Martin Bormann

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Martin Bormann
Bundesarchiv Bild 183-R14128A, Martin Bormann.jpg
Martin Bormann
Date personale
Născut [1]
Wegeleben, Germania
Decedat (44 de ani)
Berlin, Germania Nazistă
Cetățenie Germania Nazistă
Republica de la Weimar
Imperiul German
Ocupație om politic
Deputat în Reichstagul Germaniei Naziste

Premii Insigna de aur a Partidului Nazist[*]
Partid politic Partidul Nazist

Martin Bormann (n. 17 iunie 1900, Wegeleben, Germania — d. 2 mai 1945, Berlin, Germania) a fost un om politic nazist german, judecat la procesele de la Nürnberg și condamnat la moarte în contumacie pentru crime de război și crime împotriva umanității.

A aderat la nazism în 1925 și a lucrat cu Rudolf Hess, fiindu-i secretar particular și șef de cabinet. Aflat din 1941 la conducerea cancelariei partidului nazist (Parteikanzlei), cu rang de ministru de stat, Bormann a fost printre cei mai apropiați colaboratori ai lui Hitler în ultima perioadă a celui de-al doilea război mondial.

Dispărut în noaptea dintre 1 și 2 mai 1945, Bormann a fost condamnat în contumacie la moarte prin spînzurare, tribunalul de la Nürnberg găsindu-l vinovat de faptele descrise în capetele de acuzare nr. 3 crime de război și nr. 4 crime împotriva umanității.

Înaintea morții lui Hitler, Bormann a fost desemnat succesor al acestuia la conducerea Partidului Muncitoresc German Național-Socialist. Scheletul său a fost descoperit, identificat, datat ca fiind mort în mai 1945 în Berlin prin autootrăvire. Rămășițele sale pământești au fost arse și împrăștiate în Marea Baltică.

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Martin Bormann
  1. ^ "Martin Bormann", data.bnf.fr, accesat la 10 octombrie 2015