Bulevardul Aviatorilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Aviatorilor
Caracteristici
LocalitateBucurești
Sector1
ÎnceputPiața Victoriei
SfârșitParcul Bordei
Importanță socială
Note

Bulevardul Aviatorilor este o arteră importantă din nordul Bucureștiului, situată în sectorul 1, care leagă Piața Victoriei de Piața Charles de Gaulle, continuând spre nord, până la începutul Parcului Bordei.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Construită între 1875 și 1893, strada era cunoscută sub numele Șoseaua Nouă, pentru ca după 1895 bulevardul să fie inclus în teritoriul admnistrativ al capitalei[1] și să primească un nume nou: Șoseaua Jianu. Drumul unea orașul cu Grădina Bordei și a fost numită Jianu după paharnicul Ion Jianu, care avea o proprietate la începutul șoselei.[2] [3] Drumul era "mizerabil de primitiv: nepavat, cu șanțuri adânci de ambele părți, plin de gropi, cu praf de două palme".[4] În următorii 20 de ani, șoseaua devine un bulevard lat, pavat cu piatră și luminat pe timp de noapte. În timpul domniei regelui Carol al II-lea, pe bulevard s-a înălțat un monument executat în bronz și închinat eroilor aviatori.[5] De la acest monument i se trage și numele actual: Bulevardul Aviatorilor.

Clădiri și monumente notabile[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ București vechi și nou - "Bulevardul Aviatorilor – Între Piața Victoriei și Șoseaua Nordului importanța bulevardului ca spațiu urban"
  2. ^ Ziarul Financiar - "Soseaua Jianu"
  3. ^ Revista Arhitectura - "Parcelarea Filipescu"
  4. ^ Henri Stahl, pag.44
  5. ^ Emanuel Bădescu, „Monumentul Eroilor Aerului. File din dosar (II)”, Ziarul Financiar - Ziarul de Duminică, 22 iunie 2012.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Henri Stahl, Bucureștii ce se duc, București, ed.Vremea, 2017

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bulevardul Aviatorilor