Generalul Grievous

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Generalul Grievous este un personaj fictiv din universul Star Wars. El este un cyborg cu patru brațe și comandantul suprem al armatei de droizi a Confederației Sistemelor Independente (CIS) în timpul Războiului Clonelor, dintre Separatiști și Republica Galactică pentru controlul deplin al galaxiei. Grievous a fost odată un luptător Kaleesh curajos care și-a dorit să devină Jedi, dar după ce a fost refuzat a jurat răzbunare și s-a alăturat Separatiștilor, care l-au transformat într-un cyborg pentru a-l face mai puternic și amenințător. Grievous a devenit cu timpul comandantul suprem al armatei de droizi, în ciuda faptului că urăște droizii și faptul că el însuși a devenit unul, și a fost antrenat antrenat în artele Jedi de însuși Contele Dooku, un lord Sith și liderul CIS, devenind astfel o adevărată mașinărie de ucis. Grievous este cunoscut pentru forța și cruzimea sa, fiind nemilos atât cu proprii săi soldați cât și cu inamicii săi și reușind să omoare pe parcursul Războiului Clonelor nu mai puțin de 10 Jedi, cărora le-a luat săbiile laser pentru a le adăuga la colecția sa, ceea l-a făcut să fie numit și "ucigașul de Jedi", aducând frică în inimile tuturor inamicilor săi.

Apariții[modificare | modificare sursă]

Războiul Stelelor: Războiul Clonelor (serial TV din 2003)

Grievous își face debutul în serialul animat Războiul Stelelor: Războiul Clonelor, care prezintă evenimente din timpul războiului de 3 ani dintre Republică și Separatiști, având loc între Epidodul II: Atacul Clonelor și Episodul III: Răzbunarea lui Sith. Grievous își face prima apariție publică atunci când, împreună cu armata sa de droizi, înconjoară un grup de Jedi refugiați, pe care Grievous îi atacă și învinge cu ușurință de unul singur, omorându-i fără milă aproape pe toți, cu excepția a doar 3 Jedi care reușesc să scape la limită cu ajutorul unui batalion de clone. Grievous conduce mai târziu un atac asupra capitalei Republicii, Coruscant, pentru a-l captura pe Cancelarul Palpatine și, în ciuda unui grup de clone și Jedi care îl protejează pe acesta, Grievous îi învinge din nou pe toți și îl capturează cu succes pe Palpatine, în ciuda intervenției Maestrului Windu care reușește să-i zdrobească cutia toracică lui Grievous (de unde se și trage tușitul său frecvent).

Episodul III: Răzbunarea lui Sith

Grievous apare ca antagonistul principal al primei jumătăți a filmului Răzbunarea lui Sith, care are loc imediat după serialul Războiul Clonelor menționat anterior. Acest film reprezintă prima și singura apariție live-action a lui Grievous.

Imediat după capturarea lui Palpatine de către Grievous, care face parte din planul secret al lui Darth Sidious, maestrul lui Dooku, Republica duce o luptă disperată deasupra Coruscant-ului pentru a-l salva. Obi-Wan Kenobi și Anakin Skywalker reușesc să se infiltreze la bordul navei lui Grievous și îl găsesc în cele din urmă pe Palpatine, dar sunt întrerupți de Dooku, care îi provoacă la un duel. După ce Anakin reușește să-l învingă și omoare pe Dooku, el, Obi-Wan și Palpatine încearcă să scape, dar sunt prinși și duși la bordul navei, unde îi așteaptă Grievous. Acesta le ia săbiile pentru a le adăuga la colecția sa, dar Anakin și Obi-Wan reușesc să se elibereze și preiau controlul asupra navei, astfel că Grievous este nevoit să fugă, reușind să scape la bordul unei capsule de salvare. Grievous se întâlnește cu liderii CIS la ascunzătoarea lui pe planeta Utapau, unde totodată îl contactează pe Darth Sidious pentru a-l informa de moartea lui Dooku. Sidious îi ordonă lui Grievous să trimită liderii CIS la loc sigur pe planeta Mustafar și apoi îl numește pe el noul lider CIS în locul lui Dooku.

Mai târziu Republica află de ascunzatoarea lui Grievous și îl trimite pe Obi-Wan și o legiune de clone să-l omoare, întrucât moartea acestuia ar slăbi semnificativ puterea CIS. Obi-Wan se duce înainte și îl confruntă de unul singur pe Grievous, care îl provoacă la duel. În timp ce cei doi se luptă, clonele iau prin surprindere pe armata de droizi, rezyltând într-o luptă uriașă. Grievous încearcă din nou să scape, dar Obi-Wan îl prinde din urmă și cei doi se luptă pe platforma unde se află nava lui Grievous. Obi-Wan iese în cele din urmă învingător după ce îl împușcă pe Grievous în piept, cauzând ca toate organele sale interne să ia foc și să explodeze, omorându-l pe Grievous.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Generalul Grievous