Bulevardul Regina Elisabeta

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Regina Elisabeta
View of Bulevardul Regina Elisabeta, with the Grand Hôtel du Boulevard (left) and the Palace of the National Military Circle (right).jpg
Caracteristici
LocalitateBucurești
Sector5
Coordonate44°26′05″N 26°05′40″E ({{PAGENAME}}) / 44.434684°N 26.094433°E
ÎnceputPiața Universității
SfârșitPiața Mihail Kogălniceanu
Importanță socială
Denumire în cinsteaRegina Elisabeta a României
Note

Bulevardul Regina Elisabeta din București este situat în sectorul 5 și leagă Piața Universității de Piața Mihail Kogălniceanu. De-a lungul străzii se află o serie de instituții politice, administrative, culturale importante, precum și o serie de hoteluri, obiective culturale și cel mai vechi parc din București, Parcul Cișmigiu.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Denumire[modificare | modificare sursă]

În anul 1870 se deschide circulației ”Bulevardul Doamna Elisabeta”, care va purta numele de Bd. Academiei până în 1930 când devine „Bulevardul Regina Elisabeta” după numele primei regine a României. În 1948, primul an de republică populară, când numele care aveau conexiuni cu vechiul regim sunt înlocuite, strada capată numele de "Bulevardul 6 Martie" pentru ca după numai 17 ani, în 1965, după moartea liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej să fie redenumit "Bulevardul Gh. Gheorgiu-Dej".

În 1990, prin decizia 173 a PMB strada este denumită ”Bulevardul Mihail Kogălniceanu”; în octombrie 1995 își schimbă din nou numele în "Bulevardul Elisabeta" pentru ca numai două luni mai târziu să devină „Bulevardul Regina Elisabeta”,[1] nume pe care îl poartă și în prezent.

Clădiri și monumente[modificare | modificare sursă]

Bulevardul Regina Elisabeta în 1962

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Aurel Ionescu, pag.44-45

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bulevardul Regina Elisabeta
  • Aurel Ionescu, Străzi din București și numele lor, ed. Vremea, 2015