Paul Chinezu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pavel Cneazu

Pavel Cneazu, uneori numit greșit prin etimologie populară Paul Chinezu, din numele în maghiară Kinizsi Pál, menționat în documentele vremii Paulo de Kynys - Comes Temesiensis (n. 1432 - d. 24 noiembrie 1494[1]) a fost un comandant în armata regelui Ungariei, Matia Corvin, și comite de Timișoara. Numele de familie poate fi derivat din titlul de cneaz (cuvânt de origine slavonă), probabil deținut de tatăl său (în maghiară cneaz devine kenéz). Traducerea exactă a numelui său ar fi aceea de Pavel Cneazu sau Paul Cneazul, în genitiv Paul al Cneazului, dar diferite legende contrazic acestea, susținând că tatăl său ar fi fost morar.

Origine[modificare | modificare sursă]

Portretul lui Pavel Cneazu, de Aurelian Scorobete Troi

Pavel Cneazu sau Chinezu s-a născut în jurul anului 1432, asupra locului nașterii sale circulând o mulțime de variante. Mai mulți istorici au susținut că era născut în Banat, dar problema originii sale nu e clarificată pe deplin. Legenda leagă denumirea comunei Satchinez de numele lui Pavel Chinezu, care ar fi locuit acolo. Tradiția locală (neconfirmată de săpături) spune că aici s-ar fi aflat și o cetate a acestuia, pe locul unde astăzi se mai află o movilă numită „Gomila”, și că nu departe de fosta cetate ar fi existat „moara lui Pavel Chinezul”, în locul care se numește „Cotul Morii”. Љубомир Степанов (Lubomir Stepanov), in lucrarea Срби у Кнезу (Sîrbi și Knezi), sustine ca familia era de origine sîrbă, din familia Branković. După alte legende, se mai spune ca turcii i-au ars casa și i-au jefuit gospodăria. Pavel a copilărit muncind din greu și a devenit extrem de voinic. S-a făcut morar ; i-a mers vestea că avea atâta putere, încât ridica piatra de moară cu ușurință. Pentru primele trei decenii ale vieții sale lipsesc mărturiile documentare, numele său fiind amintit cu prilejul unei întâlniri avute cu tânărul rege Matia, pe la începutul domniei acestuia. În anul 1480 s-a căsătorit cu Benigna, fiica vărului și tovarășului său de arme Blasius Magyar (Blaj Maghiaru sau Magyar Balázs).

Cariera militară[modificare | modificare sursă]

Bustul lui Pavel Cneazu în gara Şibot, Alba (1929)

La început simplu oștean în oastea regală, Pavel Cneazu a ajuns un adevărat maestru în mânuirea armelor, tradiția consemnând mai multe fapte de bravură ale acestuia în numeroasele lupte purtate de regele Matia Corvin. Prima atestare documentară referitoare la participarea lui Pavel Cneazu la campaniile regale și numirea sa, pentru o scurtă perioadă, în funcția de comite de Maramureș datează din 1467, după care a dobândit și un statut social înfloritor, fiind răsplătit cu generozitate de rege pentru faptele sale de arme.

În 1478, Pavel Cneazu a fost numit comite de Timiș și căpitan general al armatei regatului Ungariei, atât ca urmare a dorinței acestuia de a lupta împotriva turcilor, cât și pentru a întări sistemul defensiv dunărean, tot mai slăbit în urma atacurilor otomane din ce în ce mai dese. În cei 16 ani în care a ocupat această funcție, s-a consolidat atât potențialul economic al Banatului, cât și importanța militară a regiunii.

Un eveniment celebru și glorios în cariera sa este bătălia din anul 1479 de la Câmpul Pâinii, de lângă Orăștie, unde Pavel Cneazu, aflat în fruntea trupelor bănățene, a repurtat o victorie decisivă împotriva turcilor.

O armată turcească intră în Transilvania pe 9 octombrie, pe lângă Câlnic, condusă de beii Ali Hogea și Alexandru Mihailović (Ali și Skander Mihaloglu după alte surse). Numărul forțelor otomane era în jur de 20.000 soldați. Armata turcească era însoțită de un corp de infanterie din Țara Românească, numărând 1-2.000 de infanteriști conduși de Basarab cel Tânăr-Țepeluș. La 13 octombrie Ali Hogea își așază tabăra pe Câmpul Pâinii, undeva între Șibot și Orăștie. Armata transilvăneană era condusă de István Báthory, Pavel Cneazu, despotul sârb Vuk Branković, și Basarab Laiotă cel Bătrân, fiind apreciată la 12.000 până la 15.000 oameni. Bătălia principală a avut loc într-o locație aflată între Șibot și Orăștie. Pierderile turcești au fost foarte mari, câteva mii de turci au murit împreună cu o mie de soldați munteni. Cei câțiva turci care au reușit să fugă s-au refugiat în munți unde au fost omorâți de populația locală. O legendă populară spune că după luptă, s-a încins între soldații creștini un ospăț mare, la care Pavel a jucat bătuta, ținând la fiecare subțioară câte un turc, iar pe al treilea în dinți.

