Ventspils

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ventspils
—  Oraș  —
Ventspilis. Livonijos ordino pilis, 1290 m. 2006-09-22.jpg
Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Ventspils se află în Letonia
Ventspils
Ventspils
Ventspils (Letonia)
Poziția geografică
Coordonate: 57°25′N 21°32′E57°25′N 21°32′E

ȚarăLetonia Letonia
Oraș1378

Guvernare
 - PrimarAivars Lembergs[*] (For Latvia and Ventspils[*])

Suprafață
 - Total55,4 km²
Altitudinem.d.m.

Populație
 - Total43806 locuitori
 - Densitate790,92 loc./km²

Cod poștalLV-36(01-21)
Prefix telefonic+371 636

Localități înfrățite
 - VästervikSuedia
 - StralsundGermania
 - LorientFranța
 - Comuna VästervikSuedia

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
GeoNames Modificați la Wikidata
OpenStreetMap Modificați la Wikidata

Ventspils (în germană Windau) este un oraș Letonia. Este unul ditre cele 7. orașe independente ale Letoniei, orașe care au administrație separată de cea a raionului înconjurător. Are o populație de 43.806 locuitori. Este situat în regiunea istorică Curland, a Letoniei, localizat pe râul Venta la vărsarea acestuia în Marea Baltică și are un port care nu îngheață pe parcursul anului. Denumirea orașului înseamnă literalmente Castelul de pe Venta, cu referire la răul care-l străbate. Orașul a fost locuit de germanii baltici.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Ventspils s-a dezvoltat în jurul Castelului Ordinului Livonian, de pe malurile râului Venta. A fost întemeiat în 1314 si a devenit un important oraș mercantil a Ligii Hanseatice.

Ca parte a Ducatului de Courland, Ventspils a înflorit într-un centru de construcție a navelor maritime. 44 de vase de război și 79 de vase de comerț au fost construite în oraș, loc din care a plecat flota Ducelui să colonizeze Gambia și Tobago. Metalul, chihlimbarul și magazinele de prelucrare a lemnului au devenit de asemenea importante pentru dezvoltarea orașului.

În timpul războiului Polonezo-Suedez și a Marelui Război Nordic, Ventspils a fost distrus, și, în 1711 o boală (ciuma?) a dus la pieirea majorității locuitorilor. Ventspils a căzut sub controlul Imperiului Rus și creșterea sa a fost oprită.

Abia în anul 1850 comerțul maritim și construcția de nave a redevenit importantă. Portul a fost modernizat în 1890 și conectat cu Moscova printr-o cale ferată. A devenit unul din cele mai profitabile porturi ale Imperiului Rus, aducând, până în anul 1913 un profit anual de 130 de milioane de ruble. Populația a crescut de asemenea, de la 7000 în 1897 la 29 000 în 1913.

În timpul ocupației germane, din 1915-1919, populația aproape s-a înjumătățit.

În 1939, Armata Roșie și-a stabilit o bază în Ventspils. Sub conducere sovietică, o conductă de petrol a fost construită spre Ventspils, acesta devenind cel mai mare port folosit în exportul de țiței. La 30 de km nord de Ventspils se află ex-sovieticul centru de radioastronomie VSRAC (Ventspils Starptautiskais Radioastronomijas Centrs sau Centrul Radio Astronomic International Ventspils). Existența sa a fost necunoscută populației de rând până în anul 1994.

După obținerea independenței, Guvernul Letoniei a început un proces de înfrumusețare pentru a face orașul mai atractiv pentru turiști.

În 2004, Ventspils a fost orașul gazdă pentru un exercițiu multi-național, denumit Operațiuni Baltice XXXIII (BALTOPS), la care au luat parte state precum Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Polonia, Suedia, Rusia, Letonia, Danemarca, Finlanda, Norvegia. Forțele maritime au fost conduse de crucișătorul USS Anzio și distrugătorul USS Cole. Vasele marine americane au fost primele din statul nord-american care au visitat portul leton de la declararea independenței statului baltic.

Economie[modificare | modificare sursă]

O caracteristică a localității este acea a înaltului nivel de dezvoltare comparativ cu restul țării. În acest moment, indicatorii de șomaj și cei de venit sugerează că Ventspils a creat un mediu favorabil pentru dezvoltarea mediului economic.

