Sari la conținut

Mlaștina Borsároș - Sâncrăieni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mlaștina Borsároș - Sâncrăieni
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Mlaștina Borsároș - Sâncrăieni
Harta locului unde se află Mlaștina Borsároș - Sâncrăieni
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Harghita
 România
Cel mai apropiat orașMiercurea Ciuc
Coordonate46°18′36″N 25°50′23″E () / 46.31000°N 25.83972°E
Suprafață1 ha
Înființare1939, declarat în 2000

Mlaștina Borsároș - Sâncrăieni este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip floristic și faunistic), situată în estul Trandsilvaniei județului Harghita.[1].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în sud-estul județului Harghita (în Depresiunea Ciucului, la poalele vestice ale Munților Harghitei și cele estice ale Munților Ciucului, în apropierea Oltului), pe teritoriul administrativ al comunei Sâncrăieni (în partea nordică a satului omonim), în imediata vecinătate a drumului național DN12 (Sfântu Gheorghe - Miercurea Ciuc).

Descriere[modificare | modificare sursă]

Roua cerului (Drosera anglica)

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[2] și se întinde pe o suprafață de 1 ha.

Mlaștina Borsároș - Sâncrăieni reprezintă o zonă de turboasă (cu izvoare de apă minerală) inclusă în situl de importanță comunitară - Bazinul Ciucului de Jos[3].

Aria protejată adăpostește și conservă câteva elemente floristice (relicte glaciare) rare; printre care: curechi de munte (Ligularia sibirica), ochii-șoricelului (Saxifraga hirculus din familia Saxifragaceae) sau roua cerului (Drosera anglica - specie floristică aparținând familiei Droseraceae); specii de plante protejate la nivel european prin Directiva 92/43/CE (anexa I-a) din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[4].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]