János Fadrusz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
János Fadrusz
Fadrusz.jpg
Date personale
Născut 2 septembrie 1858[1]
Bratislava, Slovacia
Decedat 26 octombrie 1903 (45 de ani)[1]
Budapesta, Austro-Ungaria
Religie biserica romano-catolică
Ocupație sculptor[*]

János Fadrusz (n. 2 septembrie 1858, Pojon, azi Bratislava - d. 28 octombrie 1903, Budapesta) a fost un sculptor maghiar, discipol al sculptorului vienez Edmund Heller.

S-a căsătorit cu Deréky Anna (cunoscută și ea ca sculptoriță talentată). A devenit un sculptor faimos și cunoscut imediat după prima lui statuie (o răstignire), prezentată la Budapesta în Muzeul de Artă în 1891 și expusă mai târziu și la Viena, în Kunsthistorisches Museum, la Szeged, la Pozsony (Bratislava), și în sfârșit la Exeter în Anglia.

Cea mai cunoscută operă a sa este Ansamblul monumental Matia Corvin din Cluj, pentru care a primit premiul întâi la Expoziția Mondială de la Paris (1900). Printre alte opere realizate de el amintim statuia baronului Wesselényi Miklós-fiul și Monumentul Tuhutum din Zalău, precum și o serie de statui amplasate la Budapesta, Seghedin (Szeged), Bratislava. Nu toate au rezistat trecerii timpului.

Statuia împărătesei Maria Terezia a Austriei, considerată una dintre cele mai reușite realizări ale sculptorului, amplasată la Bratislava (Pozsony) în 1896, a fost distrusă de naționaliști slovaci în anul 1921.

În data de 31 octombrie 1902 a devenit „Doctor Honoris Causa” al Universității Franz Josef din Cluj, iar în noiembrie 1902 a fost numit cetățean de onoare al Clujului.

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de János Fadrusz
  1. ^ a b "János Fadrusz", data.bnf.fr, accesat la 10 octombrie 2015