Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Întinderea mitropoliilor Bisericii Ortodoxe Române pe teritoriul României, Republicii Moldova, Ungariei și Serbiei

Mitropolia Clujului este una din cele zece mitropolii ale Bisericii Ortodoxe Române, cu sediul în municipiul Cluj-Napoca. A fost înființată pe 4 noiembrie 2005, la o zi după alegerea episcopului Laurențiu Streza în scaunul mitropolitan de la Sibiu. Primul mitropolit al Clujului a fost Bartolomeu Anania, din 2005 până în 2011. Catedrala mitropolitană este Catedrala Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului.

Al doilea mitropolit al Clujului a fost ales în ședința Sfântului Sinod din 18 martie 2011 în persoana arhiepiscopului Andrei Andreicuț.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În anul 1957, în contextul vacantării Episcopiei Clujului, Biserica Ortodoxă Română a dorit să demonstreze desființarea Bisericii Române Unite cu Roma prin numirea unui fost preot greco-catolic în scaunul de la Cluj. Patriarhul Justinian l-a avut în vedere pe canonicul Emil Iuga, care a condiționat trecerea la ortodoxie și acceptarea numirii de ridicarea scaunului episcopal vizat la rangul de mitropolie.[1] Ca urmare a refuzului propunerii de înființare a unei mitropolii ortodoxe la Cluj, a fost instalat în scaunul episcopal respectiv episcopul Teofil Herineanu, tot fost preot greco-catolic, care nu a pus nici un fel de condiții.[1]

Mitropolia Clujului a fost înființată în 4 noiembrie 2005, dată pânǎ la care episcopiile care o compuneau (Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Episcopia Oradiei, Bihorului și Sǎlajului, Episcopia Maramureșului și Sǎtmarului) au aparținut jurisdicțional de Mitropolia Ardealului, cu sediul la Sibiu.

Pe 3 noiembrie 2005 în funcția de mitropolit al Ardealului a fost ales episcopul Laurențiu Streza[2], considerat un apropiat al lui Daniel Ciobotea, pe atunci mitropolit al Moldovei. Contracandidatul episcopului Streza a fost arhiepiscopul Andrei Andreicuț de la Alba Iulia, un apropiat al arhiepiscopului Bartolomeu Anania.[3] În data de 4 noiembrie 2005, supărat că protejatul său nu a câștigat scaunul de mitropolit al Ardealului, Bartolomeu Anania a propus divizarea teritoriului Mitropoliei Ardealului, propunere acceptată de Sfântul Sinod.[3][4] Unitatea canonică mai mică a continuat să se numească Mitropolia Ardealului, iar unitatea mai mare, cu sediul la Cluj, a fost numită Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, cu jurisdicție asupra eparhiilor Vadului, Feleacului și Clujului, Maramureșului și Sătmarului. În 2007 a fost înființată și Episcopia Sǎlajului, tot în componența Mitropoliei Clujului.

Organizare[modificare | modificare sursă]

Publicații[modificare | modificare sursă]

Din aprilie 2007[5], mitropolia editează Revista Tabor.[6]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Ovidiu Bozgan, Unificarea bisericii, Universitatea București, 2002.
  2. ^ PS Laurentiu, salutat de greco-catolici, 5 noiembrie 2005, Evenimentul zilei, accesat la 2 septembrie 2013
  3. ^ a b Lavinia Stan, Lucian Turcescu, Religie și politică în România postcomunistă, București 2010, pag. 387.
  4. ^ Lupta din Biserica duce la infiintarea unei noi Mitropolii!, 5 noiembrie 2005, Evenimentul zilei, accesat la 2 septembrie 2013
  5. ^ http://www.tabor-revista.ro/en.php?module=archive
  6. ^ „TABOR“, lansata la Cluj de IPS Bartolomeu Anania, 26 iunie 2007, Ioana Oros, Monitorul de Cluj

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Lavinia Stan, Lucian Turcescu, Religion and Politics in Post-Communist Romania, Oxford University Press 2007, pag. 204-208. În limba română: Religie și politică în România postcomunistă, Editura Curtea Veche, București 2008, pag. 384-392.

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Mitropolia Clujului, Alba Iuliei, Crișanei și Maramureșului: dosar documentar, Monica Tămășan, Ed. Renașterea, 2005

Legături externe[modificare | modificare sursă]