Liga Hanseatică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Liga hanseatică)
Jump to navigation Jump to search
Acest articol se referă la Liga Hanseatică, alianță comercială a diferite orașe porturi din nordul Europei. Pentru alte sensuri, vedeți Hansa (dezambiguizare).
Carta marina a întregii regiuni a Mării Baltice (1539).

Liga Hanseatică (în germană die Hanse, în norvegiană Hansaen, în olandeză de Hanze, în poloneză Hanza, în suedeză Hansan) a fost o alianță militară și comercială a orașelor de la Marea Nordului până la Marea Baltică, începând cu Evul Mediu târziu (secolul al XIII-lea) până în secolul al XVII-lea. La ultima conferință a Hansei, desfășurată la Lübeck în anul 1669 au participat doar nouă orașe: Lübeck, Hamburg, Bremen, Braunschweig, Danzig, Hildesheim, Köln, Osnabrück și Rostock.

Numele Hansei s-a păstrat în denumirile oficiale ale orașelor Hamburg și Bremen (cu statut de land federal), precum și în denumirea companiei Lufthansa (în traducere Hansa Aerului sau Hansa Aeriană).

Istoric[modificare | modificare sursă]

Formarea Ligii Hanseatice în Hamburg, Germania, conform unei reprezentări ulterioare din 1241.

Istoricii au căzut de comun acord că originea Ligii trebuie coroborată cu fondarea orașului Lübeck, care s-a petrecut în 1158/1159, după cucerirea zonei care aparținuse anterior contelui de Schauenburg și Holstein de către Henric Leul, duce de Saxonia.

Expedițiile comerciale, raidurile și pirateria au fost comune zonei Baltice din timpuri străvechi. Spre exemplu, marinarii din Gotland navigaseră atât de departe încât până și orașul Novgorod le era relativ accesibil. Totuși, comerțul interstatal din nordul Europei, și în special din Marea Baltică, a fost practic nesemnificativ până la constituirea Hansei, dată după care a început să se desfășoare la o scară majoră.

Orașele germane obținuseră controlul asupra comerțului din Marea Baltică cu o relativă ușurință pentru circa mai bine de un secol, între anii 1120 - 1250, timp în care Lübeck a devenit nodul central al rețelei comerțului maritim care conecta toate zonele adiacente Mării Nordului și Mării Baltice. Apogeul hegemoniei orașului liber Lübeck s-a petrecut în secolul al 15-lea. Visby, unul din puternicele centre comerciale ale zonei, a refuzat în 1358 să devină membru al Ligii Hanseatice întrucât navigatorii acestui oraș dominaseră Baltica înaintea constituirii Hansei. Una din tacticile de succes pe care marinarii Visby-ului o aplicaseră înainte de existența Hansei, fusese ideologia monopolistică, concept cu ajutorul căreia au eliminat competiția navigatorilor din insula Gotland.

Membri ai Ligii Hanseatice[modificare | modificare sursă]

Cercul Vend și Pomeranian[modificare | modificare sursă]

Oraşele din Cercul Vend şi Pomeranian

Cercul Saxonia, Thuringia și Brandenburg[modificare | modificare sursă]

Cercul Polonia, Prusia, Livonia și Suedia[modificare | modificare sursă]

Cercul Rinului, Westfalia, Olanda[modificare | modificare sursă]

Membri care aveau drept de control și ținere a evidenței (Kontore)[modificare | modificare sursă]

Kontore principale[modificare | modificare sursă]

Bryggen in Bergen/Norway

Kontore secundare[modificare | modificare sursă]

Alte orașe cu o comunitate hanseatică[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe în limba engleză[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Liga Hanseatică