Mlaștina Csemő - Vrabia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mlaștina Csemő - Vrabia
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Mlaștina Csemő - Vrabia
Harta locului unde se află Mlaștina Csemő - Vrabia
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Harghita
 România
Cel mai apropiat orașBăile Tușnad
Coordonate46°12′59″N 25°53′23″E () / 46.21639°N 25.88972°E[1]
Suprafață5 ha
Înființare1995, declarat în 2000

Mlaștina Csemő - Vrabia este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip floristic și faunistic), situată în județul Harghita, pe teritoriul administrativ al comunei Tușnad[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea nordică a Depresiunii Ciucului și cea sud-estică a județului Harghita, în nord-vestul satului Tușnad, aproape de drumul național DN12 care leagă orașul Gheorghieni de municipiul Sfântu Gheorghe[3].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală inclusă în situl Natura 2000 - Bazinul Ciucului de Jos[4], a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[5] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 50 de hectare[6].

Rezervația naturală aflată pe malul stâng al Oltului reprezintă o zonă umedă cu mlaștini (alimentate de izvoare de ape minerale) și fânețe, ce adăpostește o gamă floristică (relicte glaciare) variată, cu specii de ierburi rare, printre care ochii-broaștei (Primula farinosa), ferigă de mlaștină (Dryopteris cristata) sau trifoi de baltă (Menyanthes trifoliata); precum și specii de păsări, reptile și batracieni[7].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]