Lyride

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lyride
Corp părinteC/1861 G1 (Thatcher)
Radiant
Constelațieconstelația Lira
Ascensiune dreaptă18h 08m
Declinație+32°
Proprietăți
Are loc în timpulaprilie
Data apogeului22 aprilie
Viteză48 km/s
Numărul orelor de zenit18

Lyridele desemnează o importantă ploaie de meteori care debutează la 16 aprilie și ia sfârșit la 26 aprilie,[1] în fiecare an.

Observare[modificare | modificare sursă]

Radiantul acestei ploi de meteori se situează în constelația Lira, maximul său de activitate are loc la 22 aprilie. Este denumită și « Alpha Lyride » sau « Lyride din aprilie ».

Acest radiant se decalează, în mod progresiv, spre constelația Hercule. Sursa acestei ploi de meteori este cometa periodică C/1861 G1 (Thatcher).[2] Lyridele sunt observate de peste 2600 de ani.

Ploaia de meteori din 22 mai 687 î.Hr.[3] (calendarul iulian proleptic), a fost observată de către Zuo Zhuan, care o descrie astfel:

„În acea zi de vară a xīn-mǎo din luna a 4-a a celui de-al 7-lea an al domniei regelui Zhuang din Lu, la căderea nopții, stelele fixe erau invizibile, la miezul nopții, stelele căzură ca ploaia.[4]

Vârful de activitate al ploii de meteori se situează între 22 aprilie și dimineața de 23 aprilie. În general, au fost numărați între 5 și 20 de meteori pe oră, în medie 10.[1] Observatorii aflați la țară numără mai mulți decât cei situați în aglomerațiile urbane, din cauza poluării luminoase.

Lyridele au în general o magnitudine vizuală de +2. Totuși, unii meteori pot fi mai strălucitori, cunoscuți sub denumirea din engleză Lyrid fireballs[5], ei pot proiecta o umbră pentru câteva momente și lăsa în urma lor o dâră pentru câteva minute.[6]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b en „Lyrids”. Accesat în . 
  2. ^ The mean orbit of the April Lyrids (în engleză), 289 (3), , pp. 721–728 
  3. ^ en Unele surse pretind că ar fi vorba de „16 martie”. , ceea ce nu poate fi adevărat. Întrucât 16 martie, despre care se vorbește, este cel din calendarul gregorian proleptic; în plus, nu era vara, după cum precizează textul original.
  4. ^ „Meteors - April's Lyrid Meteor Shower”. Accesat în . 
  5. ^ Lyrid Fireball Meteor 2006 pe YouTube
  6. ^ „The Lyrid meteor shower”. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]