Sari la conținut

Valka

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Valka
—  oraș sub jurisdicție municipală din Letonia[*] și localitate de frontieră[*]  —

Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Motto: 1 pilsēta, 2 valstis (Un oraș, două țări)
Map
Valka (Letonia)
Poziția geografică în Letonia
Coordonate: 57°46′31″N 26°01′17″E ({{PAGENAME}}) / 57.775277777778°N 26.021388888889°E

Țară Letonia
Comună[*] Valkas novads[*][[Valkas novads (municipality of Latvia from 2009)|​]]
Atestare Modificați la Wikidata

Suprafață[1]
 - Total13,98 km²
Altitudine50 m.d.m.

Populație (2024)
 - Total4.564 locuitori

Cod poștalLV-470(1-2)
Prefix telefonic+371 647

Localități înfrățite
 - Weißenburg in BayernGermania
 - Radviliškis[*][[Radviliškis (city in Lithuania)|​]]Lituania
 - Valga linnEstonia

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata

Poziția localității Valka
Poziția localității Valka
Poziția localității Valka

Valka (în germană Walk) este un oraș și o municipalitate din nordul Letoniei, la granița cu Estonia de-a lungul ambelor maluri ale râului Pedele.

Valka și orașul eston Valga sunt gemene, separate de granița estono-letonă, dar folosesc același slogan: „Un oraș, două țări” (1 pilsēta, 2 valstis). Granița care a împărțit orașul livonian Walk a fost marcată în 1920 de o comisie internațională condusă de către colonelul britanic Stephen George Tallents. Odată cu extinderea Acordului Schengen și desființarea frontierei dintre Estonia și Letonia în 2007, s-a anunțat că se va înființa un transport public comun cu autobuzul între Valka și Valga. De asemenea, toate punctele de trecere a frontierei au fost eliminate, gardurile au fost demolate și toate drumurile de acces au fost deschise. În 2016 s-a anunțat că, datorită vieții mai bune și a salariilor mai mari din Estonia, mulți locuitori din Valka s-au înregistrat ca locuitori din Valga.[2]

O localitate numită Walk a fost menționată pentru prima dată în anul 1286. Din 1419 a fost cetatea de scaun a unui landtag (organ reprezentativ) al confederației Terra Mariana (Livonia medievală).

În 1584 i s-au acordat aceleiași drepturi de oraș ca și Riga de către regele polono-lituanian Ștefan Báthory și a intrat sub stăpânirea poloneză.

În 1626 partea estonă a intrat sub stăpânirea suedeză și aproximativ 100 de ani mai târziu, ambele orașe au devenit parte a Imperiului Rus.

Cu toate acestea, orașul și-a câștigat importanța abia la sfârșitul secolului al XIX-lea, când seminarul de profesori al regiunii Vidzeme a funcționat aici și, de asemenea, a devenit un important nod feroviar. Mai mult, prima linie de cale ferată cu ecartament îngust de pe teritoriul Letoniei moderne a fost construită de la Valka până la orașul eston Pärnu.

Valga a fost ocupată de Germania în ianuarie 1918, iar Estonia și-a declarat independența la 24 februarie. Mai târziu în același an, la 15 noiembrie, Letonia a făcut același lucru.

La 31 ianuarie 1919 a avut loc Bătălia de la Paju, lângă Valga, în timpul Războiului de Independență al Estoniei împotriva sovieticilor. După lupte grele, grupul Tartu-Valga al armatei estone i-a împins pe pușcașii letoni sovietici afară din conacul Paju. A fost cea mai acerbă luptă din perioada de început a războiului. Comandantul eston Julius Kuperjanov a căzut în luptă.[3]

Dezacorduri între cele două țări cu privire la cui aparține Valga / Valka au apărut la scurt timp după ce Letonia și-a proclamat independența. Arbitrajul internațional condus de reprezentantul britanic, colonelul S. G. Tallents la 1 iulie 1920 a stabilit definitiv granița dintre Estonia și Letonia, inclusiv prin a da orașului Valga aproape întreg teritoriul construit al orașului Valka. Valka a primit doar Piața Lugazi și aproximativ 80 de clădiri din lemn. Conform înregistrărilor letone, aproximativ 2.500 de cetățeni letoni s-au mutat din partea estonă. Valga propriu-zisă până la cimitirul Konnaoja și Luke a rămas sub stăpânirea estonă. Ulterior au fost stabilite posturi de frontieră și cele două orașe au fost astfel împărțite timp de 21 de ani până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.

La 15 noiembrie 1917 s-a luat decizia de a proclama Republica independentă Letonia la Valka. Drapelul roșu-alb-roșu al Letoniei a fost ridicat aici pentru prima dată. La 1 iulie 1920 orașul a fost împărțit între nou-născutele state letone și estone.

În oraș se află o școală primară și un gimnaziu. Institutul Letoniei-Estoniei oferă studii suplimentare.

Oameni notabili

[modificare | modificare sursă]

Orașe gemene - orașe surori

[modificare | modificare sursă]

Valka este înfrățit cu:[4]

  1. ^ a b Reģionu, novadu, pilsētu un pagastu kopējā un sauszemes platība gada sākumā (în letonă), Centrālā statistikas pārvalde[*][[Centrālā statistikas pārvalde (Latvia's principal government institution in charge of statistics and census data)|​]], accesat în  
  2. ^ Desmitā daļa Valkas novada iedzīvotāju reģistrējušies Igaunijā, vēsta raidījums
  3. ^ Jaan Maide (1933) [www.ksk.edu.ee/file.php?ID=1206 Ülevaade Eesti vabadussõjast] Kaitseliit publishing, Tartu
  4. ^ „Intl. cooperation”. valka.lv. Valka. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]