Episcopia Basarabiei de Sud

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Episcopia Basarabiei de Sud este o eparhie a Bisericii Ortodoxe Române, sufragană a Mitropoliei Basarabiei. Este considerată continuatoare a Episcopiei de Cetatea Albă-Ismail. Are sediul în orașul Cantemir (Republica Moldova) și in prezent este condusă de Preasfințitul Părinte Veniamin Goreanu.

Episcopi[modificare | modificare sursă]

Ierarhii din fruntea fostei Episcopiei de Cetatea Albă-Ismail au fost:

Vicari Administrativi[modificare | modificare sursă]

Dupa reinfiintarea Mitropoliei Basarabiei si a Episcopiei Basarabiei de Sud responsabili au fost Vicari Administrativi si nu Episcopi:

  • Vicar Administrativ PC Protoiereu Mihail Ursache ( - 2011)
  • Vicar Administrativ PC Preot Iulian Budescu (2011.11.17 - Prezent)

În data de 17 noiembrie 2011, sub președinția Înaltpreasfințitului Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a avut loc Ședința Permanenței Consiliului Eparhial al Mitropoliei Basarabiei.

În cadrul ședinței s-au discutat mai multe probleme legate de organizarea și buna funcționate a părților componente ale Mitropoliei Basarabiei. Consiliul Eparhial a numit în funcția de Vicar Administrativ al Episcopiei Basarabiei de Sud pe PC preot Iulian Budescu, consilier pe probleme misionar-pastorale și tineret. Locul de Vicar al Episcopiei Basarabiei de Sud a rămas vacant după eliberarea din această funcție a PC Protoiereu Mihail Ursache.

PC preot Iulian Budescu îi revine sarcina de a continua organizarea centrului eparhial al Episcopiei Basarabiei de Sud începută de antecesor său.

Părți componente ale Mitropoliei Basarabie sunt:

  • Arhiepiscopia Chișinăului
  • Episcopia de Bălți, recunoscută de către autoritățile Republicii Moldova ca persoană juridică și parte componentă a Mitropoliei Basarabiei la 17 noiembrie 2004;
  • Episcopia Basarabiei de Sud, a fost recunoscută de către autoritățile Republicii Moldova ca persoană juridică și parte componentă a Mitropoliei Basarabiei în data de 14 noiembrie 2006;
  • Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor și a toată Transnistria – recunoscută la 15 noiembrie 2006.