Șibot, Alba

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Șibot
—  sat și reședință de comună  —

Șibot se află în România
Șibot
Șibot
Șibot (România)
Localizarea satului pe harta României
Coordonate: 45°56′27″N 23°20′10″E ({{PAGENAME}}) / 45.94083°N 23.33611°E

Țară România
Județ Alba
ComunăȘibot

Atestare1281

Populație (2021)
 - Total1.203 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal517750
Prefix telefonic+40 x58 [1]

Prezență online

Șibot pe Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-73
Șibot pe Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-73
Șibot pe Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-73

Șibot, mai demult Jibot (în dialectul săsesc Britsderf, în germană Unter-Brodsdorf, Unterbrodsdorf, maghiară Alkenyér, Zsibót) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Alba, Transilvania, România.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Satul Șibot este așezat pe malul stâng al Mureșului mijlociu. Satul este structurat pe o uliță principală cu direcția S-N, ce îl străbate în linie dreaptă de la șoseaua națională, traversând linia ferată până la Mureș.

Localitatea Șibot are ca vecini: la nord comuna Ceru-Băcăinți, la sud satul Vinerea, la est comunele Săliștea și Blandiana, iar la vest formează extremitatea județului Alba, învecinându-se cu satul Aurel Vlaicu (comuna Geoagiu) din județul Hunedoara.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prima mențiune despre Șibot datează din anul 1281, sub denumirea de Kuner. Șibotul este menționat între cele 2500-2600 de așezări evidențiate la prima atestare documentară dintre anii 1075-1350. Prima mențiune scrisă despre Șibot apare în lucrarea lui Coriolan Suciu „Dicționar istoric al localităților din Transilvania”.

Bătălia de pe „Câmpul Pâinii”[modificare | modificare sursă]

Bustul lui Paul Chinezu

Cel mai de seamă eveniment istoric petrecut pe actualul teritoriu al localității Șibot se leagă de lupta dusă împotriva cotropitorilor turci pe timpul regelui Matei Corvin. Evenimentul este cunoscut sub numele de „Bătălia de la Câmpul Pâinii”, avându-l ca principal erou pe Paul (Pavel) Chinezu, comitele de atunci al Timișoarei. Legenda spune că Paul Chinezu cu oastea sa a sosit în momentul hotărâtor al bătăliei. Pentru a se apropia neobservat de locul încleștării armatei ardelene cu armata otomană, Paul Chinezu s-a folosit de o stratagemă, și anume, soldații săi purtau crengi de copaci, încât turcii au rămas surprinși văzând că spre ei înaintează pădurea, din care s-au năpustit asupra lor oștenii legendarului erou.

Clima[modificare | modificare sursă]

Este temperat continentală cu influențe oceanice și uneori submediteraneene. Regimul anual al temperaturii aerului variază iarna între -2° C și -7° C, primăvara între 6 - 12° C, vara între 8 - 19° C, iar toamna între 5,5 - 9,5° C. Numărul zilelor de îngheț variază între 110-116 anual, iar numărul zilelor cu temperaturi medii mai mari de 25° C este între 79-96 anual. Numărul zilelor senine este de peste 60, iar cantitățile anuale de precipitații sunt în medie 500-600 ml. Maximul de precipitații este în luna iunie, iar cele mai puține se produc în luna februarie. Grindina cade în 1-2 zile pe an. Ceața se întâlnește în 42-46 zile anual.

Personalități[modificare | modificare sursă]

Obiective turistice[modificare | modificare sursă]

Surse bibliografice[modificare | modificare sursă]

  • Ioan Mițariu, Șibotul, sat de pe Câmpul Pâinii, Editura Buna Vestire, Blaj, 2004

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ x indică operatorul telefonic: 2 pentru Romtelecom și 3 pentru alți operatori de telefonie fixă

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]