Războiul stelelor (franciză)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Kylo Ren)
Salt la: Navigare, căutare
Războiul stelelor
Rating Rating.gif
Gen științifico-fantastic
Space opera  Modificați la Wikidata
Regizor George Lucas  Modificați la Wikidata
Muzica John Williams  Modificați la Wikidata
Țara Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Website oficial http://www.starwars.com/  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Rotten Tomatoes
Pagina „Războiul stelelor” trimite aici. Pentru alte sensuri vedeți Războiul stelelor (dezambiguizare).
Sigla Star Wars - Războiul stelelor

Războiul stelelor (engleză Star Wars) este o serie de filme științifico-fantastice despre spațiul cosmic, concepută de George Lucas. Primul film din serie a fost difuzat în 25 mai 1977 de 20th Century Fox și a devenit un fenomen de cultură populară, răspândit în lumea întreagă, după care au urmat încă două filme, difuzate la distanță de trei ani. La șaisprezece ani după difuzarea ultimului film din trilogie, a fost difuzat primul film dintr-o nouă trilogie a cărei acțiuni se petrece înaintea celei dintâi, tot la distanță de trei ani, iar ultimul film a fost difuzat în 19 mai 2005.

Din 2008, câștigurile seriei de filme formată din șase părți Războiul stelelor au fost totalizate la aproximativ 4.3 miliarde $, făcându-l să fie a treia serie cu cele mai mari încasări din lume,[1] după seria James Bond și Harry Potter.

Seria de filme Războiul stelelor a dat naștere altor mijloace ale mass-mediei, incluzând cărți, seriile de televiziune, jocuri video și benzi desenate. Aceste suplimente ale trilogiilor filmului cuprind Universul extins al filmelor Războiul stelelor și au avut ca rezultat dezvoltarea semnificativă a universului fictiv al seriei. Aceste mijloace ale mass-mediei au continuat seria în perioada intermediară dintre trilogiile filmului. În 2008, Războiul stelelor: Războiul clonelor (film) a fost lansat în cinematografe, ca fiind primul film din lume din seria Războiul stelelor lansat în afara principalelor trilogii. A fost primul film animat din această serie și era conceput pentru a fi o introducere în Universul extins al filmelor seriale cu același nume, o serie animată în 3 dimensiuni, făcută pe calculator, pe baza seriei animate în două dimensiuni din 2003, Războiul stelelor: Războiul clonelor (serial TV din 2003).

Decorul filmelor[modificare | modificare sursă]

Evenimentele descrise în Războiul stelelor au loc într-o galaxie fictivă. Multe specii de creaturi extraterestre (adesea umanoide) sunt descrise. Diverși roboți sau androizi, sunt de asemenea prezenți, fiind obișnuiți și în general construiți pentru a-și servi proprietarii. Călătoria în spațiu este foarte obișnuită și multe planete din galaxie sunt membre ale Republicii Galactice, mai târziu reorganizată ca Imperiul Galactic.

Unul dintre elementele remarcabile din Războiul stelelor este "forța", care este o formă omniprezentă de energie care poate fi utilizată de cei care au acea capacitate. Este descrisă în primul film produs ca "un câmp energetic, creat de toate creaturile vii, care ne înconjoară, ne emoționează, [și] păstrează galaxia la un loc."[2]

Istoria producției[modificare | modificare sursă]

În 1974 după ce a avut succes cu filmul American Graffiti, George Lucas începe să se gândească să ecranizeze ce avea el în minte, adică Războiul stelelor; a început prin a scrie scenariul. Primul personaj la care s-a gândit a fost Darth Vader. În 1975 a început filmările în Tunisia.

Scenariul[modificare | modificare sursă]