În amintirea victoriei împotriva turcilor, Ștefan Bathory a ridicat o capelă lângă comuna Aurel Vlaicu.

În 1482 papa Sixt al IV-lea i-a recunoscut meritele pentru ctitorirea bisericii din localitatea Nagyvázsony, Ungaria, pe care o primise ca donație încă din 1472, acordându-i iertarea tuturor păcatelor. Tot aici a ridicat și un castel, localitatea devenind una din reședințele sale preferate, alături de Timișoara.

A câștigat mai multe bătălii împotriva turcilor, care au adus Banatului o perioadă de liniște. În urma unor incursiuni ulterioare ale turcilor din ultimii ani ai vieții sale, sunt cunoscute torturile cumplite la care prizonierii musulmani au fost supuși în pivnițele castelului din Timișoara, care au stârnit groaza în rândul turcilor.

Nagyvázsony - Castelul lui Paul Cneazul
Nagyvázsony - Mănăstirea Paulită

S-a stins din viață în anul 1494 la 24 noiembrie, în timpul unei campanii pe râul Sava, când a fost nevoit să se oprească la castelul Sf. Clement, în urma rănilor suferite în timpul asediului cetății Szendrõ-Smederevo, în Serbia de azi. Corpul neînsuflețit a fost transportat la posesiunea sa de la Nagyvázsony și înmormântat în mănăstirea pe care a ctitorit-o.În anul 1708 mormântul i-a fost profanat, sustrăgându-i-se armura, coiful și paloșul, obiecte ce aveau să reapară mai târziu, ele fiind adăpostite în prezent la Muzeul Național al Ungariei.

Monumente dedicate lui Paul Cneazul[modificare | modificare sursă]

 • Statuia lui Pavel Cneazul apare în ansamblul monumental închinat lui Matia Corvin, de la Cluj-Napoca.

Statuia ecvestră a lui Matia și grupul statuar sînt din bronz și au fost realizate de János Fadrusz. Descoperirea festivă a ansamblului Monumental Matia Corvin din Cluj a avut loc în 12 octombrie 1902. Soclul grupului statuar reproduce un bastion al cetății pe zidul căruia se află statuia ecvestră a regelui Matei Corvin. Acesta primește omagiul celor mai importanți patru dregători ai săi. În partea stângă -stând față în față cu statuia- prima se ridică silueta căruntă a lui Blaj Maghiaru (Magyar Balázs), călit în lupte, comandantul de oști îndrăgit de rege. Următorul este înfățișat vărul său Pavel Cneazu (Kinizsi Pál) comandantul învingător al turcilor, comite de Timiș. În partea dreaptă, este Ștefan Zápolya (Zápolya altfel Szapolyai István), nadorul (al doilea om în stat) Ungariei, bunicul viitorului rege al Ungariei, Szapolyai (Zápolyai) János. Și, în fine, Ștefan Báthory (Báthory István) voievod ardelean, personaj despre care se spune că este un autoportret al sculptorului.

 • Monumentul din comuna Șibot, unde se află Câmpul Pâinii (aici a avut loc o bătălie în 1479 în care transilvănenii i-au bătut pe turci; Ștefan V Báthory a construit aici o capelă[2] [3] [4].
 • Statuia ecvestră din fața cetății Nagyvázsony

Paul Chinezu în cultura contemporană[modificare | modificare sursă]

În 1910, este înființată echipa de fotbal Chinezul Timișoara, al cărei denumire este inspirată de personalitatea lui Pavel Cneazu.

În 1974 formația Phoenix din Timișoara înregistrează discul Mugur de fluier care conține și o piesă ce-l are ca personaj principal pe Pavel Cneazul.

De dată mai recentă, trebuie amintită și trupa Noi din Banat (www.noidinbanat.ro), tot din Timișoara, care pe albumul său "Tempo Poli" a dedicat o piesă personalității lui Pavel Cneazul.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Ioan Hațegan, Ligia Boldea, Dumitru Țeicu, Cronologia Banatului: Banatul între 934–1552, vol. II, partea 1, Timișoara: Ed. Banatul, 2006, ISBN 973-7837-72-3 (versiune online), p. 291
 2. ^ Brodfeld
 3. ^ Breadfield
 4. ^ Kenyérmező

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Ioan Hațegan, Pavel Chinezu, 1994, Helicon Timișoara, ISBN 973-9159-83-4
 • hu Puky Andor: A Kinizsi család Abaúj- és Bihar-megyében, Turul, 1891.
 • hu Németh Gábor: Adatok Nagy-Vázsony történetéből, Veszprém, 1901.
 • hu Rácz Béla]: Kinizsi Pál, Veszprém, 1940.
 • hu Éri István: A nagyvázsonyi Kinizsi Vár, Veszprém, 1957.
 • hu Zákonyi Ferenc: Nagyvázsony, Győr, 1977.
 • hu Vázsonyi Varga Béla: Kinizsi Pál Veszprém, 1988.
 • hu Tatay Sándor: Kinizsi Pál (Ifjúsági r.) Budapest.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]