Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Stema Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului

Episcopia Maramureșului și Sătmarului este o episcopie în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, cu sediul în municipiul Baia Mare. A fost înființată în anul 1990, ca episcopie sufragană a Mitropoliei Ardealului. Instalarea în funcție a episcopului Iustinian Chira avut loc în data de 11 noiembrie 1990 în Vechea Catedrală Greco-Catolică din Baia Mare, revendicată de BRU și nerestituită până în prezent.

Din 1994 arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului este Iustin Hodea.

Din 2005 Episcopia Maramureșului și Sătmarului face parte din Mitropolia Clujului.

În contextul alegerilor prezidențiale din 2014 mai mulți clerici ai Episcopiei Maramureșului, între care episcopul Iustin Hodea, au făcut propagandă electorală în favoarea lui Victor Ponta (PSD).[1][2]

În ședința de guvern din 9 decembrie 2014 cabinetul Victor Ponta a decis transferul unei construcții de 1.494 metri pătrați și a unui teren de 3.104 metri pătrați în proprietatea Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, cu titlu gratuit.[3]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Alianța BOR-PSD, Gândul, 13 noiembrie 2014.
  2. ^ Imobile pentru Biserică, la o zi după ce un episcop i-a îndemnat pe credincioși să voteze cu "al nostru", ProTv, 11 noiembrie 2014.
  3. ^ Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului a primit gratuit de la Guvern, în proprietate, imobile ale statului, Mediafax, 9 decembrie 2014.

Legături externe[modificare | modificare sursă]