Când cei de la studiourile 20th Century Fox au vrut să vadă ce realizase până atunci, Lucas le-a arătat vreo 20 minute din film, la care toți au zis că este un dezastru și aproape nu mai avea nici o șansă să fie transpus pe ecran. În ciuda tuturor dezaprobărilor Războiul stelelor este lansat în mai, 1977 și devine unul dintre cele mai mari succese de casă. Alec Guiness, actorul care l-a interpretat pe Obi-Wan Kenobi a cerut 2% din vânzări asta înseamna 8 milioane USD. Lucas a devenit așa bogat încât și-a deschis propriul studio. „Episodul IV: O nouă speranță” care pe atunci se numea simplu „Războiul stelelor” a câștigat 6 premii Oscar. Dat fiind succesul filmului, Lucas a mai făcut două părți, una în anul 1980 adică Imperiul contraatacă care a obținut și el un premiu Oscar și Întoarcerea lui Jedi din 1983. Timp de 16 ani George Lucas nu a mai creat nici un film Războiul stelelor preferând să aștepte ca tehnologia să avanseze îndeajuns de mult ca să se potrivească cu viziunea lui. Când a văzut ce-a făcut Steven Spielberg cu Jurassic Park a decis că e timpul să facă o a doua trilogie Războiul stelelor și primul film din această trilogie a fost lansat în anul 1999 ce se numea „Războiul stelelor episodul I: Amenițarea fantomei”. Al doilea episod care se numește „Atacul clonelor” a fost făcut integral digital și a fost lansat în 2002. Cel de-al treilea și ultimul episod din saga Războiul stelelor se numește „Răzbunarea Sith” și face legatura cu prima trilogie, a fost lansat în anul 2005.

Coloana sonoră[modificare | modificare sursă]

Deoarece George Lucas a dorit o coloană sonoră în genul muzicii din filmul 2001: Odiseea spațială, l-a angajat pe compozitorul John Williams, care a compus coloana sonoră pentru toate cele șase filme. În prima trilogie muzica este mai liniștită, iar în a doua aceasta devine mai ritmată.

Poveste[modificare | modificare sursă]

Episoadele I,II și III (Războiul Clonelor)[modificare | modificare sursă]

Chiar dacă este prima trilogie în ordinea desfășurării acțiunii în Universul Războiul stelelor ea este de fapt a doua deoarece este făcută la 16 ani după ce prima trilogie rula în cinematografe. Toată acțiunea filmelor se petrece în jurul personajului Anakin Skywalker. În episodul I evenimentele îl găsesc pe Anakin Skywalker trăind împreună cu mama sa Shmi Skywalker pe planeta Tatooine fiind sclavii unui mic afacerist pe nume Watto. Acțiunea ia o altă întorsătură când pe planeta sa aterizează de urgență din cauza unei scurgeri la motor Qui-Gon Jinn cu padawanul său Obi-Wan Kenobi și cu regina planetei Naboo, Anakin se oferă să-i ajute și chiar îi cazazeă în umila lui locuință. Anakin ajunge să fie eliberat de Qui-Gon Jinn care îl ia cu cu el pentru a deveni Jedi. În episodul II acțiunea se petrece cu 10 ani mai târziu unde republica nu trece prin cele mai bune momente deoarece din ce în ce mai multe planete se desprind de republică alăturându-se Confederației sistemelor independente, iar Anakin descoperă că mama lui a fost omorâtă de Tusken Raiders. În episodul III republica este înlocuită de imperiu, marele masacru Jedi este pus la cale de Lordul Darth Sidious prin ordinul 66, iar Anakin Skywalker devine mâna dreapta a Împăratului (Darth Sidious) cunoscut în celelalte 3 episoade ca Darth Vader.

Personaje[modificare | modificare sursă]

Personaje principale[modificare | modificare sursă]

Padmé Amidala  | C-3PO  | Lando Calrissian  | Chewbacca  | Jabba the Hutt  | Qui-Gon Jinn  | Obi-Wan Kenobi  | Darth Maul  | Prințesa Leia Organa  | Palpatine  | R2-D2  | Darth Sidious  | Anakin Skywalker  | Luke Skywalker  | Han Solo  | Darth Vader  | Mace Windu  | Yoda  | Ahsoka Tano  | Kenneth Colley  |

Filmele[modificare | modificare sursă]

Filmele din seria Războiul stelelor sunt:

  1. Războiul stelelor - Episodul I: Amenințarea fantomei - 19 mai 1999
  2. Războiul stelelor - Episodul II: Atacul clonelor - 16 mai 2002
  3. Războiul stelelor - Episodul III: Răzbunarea Sith - 19 mai 2005
  4. Războiul stelelor - Episodul IV: O nouă speranță - 25 mai 1977 (primul realizat, inițial numit simplu Războiul stelelor)
  5. Războiul stelelor - Episodul V: Imperiul contraatacă - 21 mai 1980
  6. Războiul stelelor - Episodul VI: Întoarcerea lui Jedi - 25 mai 1983
  7. Războiul stelelor - Episodul VII: Trezirea Forței - 18 decembrie 2015[3][4]
  8. The Last Jedi - Episodul VIII
  9. Războiul stelelor - Episodul IX

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]