Produsul Intern Brut (PIB), făcând referire la valoarea de piață a tuturor bunurilor și serviciilor produce de sectorul public și privat este considerat principalul indice economic de creștere. Începând cu anul 2008 PIB-ul pe localități nu mai este calculat, prin urmare acesta poate fi analizat doar până în anul 2007.

În 2007, PIB-ul orașului port a fost calculat la 327.87 miliarde Lats (creștere de 7.9% față de anul 2006). Nivelul PIB-ului a fost situat la 7,530 LVL (cu 16% mai mare decât PIB-ul mediu al țării) și 51% mai ridicat decât nivelul PIB al regiunii Courland (4,979 LVL). Dintre orașe Ventspils s-a situat pe locul doi, după Riga (LVL 11,163).

Alți indicatori economici de creștere sunt investițiile non-financiare și indexul comparativ. Asemenea PIB-ului, acești indicatori au fost calculați doar până în anul 2007 la nivel de orașe. Investițiile non-financiare din Ventspils în anul 2006 au valorat 155.4 milioane de Lats, iar in 2007 de 149,2 milioane de Lats (Biroul Central de Statistică din Letonia (CSP), Statistici despre indicatorii de bază a structurii mediului de afaceri, Latvia 2009). Investițiile non-financiare din Ventspils au fost cele mai mari din Letonia, la nivel de orașe. (Agenția Naționala de Dezvoltare Regionala, Dezvoltarea Regională în Letonia. Letonia 2009).

În 2009, Ventspils avea înregistrate aproximativ 2000 de companii de afaceri, din care 1083 erau active. Pe parcurusul ultimilor ani, acivitățile economice ale locuitorilor și numărul de companii active au crescut. Astfel în anul 2004 erau înregistrate doar 890.

Pentru o lungă perioadă de timp exista o singură ramură economică în Ventspils, între timp situația s-a schimbat. Ținând cont de locția geografică și de beneficiul de a avea un port care nu îngheață pe parcursul anului, principala activitate o reprezintă în continuare transportul maritim (prin valoarea adăugată și prin numărul de angajați), cu toate acestea, procentul din veniturile totale a scăzut, în ultima decadă, crescând procentul veniturilor din industria de produse și a sectorului de servicii. În acest moment localitatea poate fi considerată ca având mai multe activități de bază.

În ciuda unei descreșteri a ratei industriei de transport și de comunicare, acesta este în continuare domeniul dominant în Ventspils, reprezentat de companii cunoscute, precum SIA "Ventspils naftas terminals", AS "Ventbunkers", AS "Ventamonjaks serviss", AS "Ventspils Tirdzniecibas osta", AS "Kalija parks", etc. Este responsabilă pentru un porcent semnificativ de angajați (22,5% din totalul de angajați din oraș), precum și un procent ridicat din taxele provenite, 59% din totalul de taxe colectate.

Al doilea cel mai mare domeniu este industria de constructii, reprezentand 13,5% din numarul de angajati si colectand 15.6% din taxe.

Un sector aflat intr-o continuă crestere este industria de confectii. Potrivit unor informatii oferite de CSP, numarul persoanelor angajate in confectii a crescut de la 1500 in 2003 la 2000 in 2009. Procentul reprezinta 12% din totalul de persoane angajate. Alte ramuri ale industriei usoare sunt industria alimentara, industria de produse tehnologice (hardware) și industria de mobilă.

De asemenea, turismul joacă un rol important in economia orasului. Angajeaza 14.8 % din totalul persoanelor active. Numarul de unitati de cazare și calitatea serviciilor din oras continua sa creasca. În 2010, existau 52 de unitati de cazare în Ventspils, cu un total de 1703 paturi. Noi companii de catering sunt inregistrate anual in registrul comertului. In 2010 existau 95 de locuri (cafenele, restaurante, etc) care ofereau servicii de catering. In fiecare an, Consiliul Local prezinta un premiu pentru "Cea mai buna companie de catering din Ventspils".

Demografie[modificare | modificare sursă]

La inceputul anului 2011, populatia oficiala era de 42 509 (din care 54,3 % erau femei) 66% din populatie e cuprinsa intre 15-62 de ani, 13,9 % are sub 14 ani, iar 20,1 % peste 62 de ani. Structura etnica se prezinta astfel: 55% letoni, 28.9% rusi, 4,7% ucrainieni, 4,5% bielorusi, 1.1% polonezi, 0,9% lituanieni, 4,9% alte etnii.

==