Dealul Melcului (Firtuș)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dealul Melcului (Firtuș)
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află Dealul Melcului (Firtuș)
Harta locului unde se află Dealul Melcului (Firtuș)
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Harghita
 România
Cel mai apropiat orașOdorheiu Secuiesc
Coordonate46°29′51″N 25°10′07″E () / 46.49750°N 25.16861°E
Suprafață8 ha
Înființare1980, declarat în 2000

Dealul Melcului (Firtuș) (monument al naturii) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic), situată în estul Transilvaniei, pe teritoriul județului Harghita[1].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea estică a județului Harghita în Depresiunea Praid, pe teritoriul administrativ al comunei Corund, în nord-vestul satului omonim, în imediata apropiere a drumului național DN13A care leagă localitatea Bălăușeri de municipiul Miercurea Ciuc[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[3] și se întinde pe o suprafață de 8 ha. Aceasta reprezintă o zonă (fostă exploatare minieră) în perimetru căreia se găsesc două formațiuni geologice și importante depozite minerale de aragonit, calcit, coralite și depuneri de travertin. În arealul rezervației se află un izvor natural (cu emanații de hidrocarburi) ce formează la ivirea din stâncării, un con cu depuneri de culoare albastră-verzuie.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Video