Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale este o parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române. Ea are în responsabilitate coordonarea activităților pastorale și misionare ale eparhiilor ortodoxe române care au jurisdicții canonice în următoarele țări: Franța, Elveția, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Irlanda, Islanda, Italia, Spania și Portugalia. Este condusă de mitropolitul Iosif Pop.

Din Mitropolie fac parte următoarele unități administrative:

Istorie[modificare | modificare sursă]

Din 1982 până în 1992 întâistătător al acestei arhiepiscopii a fost Adrian Hrițcu.

La 21 octombrie 2001 Arhiepiscopia Europei Occidentale și Meridionale a fost ridicată la rang de mitropolie, iar arhiepiscopul Iosif Pop a primit titlul de mitropolit. Tot la acea dată a fost hirotonit episcopul vicar Siluan Șpan, cu titlul de „Marsilianul”.

Începând cu data de 1 august 2004 episcopul Siluan a primit sarcina pastorală, misionară, administrativă și de reprezentare a Bisericii Ortodoxe Române în Italia (Vicariatul Italiei).

Astfel, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei ia ființă în anul 2007, ca urmare a hotărârii Adunării extraordinare a clerului din Italia de a se înființa Episcopia Ortodoxă Română a Italiei (Gavedo, 8 mai 2007), aprobată de către Adunarea Mitropolitană (Limours, 1 iunie 2007) și de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (București, 21 iunie 2007). Preasfințitul episcop Siluan (Șpan) a fost ales drept unic candidat de către Colegiul electoral al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (Paris, 19 februarie 2008), iar Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales ca cel dintâi Episcop al Italiei (București, 5 martie 2008). A fost înscăunat de către Mitropolitul Iosif la Lucca, în ziua de joi 8 mai 2008.

Note[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]