Sari la conținut

Valka

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Valka
—  oraș sub jurisdicție municipală din Letonia[*] și localitate de frontieră[*]  —

Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Motto: 1 pilsēta, 2 valstis (Un oraș, două țări)
Map
Valka (Letonia)
Poziția geografică în Letonia
Coordonate: 57°46′31″N 26°01′17″E ({{PAGENAME}}) / 57.775277777778°N 26.021388888889°E

Țară Letonia
Comună[*] Valkas novads[*][[Valkas novads (municipality of Latvia from 2009)|​]]
Atestare Modificați la Wikidata

Suprafață[1]
 - Total13,98 km²
Altitudine50 m.d.m.

Populație (2023)
 - Total4.582 locuitori

Cod poștalLV-470(1-2)
Prefix telefonic+371 647

Localități înfrățite
 - Weißenburg in BayernGermania
 - Radviliškis[*][[Radviliškis (city in Lithuania)|​]]Lituania
 - Valga linnEstonia

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Poziția localității Valka
Poziția localității Valka
Poziția localității Valka

Valka (în germană Walk) este un oraș și o municipalitate din nordul Letoniei, la granița cu Estonia de-a lungul ambelor maluri ale râului Pedele.

Valka și orașul eston Valga sunt gemene, separate de granița estono-letonă, dar folosesc același slogan: „Un oraș, două țări” (1 pilsēta, 2 valstis). Granița care a împărțit orașul livonian Walk a fost marcată în 1920 de o comisie internațională condusă de către colonelul britanic Stephen George Tallents. Odată cu extinderea Acordului Schengen și desființarea frontierei dintre Estonia și Letonia în 2007, s-a anunțat că se va înființa un transport public comun cu autobuzul între Valka și Valga. De asemenea, toate punctele de trecere a frontierei au fost eliminate, gardurile au fost demolate și toate drumurile de acces au fost deschise. În 2016 s-a anunțat că, datorită vieții mai bune și a salariilor mai mari din Estonia, mulți locuitori din Valka s-au înregistrat ca locuitori din Valga.[2]

Istorie[modificare | modificare sursă]

O localitate numită Walk a fost menționată pentru prima dată în anul 1286. Din 1419 a fost cetatea de scaun a unui landtag (organ reprezentativ) al confederației Terra Mariana (Livonia medievală).

În 1584 i s-au acordat aceleiași drepturi de oraș ca și Riga de către regele polono-lituanian Ștefan Báthory și a intrat sub stăpânirea poloneză.

În 1626 partea estonă a intrat sub stăpânirea suedeză și aproximativ 100 de ani mai târziu, ambele orașe au devenit parte a Imperiului Rus.

Cu toate acestea, orașul și-a câștigat importanța abia la sfârșitul secolului al XIX-lea, când seminarul de profesori al regiunii Vidzeme a funcționat aici și, de asemenea, a devenit un important nod feroviar. Mai mult, prima linie de cale ferată cu ecartament îngust de pe teritoriul Letoniei moderne a fost construită de la Valka până la orașul eston Pärnu.

Valga a fost ocupată de Germania în ianuarie 1918, iar Estonia și-a declarat independența la 24 februarie. Mai târziu în același an, la 15 noiembrie, Letonia a făcut același lucru.

La 31 ianuarie 1919 a avut loc Bătălia de la Paju, lângă Valga, în timpul Războiului de Independență al Estoniei împotriva sovieticilor. După lupte grele, grupul Tartu-Valga al armatei estone i-a împins pe pușcașii letoni sovietici afară din conacul Paju. A fost cea mai acerbă luptă din perioada de început a războiului. Comandantul eston Julius Kuperjanov a căzut în luptă.[3]

Dezacorduri între cele două țări cu privire la cui aparține Valga / Valka au apărut la scurt timp după ce Letonia și-a proclamat independența. Arbitrajul internațional condus de reprezentantul britanic, colonelul S. G. Tallents la 1 iulie 1920 a stabilit definitiv granița dintre Estonia și Letonia, inclusiv prin a da orașului Valga aproape întreg teritoriul construit al orașului Valka. Valka a primit doar Piața Lugazi și aproximativ 80 de clădiri din lemn. Conform înregistrărilor letone, aproximativ 2.500 de cetățeni letoni s-au mutat din partea estonă. Valga propriu-zisă până la cimitirul Konnaoja și Luke a rămas sub stăpânirea estonă. Ulterior au fost stabilite posturi de frontieră și cele două orașe au fost astfel împărțite timp de 21 de ani până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.

La 15 noiembrie 1917 s-a luat decizia de a proclama Republica independentă Letonia la Valka. Drapelul roșu-alb-roșu al Letoniei a fost ridicat aici pentru prima dată. La 1 iulie 1920 orașul a fost împărțit între nou-născutele state letone și estone.

Educație[modificare | modificare sursă]

În oraș se află o școală primară și un gimnaziu. Institutul Letoniei-Estoniei oferă studii suplimentare.

Oameni notabili[modificare | modificare sursă]

Orașe gemene - orașe surori[modificare | modificare sursă]

Valka este înfrățit cu:[4]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Reģionu, novadu, pilsētu un pagastu kopējā un sauszemes platība gada sākumā (în letonă), Centrālā statistikas pārvalde[*][[Centrālā statistikas pārvalde (Latvia's principal government institution in charge of statistics and census data)|​]], accesat în  
  2. ^ Desmitā daļa Valkas novada iedzīvotāju reģistrējušies Igaunijā, vēsta raidījums
  3. ^ Jaan Maide (1933) [www.ksk.edu.ee/file.php?ID=1206 Ülevaade Eesti vabadussõjast] Kaitseliit publishing, Tartu
  4. ^ „Intl. cooperation”. valka.lv. Valka. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]