Mlaștina Valea de Mijloc

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mlaștina Valea de Mijloc
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Mlaștina Valea de Mijloc
Harta locului unde se află Mlaștina Valea de Mijloc
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Harghita
 România
Cel mai apropiat orașBăile Tușnad
Coordonate46°10′41″N 25°53′16″E () / 46.17806°N 25.88778°E
Suprafață4 ha
Înființare1980, declarat în 2000

Mlaștina Valea de Mijloc este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip floristic și faunistic), situată în estul Transilvaniei, pe teritoriul județului Harghita[1].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în sud-estul județului Harghita (în Depresiunea Ciucului, la poalele vestice ale Munților Harghitei și cele estice ale Munților Ciucului, în apropierea Oltului), pe teritoriul administrativ al comunei Tușnad (în partea sudică a satului Tușnadu Nou), în imediata vecinătate a drumului național DN12 (Sfântu Gheorghe - Miercurea Ciuc).

Descriere[modificare | modificare sursă]

Cinci-degete (Potentilla reptans)

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[2] și se întinde pe o suprafață de 4 ha. Aria protejată este inclusă în situl de importanță comunitară - Bazinul Ciucului de Jos[3]; sit ce aperține rețelelei ecologice europene Natura 2000 în România.

Rezervația reprezintă o zonă de mlaștini oligotrofe (cu plauri de stuf) și o fâneață ce adăpostește arboret dintr-o specie rară de mesteacăn pitic (Betula nana), precum și mai multe specii de ierburi și flori.

Elemente floristice semnalate în arealul rezervației naturale: cinci-degete (Potentilla reptans), vorniceriu pitic (Euonymus nana), bumbăcăriță (Eriophorum vaginatum),trifoi-de-baltă (Menyanthes trifoliata), ferigă de apă (Nephrodium thelypteris), cununiță (Spiraea ulmifolia) sau rogoz (Carex hostiana); specii de plante protejate la nivel european prin Directiva 92/43/CE (anexa I-a) din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[4].

Fauna este reprezentată de mai multe specii de păsări și batracieni.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]