Mlaștina Nyirkert

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mlaștina Nyirkert
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Mlaștina Nyirkert
Harta locului unde se află Mlaștina Nyirkert
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Harghita
 România
Cel mai apropiat orașBăile Tușnad
Coordonate46°12′01″N 25°54′13″E () / 46.20028°N 25.90361°E[1]
Suprafață4 ha
Înființare1995, declarat în 2000

Mlaștina Nyirkert este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip floristic și faunistic), situată în județul Harghita, pe teritoriul administrativ al comunei Tușnad.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea nordică a Depresiunii Ciucului și cea sud-estică a județului Harghita, în sud-vestul satului Tușnad, aproape de drumul național DN12 care leagă orașul Gheorghieni de municipiul Sfântu Gheorghe[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Mesteacăn pitic (Betula nana)

Rezervația naturală inclusă în situl Natura 2000 - Depresiunea și Munții Ciucului[3], a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[4] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 4 de hectare[5].

Rezervația naturală aflată pe malul stâng al Oltului reprezintă o zonă umedă (mlaștini, pajiști și fânețe) ce adăpostește o gamă floristică variată, constituită din specii de ierburi și arbusti, printre care: mesteacăn pitic (Betula nana), ferigă de mlaștină (Dryopteris cristata) sau trifoi de baltă (Menyanthes trifoliata)[6].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]