numele de Piata Romana vine de la actuala strada Mihai Eminescu, denumita in trecut strada Romana.

Piata Romana a devenit unul din punctele cheie ale orasului Bucuresti, odata cu anul 1916. In acest an a fost construita cladirea Academiei de Studii Economice. Prima constructie a Academiei de Studii Economice a fost de doua ori mai mare, urmand ca treptat sa devina in ceea ce vedem astazi.

Obiective[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Piața Romană, un business de 60 de milioane de euro, 4 aprilie 2012, Roșca, Business Magazin, accesat la 7 aprilie 2012

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Piața RomanăCoordonate: 44°26′49″N 26°05′48″E / 44.4469389°N 26.0966224°E / 44.4469389; 26.0966224