Groningen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Groningen (dezambiguizare).
Groningen
—  Oraș  —
Groningen
Groningen
Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Coordonate: 53°13′00″N 6°33′00″E / 53.216666666667°N 6.55°E / 53.216666666667; 6.55

Țară Regatul Țărilor de Jos Țările de Jos
Provincie Groningen

Guvernare
 - Primar Peter den Oudsten[*] (Partij van de Arbeid)

Suprafață
 - Total 83,69 km²

Populație (2007)[1]
 - Total 181,819 locuitori
 - Densitate 2,284 loc./km²

Cod poștal 9700–9747
Prefix telefonic 050

Localități înfrățite
 - Katowice Polonia
 - Kaliningrad Rusia
 - Oldenburg Germania
 - Graz Austria
 - Tallinn Estonia
 - Odense Danemarca
 - Newcastle-upon-Tyne Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
 - Murmansk Rusia
 - Tianjin Republica Populară Chineză

Site web: http://www.groningen.nl/

Poziția localității Groningen
Poziția localității Groningen
Herestraat, în Groningen

Groningen este un oraș în nordul Olandei, reședința în provinciei Groningen. Având o populație de 185.000 de locuitori, este de departe cel mai mare oraș din nordul Olandei.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Orașul a fost fondat pe la punctul cel mai nordic al zonei Hondsrug. Cel mai vechi document care face referire la existența lui Groningen datează din 1040. Cu toate acestea, orașul a existat deja cu mult înainte: cele mai vechi urme arheologice găsite se crede că provin din anii 3950 î.Hr.-3720 î.Hr., deși prima așezare majoră din Groningen a fost localizată în secolul al 3-lea AD.

În secolul al 13-lea, atunci când Groningen a fost un important centru comercial, locuitorii săi au construit un zid al orașului pentru a sublinia autoritatea sa. Orașul a avut o influență puternică asupra ținuturilor din jurul său și a făcut dialectul său o limbă comună. Cea mai influenăa perioadă a orașului a fost la sfârșitul secolului al 15-lea, secol atunci când provincia Friesland din apropiere a fost administrată din Groningen. În timpul acestor ani, Turnul Martini a fost construit, care s-a ridicat deasupra orașului de la (atunci) 127 de metri de înalt, făcând-o cea mai înaltă clădire din Europa la acea dată. Independența orasului a luat sfârșit atunci când a ales să își unească forțele cu spaniolii în timpul războiului optzeci de ani de în 1594. A trecut mai târziu de partea cealalta a combatantelor, alăturându-se republicii celor șapte țări de jos.

În 1614, la Universitatea din Groningen a fost înființată, inițial doar pentru educație religioasă, în aceeași perioadă, orașul s-a extins rapid și un nou zid al orașului a fost construit. Același zid al orașului a fost testat în cursul celui de-al treilea război anglo-olandez, în 1672, când orașul a fost atacat cu înverșunare de către episcopul din Münster, Bernhard von Galen. Zidul orașului a rezistat, un eveniment care este sărbătorit cu muzică și focuri de artificii, la 28 august (ca "Gronings Ontzet" sau "Bommen BEREND").

Orașul nu a scăpat de devastare în al doilea război mondial. În special, piața principală, Grote Markt, a fost distrus în mare parte, în aprilie 1945, în cadrul bătăliei din Groningen, cu toate acestea, Turnul Martini, biserica ei - Goudkantoor - și primăria nu au fost afectate de luptele care au durat mai multe zile.

Localnici celebrii[modificare | modificare sursă]

Trivia[modificare | modificare sursă]

  • La nivel național Orasul este cunoscut sub numele de "Metropola Nordului" si ca "Martinistad" referindu-se la Martini Turnul.
  • Orasul este cunoscut sub numele de "Stad" în dialect local, care se traduce ca metropola, pentru că este singurul oraș mare din provincia Groningen.
  • Până în 2007, în lunile de toamna, fabrica de zahăr producea un miros dulce distinct care putea fi detectat de la cele mai multe zone ale orasului. La începutul anului 2008, fabrica de zahăr suiker Unie a închis porțile.
  • Dupa ce a cantat la un spectacol on deschiderea trupei de Waterboys, muzicianul irlandez Mic Christopher a alunecat și, ca urmare, a murit din cauza leziunilor la cap.

Localități înfrățite[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]